Raed Arafat: ”Nu știu dacă Iohannis i-a cerut lui Orban să mă schimbe. Eu știu că am o colaborare foarte bună cu președintele”

Șeful DSU, secretarul de stat din ministerul de Interne Raed Arafat explicat sâmbătă cum s-a desfășurat operațiunea de la Crevedia, unde o serie de explozii s-a soldat cu moartea a trei persoane și zeci de răniți, majoritatea din rându lpompierilor.
Filip Stan
02 sept. 2023, 13:25
Raed Arafat: ”Nu știu dacă Iohannis i-a cerut lui Orban să mă schimbe. Eu știu că am o colaborare foarte bună cu președintele”

În primul rând, Raed Arafat a ținut să infirme zvonurile lansate de senatoarea Diana Șoșoacă, care spusese, imediat după explozii, că arfi existat victime din rândul pompierilor și că secretarului de stat i-ar fi salvat viața un subordonat.

”Nu exista pomieri morti, astea sunt minciuni. Cum adica familiile nu au bani de inmormantare, iar asta se spune la o ora de maxima audienta, iar asta e peste orice limita, e minciuna si se instiga la ura impotriva autoritatilor.

Iar minciuni ca astea s-au repetat de zeci de ori in ultimele zile.

Situatia pompierilor este stabila. Unii sunt afara, unii au fost externati deja. Noroc cu echipamentele de protectie. Numai in ultimii patru ani au fost cumparate 30.000 de echipamente de protectie si 20.000 de casti. Este fals ca nu avem, am cumparat cantitati mari chiar. Apoi s-au cumparat autospeciale, care si ele au echipamente de protectie incorporate.

Apoi s-au aratat cateva casti deteriorate, undeva la 8. Dar deteriorarea este mica si nimeni nu intreaba daca pompierii care au purtat castile sunt bine. E ca la masina, daca masina se deterioreaza intr-un accident, dar tu aveai centura pusa, esti ok.”, a declarat Arafat, la Prima TV.

Întrebat dacă își reproșează ceva în legătură cu intervenția, acesta a spus că mereu trebuie învățat din orice operațiune și de aceea toate sunt analizate retroactiv.

Citește și: Diana Şoşoacă anunţă o catastrofă mai mare decât cea de la Crevedia. „Va fi dezastru!”

”Orice interventie poate sa fie mai buna, tocmai de aceea le analizam retroactiv. Unul dintre lucrurile bune a fost folosirea robotilor. Acestia au fost testati pana la aproape un kilometru distanta. Il introduci in zone si vezi de la distanta, ca sa vezi ce ein apropiere. Ei sunt  conectati la un furtun cu apa si poate storpi, poate da apa cu spuma. Intentia nu era dea stinge incendiul. Ei au racit cisternele acolo. Dar nu intotdeauna poti sa previi si sa fugi inainte.

Acum ne dotam si cu drone specifice pentru aceste activitati.”, a mai spus șeful DSU.

Secretarul de stat a confirmat și faptul că, cel mai probabil, prima explozie a fost cauzată de o sursă de foc, posibil o țigară.

”Din ce am inteles, a aparut o sursa de foc cand treceau ilegal GPL-ul dintr-o cisterna in alta. Era o activitate ilegala, care nu trebuia facuta la modul asta,e clar ca a existat o sursa de foc. Poate cineva a aruncat o tigara. Vinovati niciodata nu sunt salvatorii, ci aceia care au cauzat. Uneori e accident, alteori se putea evita complet. Aici nu s-au respectat regulile. Primul vinovat este cel care nu a respectat legea.”,a declarat Arafat, care a recunoscut că, în unele momente ale intervenției, și-a amintit de dezastrul de la Colectiv.

”Sunt doua evenimente care nu seamana, dar normal ca iti aduci aminte. Am avut diferite aspecte la care te gandesti si vezi ca factorii declansatori se leaga de nerespectarea legislatiei si a regulilor.

Trebuie sa fie responsabili si sa vina si cu aplicabilitatea legii. Vedem oameni care isi pun centura prin spate, nu inteleg ca in cazul unui accident isi rup bazinul si sunt grav vatamati. Pentru ce, ca sa arati ca pacalesti politistul? Te pacalesti pe tine. Din pacate, noi nu avem cultura riscului, nu intelegem ca noi putem fi in situatia asta, daca nu respectam regulile.

