Raed Arafat: Nimeni nu poate garanta că dezastrul de la Colectiv nu se poate repeta oriunde în ţară

Raed Arafat, secretar de stat în MAI, a declarat, duminică, pentru Agerpres, că nimeni nu poate garanta că drama din clubul "Colectiv" nu se poate repeta oriunde în țară.
Filip Stan
09 oct. 2016, 10:26
Raed Arafat: Nimeni nu poate garanta că dezastrul de la Colectiv nu se poate repeta oriunde în ţară

Întrebat dacă sistemul de prevenire a situațiilor de urgență s-a îmbunătățit după această tragedie, Raed Arafat a răspuns afirmativ, dar a adăugat că ‘o prevenire sută la sută’ nu există nicăieri în lume. 

„Astfel de dezastre din păcate nimeni nu poate garanta că nu se pot întâmpla. Orice situație poate să se întâmple, oriunde în țară. Se pot cumula anumiți factori favorizanți care să ducă la apariția unui incident sau a unui dezastru. Rolul nostru este să facem tot posibilul să prevenim acest lucru. O prevenire sută la sută nu există, nimeni nu va garanta că un dezastru nu poate să aibă loc. Orice dramă se poate repeta, dar într-o altă formă, nu va fi o copie identică. Dacă ne uităm în lume, în SUA, Belgia, Olanda au avut drame similare cu cea de la noi, iar unii au avut drame repetate. Măsurile de prevenire luate în ultima perioadă sunt în măsură să reducă acest risc și această probabilitate”, a declarat, pentru Agerpres, doctorul Raed Arafat. 

Totodată, Raed Arafat a spus că în cazul unei calamități majore, de tipul unui cutremur, în urma căruia apar victime multiple, se ia în calcul transferarea pacienților în alte județe care nu au fost afectate de seism. 

„Dacă vrem să luăm multiplele victime care pot să apară în București este posibil să fie nevoie, în caz de calamitate majoră iar o parte din spitalele să nu funcționeze, să muți bolnavii în alte spitale din zonele care nu sunt afectate. Acesta este modul în care se lucrează oriunde. Nu te bazezi doar pe orașul care este afectat, ci pe orașele neafectate și unde poți transfera pacienții. Orice situație de dezastru este o provocare. Pregătim sistemul pentru aceste provocări. Există proiecte de pregătire a spitalelor să facă față nu din punct de vedere al consolidărilor, ci din punct de vedere inclusiv al fixării echipamentelor în spitale. Pregătim un proiect pilot la București pe două spitale, împreună cu primăriile. Continuăm pregătirea ca sistemul să facă față la un dezastru. Acest lucru nu se va opri, nu putem spune că suntem perfect pregătiți. Întotdeauna trebuie făcut ceva în plus”, a declarat Raed Arafat. 

Duminică a avut loc, la Piatra Neamț, ceremonialul de înmânare a Drapelului de luptă către Inspectoratul pentru Situații de Urgență ‘Petrodava’ al județului Neamț. La eveniment a fost prezent și doctorul Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. 

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...