„Oricând un cutremur poate să apară. Cum a apărut cutremurul astăzi de 5,4 (…) Oricând putem avea un cutremur de 5,5, de 6, de 6,5 şi unul de 7. Clar că apariţia unui cutremur nu este predictibilă. Din cauza asta trebuie să fim tot timpul pregătiţi. Nu ştim când poate să apară un cutremur. Nimeni nu poate să prezică că peste o lună o să avem un cutremur. Au încercat mulţi să joace cartea asta, dar nu merge. Încă nu există mecanismele ştiinţific dovedite prin care să poţi să faci acest lucru”, a afirmat Arafat, la postul Digi 24.
Scandalos! Sistemul RO-Alert n-a transmis niciun mesaj de avertizare pentru cel mai mare cutremur din ultimii ani din România! Mesajele asurzitoare vin de fiecare dată doar când plouă puternic sau bate vântul tare! Explicațiile halucinante ale lui Arafat!
El a subliniat că populaţia trebuie să fie pregătită cum să reacţioneze, înainte de a exista posibilitatea să se dea mesaje de atenţionare cu privire la producerea unui cutremur, în condiţiile în care oricum aceste alerte nu ar fi putea fi transmise decât cu câteva secunde mai devreme.„Părerea noastră este că populaţie trebuie să fie în primul rând pregătită foarte bine. Chiar dacă vrem în viitor să dăm astfel de mesaje, pregătirea trebuie să fim foarte siguri de ea, trebuie să facem analize, studii, să fim siguri că marea majoritate a populaţiei ştie foarte bine ce are de făcut şi că va face acest lucru, nu va intra în panică şi atunci putem să ne gândim la asta.
Şi atunci să începem să dăm un mesaj cu cinci secunde înainte (…) Fără o instruire să îţi apară mesajul nu este un lucru bun. (…) Un mesaj la ora 6,50 dimineaţa este una, un mesaj la 12 noaptea sâmbătă când avem mii de oameni în diferite locuri aglomerate unde ieşirile de urgenţă sunt înguste poate să ducă la busculade şi poate să ducă la moarte, chiar dacă cutremurul nu omoară pe nimeni”, a afirmat Raed Arafat.De asemenea, el a menţionat că în cazul unui cutremur populaţie trebuie să asculte în primul rând de recomandările autorităţilor.
„Nu ascultăm ce scriu pe Facebook unii şi alţii, decât site-urile oficiale. Nu ascultăm experţii declaraţi pe aplicaţiile lor şi una şi alta care fiecare îşi dau un sfat. Prima dată ascultăm ce spun autorităţile, ce sfaturi ne dau şi ce ne spun. După care pot să ascult pe oricine, dar să fim foarte atenţi pentru că unele sfaturi pot să inducă în eroare”, a mai arătat şeful DSU.
Nicușor Dan trage un semnal de alarmă după cutremurul de astăzi: ”O să fie un test viitorul cutremur pentru clădirile care au fost construite după anii ’90. Inspectoratul de Stat în Contrucții nu își face datoria”
Nicușor Dan trage un semnal de alarmă după cutremurul de astăzi: ”O să fie un test viitorul cutremur pentru clădirile care au fost construite după anii ’90. Inspectoratul de Stat în Contrucții nu își face datoria”
„De când s-a resimţit cutremurul, au intrat în procedură colegii de la Pompieri, mai ales cu verificarea zonelor vulnerabile. A fost trimisă o echipă de la Pompieri în Bucureşti pentru verificarea Centrului vechi. Nu s-au primit apeluri la 112 şi nici nu s-au înregistrat efecte. (…) Noi nu am dat mesaje RO-ALERT. Când se dau mesaje, scrie clar cine trimite şi că este RO-ALERT. Nu s-au dat mesaje, dar am înţeles că la unele telefoane cu Android există aplicaţii care pot să spună că se întâmplă ceva şi să dea un mesaj, dar noi nu am dat mesaje”, a explicat Arafat, la Digi24.
El a atras atenţia cu privire la informaţiile care circulă în mediul online, întrucât nu toate sunt corecte.
Raed Arafat a mai precizat că mai multe informaţii despre situaţiile generate de un cutremur pot fi consultate pe pagina oficială fiipregatit.ro.
Raed Arafat critică alertele date înaintea unui cutremur: „Aceste mesaje nu sunt bune deloc. Cine le trimite o face pe răspunderea sa”
Raed Arafat: În momentul în care transmiți un mesaj către populație în care spui că vine cutremurul, cu 10-15 secunde înainte, riscul este panică, ieșire din apartament, încrederea că ei pot să iasă din bloc înainte să înceapă cutremurul și de fapt să îi prindă în casa scărilor sau în lift. Acest cutremur s-a întâmplat dimineața, toată lumea era acasă, dar dacă se întâmpla sâmbătă la ora 00, când toți tinerii erau în discoteci, care oricum sunt arhipline, și tu vii cu un mesaj de genul? E suficient să se panicheze 10-20 de persoane și se produce o busculadă. Încep să se împingă, toți oamenii să se ducă către o ieșire și după care să nu mai poată să iasă și să înceapă să se calce. Responsabilitatea transmiterii unor mesaje necalculate, care pot induce panică necontrolată, trebuie să fie asumată de cei care o fac.