Raed Arafat, noi precizări privind Ordinul de limitare a activităţii medicale. Şeful DSU a declarat că medicul este cel care decide care sunt urgenţele, precizând că salvarea de viaţă are prioritate.
„Ordinul de limitare a activitati medicale în spitale nu închide spitale, nu închide serviciile ambulatorii. E un ordin despre care ni s-a spus că nu trebuie publicat în Monitorul Oficial. Îmi pare rău că ordinul din medicina de dezastre nu e în concordanță cu Constituția României. E dreptul oricăruia să se îndrepte în justiție, vom explica acolo ce am făcut. Ordinul pune o prioritizare între cazurile care pot fi amânate şi situaţia in care ne aflam. Avem cazuri care au nevoie de resursa umana suficienta dedicata lor. Medicul decide care sunt urgenţele. Manualele descriu acest lucru, prioritizare exista. Un pacient care are o problema care necesita investigatii poate fi facuta ambulatoriu. Salvarea de viata are prioritate. Nu suntem nici prima nici ultima tara care ia aceasta masura. Masura e temporara si este o masura ca reactie la situaţia pe care o avem”, a declarat şeful DSU la finalul şedinţei de guvern de miercuri seară.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat declarat că va merge în Parlament, dacă va fi invitat de către deputatul PSD Alexandru Rafila pentru a da explicaţii pe tema ordinului ce suspendă internările.
”Când sunt invitat (…) mă duc şi sigur o să iau manualul de medicină de dezastre cu mine. La acest moment, retragerea ordinului şi revenirea la situaţia în care spitalul este plin de cazuri ce pot fi amânate – ştie foarte bine lumea medicală ce vorbesc – şi în acelaşi timp avem presiune pe spital cu cazuri ce nu pot aştepta, măsura pe care am luat-o o ia orice manager care se ocupă de o situaţie de dezastru, de catastrofă medicală. Ea există. Manualele descriu acest lucru”, a mai declarat Arafat.
Reamintim că Alexandru Rafila a anunţat, miercuri, că PSD cere convocarea conducerii Parlamentului, la începutul săptămânii viitoare, pentru a găsi soluţii legislative în privinţa accesului limitat al pacienţilor cu boli cronice la tratament în spital.
„Nu este un demers politicianist, este o încercare să găsim o rezolvare, dacă va fi nevoie, de natură legislativă în Parlamentul României, împreună cu cei care sunt mandataţi din punct de vedere legal să gestioneze această problemă, respectiv ministrul Sănătăţii şi şeful DSU, încât pacienţii care au boli cronice să nu se mai simtă discriminaţi, să nu mai fie discriminaţi şi ceea ce s-a întâmplat la sfârşitul anului trecut, respectiv această mortalitate în exces care a afectat zeci de mii de persoane, să nu se mai producă şi în acest an”, a explicat Rafila, într-o conferinţă de presă.
Acesta a amintit că ordinul DSU emis în urmă cu două zile şi avizat de Ministerul Sănătăţii referitor la tratarea în sistemul spitalicesc doar a urgenţelor medico-chirurgicale a fost criticat de mai multe organizaţii ale pacienţilor.
„Există multe categorii de pacienţi la care limitarea accesului la servicii medicale timp de 30 de zile poate duce la înrăutăţirea stării de sănătate, îi poate afecta foarte serios. Ce s-a întâmplat anul trecut când a fost emis un ordin similar ar trebui să ne îngrijoreze pe toţi. În lunile octombrie, noiembrie, decembrie ale anului trecut s-a înregistrat în România o super-mortalitate, excluzând din această socoteală pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2, de circa 6.000 de persoane. Există şi acum acest pericol datorită limitării accesului la servicii de sănătate pentru foarte mulţi pacienţi, încât ei să fie în situaţia să li se înrăutăţească starea de sănătate şi să sufere sechele, fie, Doamne fereşte, pentru unii să se ajungă la deces. Noi trebuie să găsim împreună o soluţie la această situaţie”, a adăugat Alexandru Rafila.