Raed Arafat, prima reacţie după incendiul devastator de la Ferma Dacilor: „Nu putem avea un inspector de prevenire la fiecare ușă în fiecare minut”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că se ştia că la ISU Prahova sunt anumite probleme, motiv pentru care foştii şefi ai instituţiei s-au pensionat în urmă cu doi ani
Alina Costache
29 dec. 2023, 16:38
Raed Arafat, prima reacţie după incendiul devastator de la Ferma Dacilor:

Vreau să subliniez un lucru. Fostul inspector-şef şi fostul prim-adjunct s-au pensionat, plecând din serviciu, nu cu voia lor. Deci, la ISU Prahova se ştia că sunt anumite probleme, motiv pentru care au plecat primii doi de la nivel de conducere. Acest lucru s-a întâmplat în urmă cu aproximativ doi ani. Normal, nu ştiam de situaţia specifică a Fermei Dacilor, dar au fost eliminate persoane din sistem, prin trecerea în rezervă, ştiind că există anumite probleme acolo”, a spus Arafat, într-o conferinţă de presă.

Este vorba despre fostul inspector-şef de la ISU Prahova Mihai Drăgan şi adjunctul său Elisei Dumitru. Aceştia au ieşit la pensie în 2021, după ce au apărut suspiciuni că ar fi închis ochii la nereguli descoperite la mai multe pensiuni şi crame din Prahova, printre care şi la Ferma Dacilor.

Citeste si Cornel Dinicu, patronul de la Ferma Dacilor, primele decarații după tragedia în care au murit opt oameni: „Ne-au dat foc. Să ne facă rău, să ne distrugă”

Raed Arafat: „Nu putem avea un inspector de prevenire la fiecare ușă în fiecare minut”

Raed Arafat a adăugat că legislația referitoare la prevenirea situaţiilor de urgenţă este deficitară și trebuie modificată. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență este de părere că și populația trebuie să fie mult mai responsabilă și prevăzătoare la situațiile de risc care pot apărea.

Cu toții știm ce s-a întâmplat și, din nefericire, pierderea a 8 vieți care a avut loc în urma incendiului. Dacă acest lucru putea fi prevenit sau minimizat. Clar avem indicii că unele aspecte nu au funcționat așa cum ar fi trebuit în ceea ce privește prevenirea, dar și din partea administratorului, pentru că nu putem avea un inspector de prevenire la fiecare ușă la fiecare minut.

Din informațiile noastre, centrala de alarmare pentru fum și incendiu nu era funcțională, deci clar, dacă centrala funcționa, poate astăzi nu eram aici, dar totuși trebuie să spunem, și-am spus acest lucru ieri, că în 2019, în cadrul unui control, acest amplasament putea să fie închis, având baza legală pentru închidere.

Citeste si Câți bani i-au intrat în conturi lui Cornel Dinicu de la Ferma Dacilor. Ancheta după tragedia de la Tohani a scos la iveală nereguli grave. Arafat: ”În 2019, acest complex putea fi închis. Aveam baza legală pentru asta”

Vreau să subliniez că partea de prevenire și partea de inspecție de prevenire la nivelul situației de urgență este una dintre cele mai importante. Din păcate, noi am observat o scădere a numărului de persoane specializate angajate în cadrul IGSU, între 2013-2023 de la 1017 am ajuns la 443 de inspectori de prevenire. Doar anul trecut au ralizat 40.000 de controale de prevenire (…)

Dacă în trecut puteam spune că nu avem legi, acum putem spune că avem legi de îmbunătățit, dar în 2015 s-au adoptat anumite prevederi legale care ne permit să acționăm în situații limită și ne permiteau să acționăm și în această situație”, a spus Raed Arafat, într-o declarație de presă susținută la Ministerul de Interne.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Ce va face Zanni cu banii câștigați la Survivor All Stars: „Am planul ăsta din vara anului 2023!”
Fanatik.ro
Orașele din România unde prețurile apartamentelor s-au scumpit cel mai mult. Care este situația în Capitală
Capital.ro
Legea este în vigoare în toată România. Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani
Playtech.ro
Vremea o ia razna din nou! Cod PORTOCALIU de ploi și vijelii în zonele astea ale României
DailyBusiness
Noi locuri de muncă pentru români! Sunt 100 de posturi disponibile!
Adevarul
România, primele reacții după eșecul cu Olanda: Hagi și Burcă au explicat ce s-a întâmplat
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Zodiile care trec prin cea mai bună perioadă a vieții. Norocul le răsare la fiecare pas
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO 2024? „Familia mea are nevoie mai mare de mine”
Capital.ro
Cod Rutier 2024. Nu ai dreptul să spui NU polițistului. Se suspendă instant permisul auto
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
substantial.ro
Alina Gorghiu: Consultările privind alegerile prezidențiale au fost un pretext al PSD pentru amânare
MediaFlux
ANAF a intrat pe FIR! NU se DAU AMENZI până la 1 IANUARIE
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?