Raed Arafat spune că măsura de a nu mai circula după ora 20 a fost adoptată după ce Franța a impus restricționarea circulației începând cu ora 18. Şeful DSU spune că în România nu au fost făcute astfel de studii
„Am vorbit mai mult de Franța care a făcut astfel de analize când a luat decizia de a reduce ora de mobilitate până la ora 18 inițial, acum este la ora 19.
România, la 10.000 de locuitori, are mai puţine decese comparativ cu foarte multe tări din Uniunea Europeană. Inclusiv cu Statele Unite unde sunt cifrele mai mari”, a spus şeful DSU, potrivit AlephNews.
Raed Arafat, întrebat dacă un nou lockdown nu era mai eficient: Are, într-adevăr, efect mai rapid pe partea de limitare, dar are şi un impact economic mult mai serios
Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, Raed Arafat, a afirmat că un lockdown total nu a fost luat în calcul de autorităţi pentru că, deşi ar avea efect pentru limitarea numărului de cazuri de Covid, ar avea şi un serios impact asupra economiei.
”Problema lockdown-ului total…are, într-adevăr, efect mai rapid pe partea de limitare, dar are şi un impact economic mult mai serios. Noi, mergând pe weekend la început, în weekend impactului economic este mai limitat, după care prelungim pe timpul săptămânii când se ajunge la altă incidenţă, pentru că impactul într-adevăr se suportă mai mult economic, dar în acelaşi timp, oamenii totuşi merg la lucru şi anumite activităţi funcţionează mai departe”, a declarat Raed Arafat la Digi 24, vineri seara, după ce a fost întrebat dacă nu ar fi fost mai eficient un lockdown pentru 20 de zile, decât restricţiile impuse recent privind orarul magazinelor şi limitarea circulaţiei oamenilor după ora 20.00.
Raed Arafat a mai declarat că durata restricţiilor este mai lungă decât un nou lockdown şi a menţionat că unii oameni încalcă restricţiile.
”E adevărat că asta înseamnă că durata (restricţiilor – n.r.) este mai lungă. Întrebarea care a fost, de ce am coborât ora, aici nu suntem singurii care am făcut acest lucru (…) nu ai unde să te duci la cinematograf, nu ai unde să te duci în altă parte, dar rămâne partea privată, partea celor care încalcă regula în mai multe spaţii şi unde Poliţia de mai multe ori a intrat, a amendat, dar fără un efect major. Dar poliţia a prins şi cazuri în care era un party cu 100 de oameni într-un apartament. Acum, la fiecare situaţie, există oameni care vor încerca să încalce şi acest lucru, din păcate, este un lucru observat, dar regula, în general, este o regulă pe care o vedem în alte ţări. Sunt mai multe ţări care au avut oră de interdicţie a circulaţiei şi ora 11 sunt puţine care au avut-o”, a mai declarat Arafat.
Un profesor de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj a făcut public un a publicat un studiu care arată analize și previziuni privind pandemia în România. El a mai adăugat că autoritățile au făcut recent o analiză referitoare la mortalitate, iar România stă bine la acest capitol.
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă alte 5.498 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore. 154 de pacienţi au decedat, iar 1.448 sunt internaţi la ATI, numărul lor fiind în scădere uşoară.
Până astăzi, 3 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 970.224 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 867.663 de pacienți au fost declarați vindecați.
Până astăzi, 23.973 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În intervalul 02.04.2021 (10:00) – 03.04.2021 (10:00) au fost raportate 154 de decese (79 bărbați și 75 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Galați, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și Municipiul București.
2.829.000 de milioane de persoane au murit din cauza pandemiei de coronavirus în întreaga lume de la finalul anului 2019, conform unui bilanţ stabilit de AFP. Cele mai multe decese s-au înregistrat în SUA (553.979).
Brazilia este pe locul doi, cu 328.206 de decese, urmată de Mexic (203.664), India (163.396) şi Regatul Unit (126.764).