Raed Arafat face previziuni sumbre. Într-o conferinţă de presă, medicul considera că în aceste momente, pandemia de COVID-19 este departe de a fi terminată. Acesta crede că, în cazul grav, numărul persoanelor afectate de virusul din Wuhan ar putea ajunge la fel de ridicat ca pandemia din 1918.
Totuşi, Raed Arafat considera că medicina a evoluat suficient de mult încât să poată face faţa unor scenarii negre:
Vreau să menţionez câteva probleme cu care ne-am confruntat. Încă nu am văzut ce este mai rău şi eu sper să nu se ajungă la situaţia din 1918. Avem tehnologie superioară şi medicină superioară faţă de 1918. Totuşi, oamenii sunt la fel, lansează teorii ale conspiraţiei şi asta nu este nu lucru pozitiv. ”
Raed Arafat considera că Uniunea Europeană a fost avertizată de nenumărate ori asupra unei posibile apariţii a unei pandemii asemănătoare cu cea din 1918. Totuşi, avertismentele nu au fost luate în considerare aşa cum ar fi trebuit, iar la începutul apariţiei a COVID-19, Europa avea o lipsă a rezervelor şi echipamentelor medicale, lucru care a dus la un blocaj mare.
Raed Arafat: „Vor urma două luni dificile”. Şeful DSU recomandă vaccinarea antigripală
” Pregătirea nu era pusă la punct, iar multă lume nu era pregătită. În ultimii ani au crescut avertismentele şi s-a declarat că există posibilitatea unei pandemii că în 1918. Acum ne confruntăm cu o situaţie mai gravă decât în 2009. Avertismentele date au rămas fără ecou, fără o implementare reală de a face faţă. România a avut două situaţii, în timpul în care să aflat la preşedenţia Uniunii Europene. Ţară a înaintat un raport prin care s-a menţionat că nu suntem pregătiţi de a face faţă unei pandemii. Toate analizele au arătat că mai avem multe de făcut, de a face stocuri, provizii etc. România a mai creat un proiect pentru urgenţele medicale la nivel european.”
Raed Arafat a afirmat faptul că Departamentul pentru Situaţi de Urgenţă avea un exerciţiu referitor la o posibilă pandemie Exerciţiul trebuia să se desfăşoare în Timişoara, în luna aprilie dar a fost anulat pe motiv de pandemie. „Un lucru era clar şi planificat în România. În luna aprilie, la Timişoara DSU trebuia să efectueze un exerciţiu de pandemie. Acesta a fost anulat pe motiv de pandemie. DSU a atras mereu atenţia asupra stocurilor de medicamente şi echipamente medicale care trebuiesc să fie refăcute.
Gripă spaniolă a fost cea mai tragică catastrofă a secolului 20, susţin mulţi cercetători din domeniul medicinei. Estimările arată că ea a ucis cel puţin 50 de milioane şi poate chiar aproape 100 de milioane, foarte probabil mai mulţi oameni decât cele două războaie mondiale la un loc. Bilanţul a fost atât de tragic, deoarece gripa spaniolă a avut un caracter cu adevărat pandemic – se crede că au fost infectaţi aproape 500 de milioane de oameni, un sfert din populaţia lumii de la momentul acela. De asemenea, a manifestat o rată a mortalităţii extrem de ridicată, de 5-10%, faţă de 0.1%, rata mortalităţii epidemiilor ulterioare de gripă.
Pandemia a fost atât de severă, încât, de exemplu, din 1917 până în 1918, speranţa de viaţă din Statele Unite ale Americii a scăzut cu 10-12 ani, la 37 de ani la bărbaţi şi 42 de ani la femei.
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat vineri 1.339 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, bilanţul îmbolnăvirilor ajungând la 92.595. 47 de persoane au decedat în ultimele 24 de ore, numărul total al deceselor fiind 3.812. 485 de pacienţi sunt internaţi la ATI.