Raed Arafat răspunde la criticile legate de frecvența mesajelor RO-Alert: „Poate că cineva va regreta că nu l-a luat în serios”

Raed Arafat, șeful DSU, a precizat că discuțiile care duc în derizoriu mesajele RO-ALERT „încurajează populația să nu le asculte, până la un moment în care poate că cineva va regreta că n-a ascultat sau n-a luat în serios un mesaj”.
Alina Costache
09 sept. 2024, 23:44
Raed Arafat răspunde la criticile legate de frecvența mesajelor RO-Alert:

Raed Arafat a răspuns și la criticile că sunt prea multe mesaje RO-Alert și unele din ele vin la ore nepotrivite.

Citește și Cum merg lucrările la Magistrala 6 de metrou. Cât de mulțumit este ministrul Grindeanu: „S-a început bine pe prima secţiune”

„E aceeași discuție care e în Ucraina în acest moment. Pentru că vin multe, sunt oameni care nu reacționează la sirene, nu reacționează la sistemul asemănător sistemului RO-ALERT, că și ei au un sistem similar care dă mesaje, dar asta deja devine responsabilitatea individului. Responsabilitatea noastră ca instituție este să te alertăm, să te informăm că este o problemă și trebuie să știi de ea. Este exact ca și problema mult mai simplă a urșilor din zonele de stațiuni, când dăm mesajul și multă lume se supără că de ce am dat mesajul, că «eu dorm la 10 seara». Da, dar la 10 seara mai sunt oameni care sunt pe stradă. Oamenii ăștia trebuie să știe că e un urs care se plimbă cu doi pui pe stradă și trebuie să se îndepărteze de el. Când alertezi, poate că și deranjezi”, a spus Raed Arafat la Digi24.

„Inclusiv dezbaterile care pun în derizoriu aceste mesaje și râd de noi și de mesajele respective încurajează populația să nu le asculte, până la un moment în care poate că cineva va regreta că n-a ascultat sau n-a luat în serios un mesaj”, a adăugat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Arafat a explicat că au fost mai multe discuții la DSU alături de Google, Apple și STS pentru ca anumite mesaje de avertizare să fie transmise pe sistemele de operare respective, Android și iOS, cu o sonorizare de tip „bip”, ca un mesaj obișnuit al dispozitivelor.

„Noi am luat niște măsuri acum pe anumite situații, să dăm cu alte notalități mesajele. Dacă mesajele, când ai un mesaj de protecție civilă în sensul că e posibil să cadă ceva din cer pe oraș, localitate, bloc…mesajul va fi cu tonalitatea obișnuită, de alertă maximă, extremă.

Deja a fost discuția cu Google, Apple și STS. Am căzut de acord că pentru mesajele de copil dispărut, mesaje care se dau peste o anumită oră pentru anumite riscuri, nu pentru cele foarte mari, să dăm mesajul cu un bip, ca un mesaj obișnuit. Singura diferență este că chiar dacă ai telefonul pe silențios, bip-ul va suna. Avem o promisiune ca cel puțin până la sfârșitul anului, măcar pe Android să intrăm. Lucrează colegii de la STS. Am avut discuția la DSU acum aproximativ două săptămâni. A fost o discuție foarte bună. Mi-au zis ce posibilități au și inclusiv vor fi anumite alerte care pot să fie date silențios, dar doar în anumite situații, când dai să se vadă doar mesajul, dar să nu audă nimeni că ești în zonă sau să nu avertizezi pe altul unde ești: persoană răpită, cineva care este un «active shooter» (trăgător activ – n.red.) într-un act terorist într-o zonă și tu avertizezi populația să se ascundă, dar nu dai mesajul cu sunet. Și asta va fi o posibilitate activată a sistemului”, a explicat șeful DSU.

Citește și Facturile la curent și gaze ar putea exploda la anul. Pe cine va afecta cel mai mult oprirea plafonării prețurilor la energie

Spynews
Matteo și-a cerut iubita de soție! Cum a avut loc momentul special: ”Nu a înțeles nimic” | VIDEO
Bzi.ro
Elena Merișoreanu a ajuns pe perfuzii! Ce a pățit îndrăgita cântăreață
Fanatik.ro
Leguma din România care a avut un randament de vis. Au ieșit pe plus toți cei care au cultivat așa ceva
Capital.ro
Mașinile care nu vor mai putea fi înmatriculate. Măsura se aplică din 2035
Playtech.ro
Antonia, apariție de INFARCT. A dansat la bară provocator. Numai Velea o vede așa.
DailyBusiness
Vestea momentului despre taloanele de pensie. E important ca toți pensionarii să știe asta!
Adevarul
Disperare în vreme de război: un ucrainean de 28 de ani s-a căsătorit cu soacra sa pentru a se muta în străinătate
Spynews
Elena Udrea, mesaj pentru fiica ei, în prima zi de școală, din spatele gratiilor: „O durere pe care nu o pot descrie”. Adrian Alexandrov a însoțit-o pe Eva
Spynews
Momente emoționante pentru Mihai Petre și soția lui, Elwira! Cei doi au fost surprinși în prima zi de școală a fiicelor cuplului! | PAPARAZZI
Evz.ro
Anunț important pentru pensionari: Au 45 de zile la dispoziție
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Bianca Drăgușanu și Victor Slav, întâlnire de gradul zero la școala Sofiei, după declarațiile dure pe care blonda le-a făcut despre tatăl fetiței sale! Ce s-a întâmplat în curtea școlii spune totul despre relația lor
Cancan.ro
De ce a fost ucisă Marina Gavril, de fapt. S-a aflat motivul crimei din Brăila! 😲
Playsport.ro
IREAL! Suma uriașă pe care a primit-o Antonia de la o casă de pariuri! Unii nu câștigă atâția bani nici în două vieți
kanald.ro
O tânără stewardesă din Bistrița a fost găsită moartă în apartamentul ei din Japonia! Care este cauza decesului
Capital.ro
A lovit tragedia! Marele sportiv al ţării s-a stins. L-a ucis un șofer beat, chiar pe trotuar
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
VIDEO "M-a apucat de gât, m-a izbit de spătarul patului şi m-a strangulat extrem de tare". Mărturia înfiorătoare a unei femei despre Andrew Tate. Victima îl acuză de abuz, după 10 ani
substantial.ro
Mircea Lucescu critică gazonul de pe Stadionul Steaua după victoria României cu Lituania
MediaFlux
VIN PENSIILE MAJORATE! Daniel BACIU a anunțat DATA EXACTĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...