Sa vedeti cand inchidem si punem sigiliu pe un club care a incalcat legea, sa vedeti cum incep sa sune telefoanele. Nu mai bine iti pui un om afara ca sa numere cati intra? Ei suna si incearca tot felul, si la mine, si la inspectorii sefi. Pompierii au inchis statia aia, dar tot au gasit sa puna acolo niste cisterne si sa zica ca sunt parcate si sa continue ilegal activitatea. Si unde, intre case. Avem 20 de case afectate, in unele nu se mai poate locui, altele sunt avariate.”, a adăugat Raed Arafat.

Citește și: Un cocalar cu BMW și-a ucis iubita, după ce a intrat cu toată viteza în două autobuze! Bolidul ”zeului șoselelor” s-a oprit chiar lângă cimitir

În legătură cu lipsa paturilor de mari arși din România, Arafat a explica tfaptul că, cel puțin, procedurile pentru transferul în străinătate al pacienților au fost mult îmbunătățite de la Colectiv până acum

”Noi avem noroc ca avem o cooperare foarte buna si mecanismul de protectie civila euroopeana. La Colectiv nu aveam posibilitatea, dar acum a functionat foarte bine, ni s-au pus la dispozitie chiar mai multe paturi decat am cerut.

La 4 dimineata deja plecase primul avion, la 6 dimineata al doilea, apoi a doua zi inca doua avioane, apoi a venit un jet care a dus un pacient in Norvegia, pentru ca distanta era mare.

La Colectiv era alta situatia, unele chestii au fost invatate de spitale, s-au miscat mult mai rapid. 12 pacienti au fost transferati. Din pacate, au ramas 3 pacienti care aveau o suprafata arsa foarte mare si nu sunt acceptati la transport.”, a declarat acesta.

Arafat a comentat și declarația fostului premier Ponta, care a spus că spitalele din străinătate au interes să factureze cât mai mult României.

Citește și: Victor Ciutacu, despre incendiile din IOR: „Orice om cu minim doi neuroni realizează că acolo e un megainteres imobiliar”

”Noi am trimis cazurile foarte grave. Spre deosebire de Colectiv, acum medicii nostri au ales pacientii care sa fie trimisi. Costurile la paturi de mari arsi sunt foarte mari, astfel ca asemenea servicii medicale trebuie sa fie de stat, pentru ca privatii, ca sa isi poata permita, apoi costurile trebuie acoperite si de aceea costa foarte mult.

Ajunge un bolnav intre jumatate si un milion de euro ajung facturile pentru un pacient la un spital privat de afara. Dar in sectorul public, cum e spitalul militar din Bruxelles, costurile sunt mai mici, dar la standarde foarte inalte.”,este de părere șeful DSU.

În final, Raed Arafat a fost întrebat dacă, în cazul în care ar fi demis de la conducerea DSU, ar exista o persoană care să îi poată lua locul și care este relația sa cu președintele Iohannis.

”Eu nu imi pun problema, eu vreau sa raman si sa fac treaba. Daca ar fi sa vina un ministru care sa zica sa plec, cred ca ar exista persoane care sa poata sa conduca, dar este foarte greu.

Eu ma inteleg bine cu ministrul de Interne, m-am inteles bine si cu cei dinainte, dar este o munca titanica. Noi acum avem un sistem bun, de calitate, chiar daca suporta multe imbunatatiri. Dar de multe ori ti se pare ca nu esti lasat sa zbori, si nu de politic, cat de birocratia care uneori te ingroapa.

Nu, discutiile sunt prin anturajele de la intalniri oficiale. Nu stiu daca Iohannis i-a cerut lui Orban sa ma schimbe. Eu stiu ca am o colaborare excelenta cu dansul.”, a încheiat Arafat.

Citește și: Un nou accident cumplit: un mort şi trei răniţi în stare gravă

 

 

 

 

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Câți bani câștigi, de fapt, dacă pui 1000 de lei într-un depozit bancar pentru 1 an de zile. Ofertele Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, CEC Bank sau Raiffeisen pentru clienți și nu numai
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Cum scapi de cel mai urât miros. Soluția este ieftină și o ai în bucătărie
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Amendă de 500 de lei. Este lege pentru toți șoferii: Trebuie să fie vizibil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Viktor Orban Critică Mandatul Ursulei von der Leyen și Denunță Lideri UE
MediaFlux
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'