Raed Arafat: Noua aplicaţie de mobil pentru rezidenţi, medEasy, va fi o foaie de parcurs a pregătirii lor

Prima aplicație de mobil destinată pregătirii medicilor rezidenților în medicină de urgență, medEasy, a fost lansată, marți, la spitalul Floreasca, în prezența șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, care a subliniat că aceasta este o foaie de parcurs pentru medicii rezidenți, care le va permite să raporteze procedurile medicale mai ușor și mai rapid.
Iulian Tudor
25 iul. 2017, 11:06
Raed Arafat: Noua aplicaţie de mobil pentru rezidenţi, medEasy, va fi o foaie de parcurs a pregătirii lor

(…) Noi am vrut să aducem o mai bună calitate și o mai bună interacțiune între medicul rezident și cel care îl pregătește în domeniul medicinei de urgență. Deci, este o aplicație care este închisă pentru medicii rezidenți, nu este deschisă populației. Este o aplicație care o să ne ajute foarte mult să creștem calitatea în pregătire. (…) Inițial, medicii rezidenți introduceau pe calculator pentru a urmări procesul lor de pregătire. (…) Qualitance au fost alături de noi când s-a discutat ideea acestei aplicații, care să se lege de programul inițial și să devină o interfață mult mai ușoară pentru rezidenți și pentru formatori, folosind telefonul. Rezidentul poate să introducă ce a făcut, formatorul lui vede ce a trecut, îl validează și atunci noi știm timp de cinci ani, cât rezidentul este în pregătire, ce a făcut și la ce s-a expus„, a declarat Raed Arafat la lansarea aplicației mobile de către DSU și Qualitance, aceasta urmând să fie gratuită.

Aplicația poate să fie folosită și de alte programe de rezidențiat și va reprezenta un istoric al intervențiilor pe care le fac rezidenții, fiind impuse bareme pentru fiecare procedură.

Avem formator pentru fiecare grup de rezidenți și trebuie să știm dacă rezidentul este pregătit bine când ajunge la examen final, care este unul greu, rata de trecere nu depășește 70% în primă încercare. Deci, această aplicație ne va ajuta să vedem că rezidentul a fost expus în timpul pregătirii sale la manevrele pe care trebuie să le știe. Există un barem pentru fiecare lucru pe care trebuie să-l știe. De exemplu, cerem 40-50 de intubații, sub anestezie, drenaj toracic — trebuie să fie minim făcute 10. Acestea toate o să figureze ca un istoric, ca o foaie de parcurs a rezidentului pentru cel care-l examinează sau care-i validează stagiile făcute„, a explicat Arafat.

El a subliniat că aplicația este ușor de folosit și de către medicul rezident, și de către coordonator, acesta putând să-i transmită medicului rezident anumite mesaje.

Până acum, ei lucrau, erau ocupați, până ajungeau la un calculator să-l deschidă, să intre cu parolă, după care să introducă datele, de multe ori uitau, făceau după două-trei zile, uitau anumite manevre. Acum, nu-l costă decât să ridice telefonul în câteva minute de pauză, să introducă câteva lucruri care durează 1-2 minute, este autentificat în telefonul lui și așa își păstrează munca lui la zi în fața instructorului. (…) Un rezident care nu raportează deloc e una din două: fie că nu raportează dar face, dar trebuie văzut de ce nu raportează, sau chiar nu face nimic și atunci e un semn de alarmă pentru instructor să-l caute pe rezident să vadă de ce nu face ce trebuie făcut într-un anumit interval de timp„, a adăugat Arafat, precizând că 340 de medici rezidenți făceau raportări în forma veche.

Întrebat dacă această aplicație este obligatorie, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a spus: „În primă fază o să fie un proiect pilot, o să recomandăm așa cum am recomandat și sistemul anterior. (…) Nu există o dispoziție sau un ordin, dar noi sperăm ca toată lumea să înțeleagă că este în favoarea lor acest lucru. Dacă vedem că sunt unii care nu vor să-l folosească — și totuși este necesar să avem datele—, poate că trecem și la partea de obligativitate. Acum este o recomandare să fie folosită„.

Potrivit acestuia, utilizatorii aplicației vor folosi un număr de registru prin care se poate verifica dacă acesta se potrivește cu cazul raportat, ceea ce nu va permite ca mai mulți rezidenți să raporteze aceeași procedură.

În prezent, medicii sunt obligați să completeze în caietul de rezidențiat procedurile pe care le fac de-a lungul pregătirii, iar în ultimii ani aceștia introduceau datele într-un program de calculator.

Aplicația mobilă medEasy oferă rapiditate și optimizează procesul de raportare și validare a procedurilor obligatorii din programul de rezidențiat. Aceasta se adresează atât medicilor rezidenți, cât și îndrumătorilor din Unitățile de Primiri Urgențe.

Cu medEasy, procedurile sunt raportate în doar 40 de secunde. Astfel, un medic câștigă în jur de 25 de minute zilnic pentru a acorda îngrijiri pacienților.

Aplicația le va eficientiza medicilor rezidenți activitatea internă, ajutându-i să își îndeplinească și să monitorizeze activitățile și procedurile medicale mai rapid. Este facilitată colaborarea dintre ei și îndrumătorii lor prin simplificarea mecanismului de verificare și validare.

Citeşte şi Bursele medicilor rezidenţi vor fi plătite în continuare la nivelul de 670 de lei lunar

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Șase zodii primesc ajutor divin în următoarele 7 zile. Balanțele sunt cele mai avantajate
Capital.ro
Permis de conducere 2025. Șoferii amendați pe loc din cauza permisului. NU se ține cont că e valabil
Playtech.ro
Mișcarea „istorică” făcută de Prințul William la funeraliile Papei Francisc. Viitorul rege a avut o reacție senzațională, abia acum s-a aflat
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Momente de teroare pentru o femeie din Brooklyn, atacată de un grup de evrei ortodocși. „Amenințau cu violul, scandau «moarte arabilor»”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Rețetele secrete, doar pentru Ceaușescu. Prăjitura preferată a dictatorului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie pentru românii cu mașini vechi. Primesc 10.000 de lei de la stat. Înscrieri din 30 aprilie, ora 10:00
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ea este Andreea Cristiana, eleva de clasa a XI-a din Iași care s-a speriat de un urs și s-a înecat în Lacul Frumoasa din Harghita
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Cel mai nou sondaj pentru alegerile prezidențiale. Scade diferența dintre primii doi candidați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
A cumpărat Bitcoin de 1,4 miliarde de dolari şi depăşeşte de peste 50 de ori Tesla la deţinerile de criptomonede