Raed Arafat a răspuns și la criticile că sunt prea multe mesaje RO-Alert și unele din ele vin la ore nepotrivite.
„E aceeași discuție care e în Ucraina în acest moment. Pentru că vin multe, sunt oameni care nu reacționează la sirene, nu reacționează la sistemul asemănător sistemului RO-ALERT, că și ei au un sistem similar care dă mesaje, dar asta deja devine responsabilitatea individului. Responsabilitatea noastră ca instituție este să te alertăm, să te informăm că este o problemă și trebuie să știi de ea. Este exact ca și problema mult mai simplă a urșilor din zonele de stațiuni, când dăm mesajul și multă lume se supără că de ce am dat mesajul, că «eu dorm la 10 seara». Da, dar la 10 seara mai sunt oameni care sunt pe stradă. Oamenii ăștia trebuie să știe că e un urs care se plimbă cu doi pui pe stradă și trebuie să se îndepărteze de el. Când alertezi, poate că și deranjezi”, a spus Raed Arafat la Digi24.
„Inclusiv dezbaterile care pun în derizoriu aceste mesaje și râd de noi și de mesajele respective încurajează populația să nu le asculte, până la un moment în care poate că cineva va regreta că n-a ascultat sau n-a luat în serios un mesaj”, a adăugat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
Arafat a explicat că au fost mai multe discuții la DSU alături de Google, Apple și STS pentru ca anumite mesaje de avertizare să fie transmise pe sistemele de operare respective, Android și iOS, cu o sonorizare de tip „bip”, ca un mesaj obișnuit al dispozitivelor.
„Noi am luat niște măsuri acum pe anumite situații, să dăm cu alte notalități mesajele. Dacă mesajele, când ai un mesaj de protecție civilă în sensul că e posibil să cadă ceva din cer pe oraș, localitate, bloc…mesajul va fi cu tonalitatea obișnuită, de alertă maximă, extremă.
Deja a fost discuția cu Google, Apple și STS. Am căzut de acord că pentru mesajele de copil dispărut, mesaje care se dau peste o anumită oră pentru anumite riscuri, nu pentru cele foarte mari, să dăm mesajul cu un bip, ca un mesaj obișnuit. Singura diferență este că chiar dacă ai telefonul pe silențios, bip-ul va suna. Avem o promisiune ca cel puțin până la sfârșitul anului, măcar pe Android să intrăm. Lucrează colegii de la STS. Am avut discuția la DSU acum aproximativ două săptămâni. A fost o discuție foarte bună. Mi-au zis ce posibilități au și inclusiv vor fi anumite alerte care pot să fie date silențios, dar doar în anumite situații, când dai să se vadă doar mesajul, dar să nu audă nimeni că ești în zonă sau să nu avertizezi pe altul unde ești: persoană răpită, cineva care este un «active shooter» (trăgător activ – n.red.) într-un act terorist într-o zonă și tu avertizezi populația să se ascundă, dar nu dai mesajul cu sunet. Și asta va fi o posibilitate activată a sistemului”, a explicat șeful DSU.