Raed Arafat a transmis condoleanţe familiilor pacienţilor şi a dat detalii despre cum funcţionează TIR-ul ATI de la Spitalul „Victor Babeş” din Capitală.
„Transmit condoleanţe familiilor victimelor acestor pacienţi. Ce s-a întâmplat şi vreau să subliniez că pot fi modificate date din anchetă, pot comunica cu rezervă că situaţia e sub anchetă.
Tirul de Terapie intensivă sunt fabricate să funcţioneze în două modalităţi: o modalitate este total independentă pe butelii de oxigen şi generator electric propriu – asta este când vor funcţiona doar pentru câteva ore.
O altă modalitate când e prevăzut să funcţioneze mai mult e când se conectează la sursa de oxigen permanentă a spitalului care poate fi un stocator de oxigen şi asta este cazul TIR-ului de la Babeş care intră în camera tehnică, se conectează la TIR şi de acolo intră oxigenul pentru aparate.
Acolo există reductoare care controlează presiunea maximă care intră în TIR. Aceste reductoare există şi la ieşire din stocator şi la intrare în TIR. Presiunea nu trebuie lăsată să urce la mai mult de 5,8. Astăzi presiunea a crescut peste 6 Bari. Cum, de ce, ce robinet s-a deschis mai mult? Asta face obiectul unei anchete.
Ce s-a întâmplat în TIR?
Ventilatoarele care sunt de fabricaţie americană, nu vorbim de ventilatoare de calitate slabă, când se depăşeşte presiunea de 6 bari intră în sistemul de autoprotecţie. Altfel, presiunea distruge tot mecanismul ventilatorului.
Asta se pare că s-a întâmplat astăzi cu toate ventilatoarele din TIR care s-au oprit împreună şi au creat situaţia de urgenţă din interiorul ATI mobile.
Colegii de acolo au lucrat ca să remedieze situaţia”, a afirmat Raed Afarat.
„Nu erau intubaţi cei care erau în TIR. Bineînţeles, au fost trimise ambulanţe ca să preia pacienţii până să se remedieze situaţia”, a adăugat şeful DSU.
„Nu este un tir care este pus în funcţiune prima dată. Acum a funcţionat sâmbătă, duminică, astăzi după amiază fără probleme.
Această creştere bruscă a presiunii trebuie să vedem cum s-a produs. Dacă este o greşeală umană, dacă este o chestiune tehnică despre care nu ştim de ea acum”, a spus Arafat.
„Era un reprezentant al firmei care întreţine ventilatoarele în curtea spitalului când s-a întâmplat această situaţie, din informaţiile pe care le avem, dar nu a dorit să intre în TIR şi s-a ajuns acolo, având în vedere că în TIR sunt pacienţi COVID.
A preferat să rămână afară şi să dea anumite indicaţii colegilor din interiorul tirului”, a spus Arafat.
„Instalaţia până la TIR se face de către firme autorizate şi această instalaţie este făcută de o firmă autorizată contractată de spital, de serviciul de sănătate al Primăriei. Nu este nimic care a fost făcut improvizat. Este autorizat, este făcut totul corect”, a spus şeful DSU.
Secretarul de stat în MAI a mai adăugat că „acest TIR a funcţionat luni de zile în Argeş până a ajuns aici”.
„S-a întâmplat ceea ce nimeni nu a dorit să se întâmple. Unii pacienţi, chiar dacă au fost luaţi pe baloanele de ventilaţie manuală, au intrat în stop. Nu s-a reuşit să fie resuscitaţi. Erau în stare critică”, a menţionat Arafat.
El a explicat că cinci pacienţi au fost transferaţi la alte spitale.
„La acest moment este o anchetă derulată de Poliţia Capitalei care va stabili după audieri ce s-a întâmplat acolo.
Cert este că compania care a verificat ventilatoarele ulterior, ventilatoarele având un log electronic care arată ce s-a întâmplat, clar că în jurul orei 16:25, dacă este corectă informaţia pe care am primit-o, s-ar fi crescut presiunea brusc”, a spus dr. Arafat.
„Personal am aflat după orele 17. S-a ţinut legătura şi de către mine şi de către domnul doctor Călin Alexandru cu managerul spitalului. Colegii de la SMURD au trimis echipe de sprijin. Am intrat în legătură şi cu domnul ministru al Sănătăţii, domnule Voiculescu”, a explicat şeful DSU.
„Iniţial am aflat în jurul orei 17:20 că e o problemă. Ulterior, am aflat că există pacienţi în stop şi mai târziu că există pacienţi în stop cardiac”
„Reprezentantul firmei a venit să înlocuiască un aparat din alt motiv, dar s-a întâmplat să fie în curte, a menţionat Arafat.
„TIR-urile sunt în garanţie şi au fost întreţinut de mai multe ori de firma fabricantă. Chiar la începutul acestui an au fost verificate cam o dată la două-trei luni a venit o echipă de la firma respectivă care verificat aceste tiruri”, a precizat şeful DSU.
Raed Afarat a mai spus că numărul pacienţilor trataţi în aceaste tituri depăşeşte 600-700.
„Pot să vă spun că dânsul m-a sunat prima dată. N-am sunat în alte părţi. Dânsul m-a sunat după ora 18. M-a întrebat şi i-am explicat situaţia care este. Era anunţat şi noi l-am informat exact până la ce nivel am ajuns”, a spus Arafat.
„Telefonul meu a sunat din 10 în 10 secunde. Nu am răspuns la niciun telefon, decât la telefoanele corelate cu situaţia. Răspunsul la telefoane în timpul situației de urgență…Asta e normal oriunde. Eram în legătură cu spitalul, vorbeam cu unii și cu alții, nu aveam cum să răspund”, a precizat şeful DSU.
„Pandemia este un dezastru prin definiţie. Sistemul medical continuă să fie sub presiune pentru că şi cazurile se schimbă. Bolnavii vin tardiv la spital. Unii așteaptă acasă până nu mai pot și asta face o presiune.
Nu am ajuns la peste 1.600 de paturi ATI, faptic, dar ieri aveam peste 1.530 de pacienți”, a explicat Arafat.
„Nu pot să stabilesc responsabili. Nu sunt judecător. Sunt anchete pe fiecare situaţie – la Piatra Neamţ, Balş. Încă o dată, în situaţia asta de presiune maximă, încercăm să facem tot posibilul ca să creştem capacitatea. Responsabilii îi stabilesc anchetatorii, nu doctorul Arafat”, a spus şeful DSU.
Întrebat de jurnalistul România TV dacă se consideră vinovat de tragedia de la spitalul „Victor Babeş”, Raed Arafat a răspuns prin sintagma: „altă întrebare”.