„Situaţia este în mişcare. În unele zile avem trei sute şi ceva de cazuri noi, în altele 260, 270 de cazuri noi. Problema arată că încă nu suntem pe un trend descrescător susţinut şi continuu. Asta înseamnă că încă există riscul ca lucrurile să meargă într-o direcţie pe care nu ne-o dorim. Acest lucru depinde foarte mult de ce face populaţia şi ce facem noi. Continuăm să ne relaxăm prea deveme, fără să respectăm regulile, riscul este să înceapă o creştere a numărului de cazuri şi să nu putem să luăm măsurile de relaxare ulterior. Această perioadă este extrem de critică.
Nu am scăpat. Încă putem să o luăm către o direcţie nedorită.
Dacă oamenii nu respectă regulile, este posibil să apară alte focare. Oamenii trebuie să respecte măsurile până la data de 15 mai. De noi toţi depinde ce se întâmplă. Rugămintea este să rămână acasă, să limiteze ieşirile şi socializarea cât de mult pot”, a spus Raed Arafat la România TV.
De asemenea, premierul Ludovic Orban a cerut, joi, respectarea cu ocazia zilelor libere de 1 Mai a regulilor stabilite de autorităţi, aşa cum s-a întâmplat de Paşte, când s-a văzut totul „a fost în regulă”, deoarece nu există o creştere a numărului de infectări cu noul coronavirus.
„Oamenii, ca şi de Paşte, ca şi cu alte ocazii, duminici, zile libere, sunt convins că vor fi responsabili, că vor respecta regulile şi că, şi în cazul în care vor ieşi, vor ieşi astfel încât să nu existe un risc suplimentar de răspândire a virusului. Pot să vă spun, de exemplu, ştiţi că au fost foarte multe emoţii legate de sărbătoarea Paştelui, suntem deja la 10 zile, se vede că de Paşte totul a fost în regulă, nu există o creştere a numărului de infectări şi, în ciuda temerilor şi a avertismentelor lansate, până la urmă, cooperarea între Biserici şi autorităţi a dus la eliminarea aproape totală a oricărui risc epidemiologic. Şi de 1 Mai, oamenii, probabil, vor avea dorinţa de a ieşi mai mult, dar trebuie să respecte regulile care sunt stabilite”, a declarat Orban, la Iaşi.