Raed Arafat e sceptic în privința momentului în care România iese din pandemie: „În acest moment, nu pot spune că anul 2022 este anul în care România va reveni la normalitate”.
Raed Arafat a fost întrebat, vineri, cum vede anul 2022, în contextul unui material apărut la Reuters, potrivit căruia experții în sănătate se așteaptă ca primele țări care vor ieși din pandemie să aibă o combinație între rate mari de vaccinare și imunitate naturală, precum SUA, Marea Britanie, Portugalia și India.
Răzvan Cherecheş, avertisment privind începerea şcolilor: „Se va accelera transmiterea comunitară şi peste o lună vom vedea o creştere a deceselor”
„Voi folosi ceea ce au spus colegii noștri din Germania despre valul pe care îl au acum, că o să fie pandemia persoanelor nevaccinate. În lipsa unui tratament specific – care până acum arată că efectul lui este cam de 50% reducere a șansei ca o persoană să ajungă terapie intensivă, deci nu este o protecție sută la sută – rămâne vaccinarea soluția optimă. Statele care au rata de vaccinare mare vor putea să intre în normalitate mult mai repede decât statele care au rata de vaccinare mai mică. Depinde de noi toți acest efort”, a răspuns șeful DSU.
Dacă nevaccinații se vor informa și vor căuta date de la medici despre vaccin, după care se vor vaccina și se va ajunge la o rată mare, „și noi vom putea zice că anul viitor poate să fie anul în care într-adevăr ne întoarcem la normalitate”.
„Dar, dar la acest moment nu putem afirma acest lucru”, declară Arafat.
Grupul de Comunicare Strategică anunţă joi, pe baza datelor existente la ora 10.00, că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat aproape 9.000 de cazuri noi de COVID-19 şi au fost raportate 451 de decese, din care 55 din perioada anterioară. Numărul pacienţilor de la ATI a trecut de 1.900, fiind cel mai grav bilanţ de la începutul pandemiei. Incidenţa îmbolnăvirilor în Bucureşti este în scădere, fiind 12,44.
Arafat: Unii pacienţi ajung târziu la spital / Dacă persoana vede că se simte relativ bine şi rămâne acasă, mai tuşeşte, dar spune ”mai suport”, în momentul în care nu mai suportă e prea târziu
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, îi îndeamnă pe pacienţi să consulte un medic la primele simptome de COVID, menţionând că dacă o persoană ajunge să spună ”nu mai pot” este deja prea târziu.
Arafat a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că pacienţii ajung prea târziu la spital, unii fac stop cardiac chiar înainte de a ajunge la unitatea medicală.
“Faptul că unii pacienţi ajung târziu la spital, asta este o realitate şi o parte din această realitate este inclusiv amânarea mersului la spital, mai ales cei care citesc diferite dezinformări merg pe medicamente cumpărate de pe internet sau din alte surse
neverificate. Pacienţii respectivi, da, apelează târziu uneori şi ajung la spital târziu şi unii dintre ei apelează târziu şi chiar într-adevăr fac stop cardiac şi ajung să decedeze înainte să ajungă la spital”, a transmis Arafat.
El îi îndeamnă pe pacienţi să consulte medicul deoarece boala, daca este tratată în primele zile de la apariţia simptomelor, poate fi tratată cu succes.
“Dar aici îndemnul nostru este ca persoanele care sunt simptomatice, care sunt pozitive sau chiar care nu sunt încă testate, să anunţe, să solicite ajutorul medical, să contacteze în prima fază cel puţin medicul de familie şi dacă este ceva mai grav, 112. Nu trebuie să aştepte. Aşteptarea închide fereastra de oportunitate pentru administrarea unor medicamente care sunt de folos în prima fază a bolii, când persoana este cu simptome uşoare sau moderate, când persoana este încă în primele 5- zile. Dacă persoana vede că se simte relativ bine şi rămâne acasă, mai tuşeşte, dar spune mai suport, în momentul în care spune