Raed Arafat: „Riscăm să avem o iarnă extrem de dificilă”. Ce spune şeful DSU despre închiderea şcolilor şi un nou LOCKDOWN

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a avertizat, vineri, la emisiunea Punctul de Întâlnire, că "situația nu este stabilă" și că nu se poate vorbi, în acest moment, de o scădere a infecțiilor cu coronavirus.
Filip Stan
25 sept. 2020, 16:57
Raed Arafat:

Secretarul de stat din MAI Raed Arafat afirmă că autorităţile şi-au propus să nu ajungă din nou la măsuri restrictive drastice cauzate de răspândirea epidemiei de COVID-19, însă nu este exclusă implementarea unor astfel de măsuri dacă situaţia va deveni „dramatică”. „Noi am zis că vom merge pe ideea măsurilor zonale sau regionale, dar este clar că never say never. (…) Este posibil la orice moment, dacă evoluţia va fi una dramatică, să se ia măsuri mai drastice”, a declarat oficialul din MAI.

Raed Arafat a făcut, din nou, apel la respectarea regulilor de prevenire și a indicat că aceasta ar fi singura cale prin care situația pandemică s-ar putea relaxa în primăvara anului viitor.

„Este clar că nu scădem, rămânem undeva între 1200 – 1600 de cazuri pe zi. Situația nu e stabilă și evoluția depinde de respectarea regulilor. Dacă ascultăm de cei care își bat joc,care spun că virusul nu e atât de periculos, că nu suportă masca, riscăm să avem o iarnă extrem de dificilă.

Dacă acceptăm să trăim cu virusul, dar cu atenție, și să respectăm restricțiile, poate că până la primăvară scăpăm de această situație”, a estimat el la Antena 3.

Numărul total al cazurilor de COVID-19 a ajuns la 119.683 vineri, după ce Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că 1.629 de persoane au fost diagnosticate în ultimele 24 de ore. Au fost înregistrate 42 de decese, bilanţul fiind 4.633. La ATI sunt internaţi 508 pacienţi.

Raed Arafat a declarat într-o intervenție LIVE pe Sănătatea.TV și RoHealthReview că momentan nu s-a pus în discuție aplicarea unor măsuri restrictive la nivel de România în vederea prevenirii răspândirii virusului SARS-CoV-2, așa cum au procedat alte state, printre care Franța și Israel, și nici a unui nou lockdown. În același timp, însă, a precizat că nimeni nu poate spune ferm că acest lucru nu ar fi posibil, în funcție de evoluția pandemiei.

Oficial OMS: Se estimează că vom ajunge la două milioane de morţi 

„La acest moment nu s-a pus în discuție acest subiect, dar ce pot să spun este că totul depinde de noi. Lucrăm împreună și lucrăm foarte atent. Împreună putem să prevenim o situație care să ne ducă către măsuri drastice, să zicem. Dar astfel de măsuri pot fi luate, iarăși, în zone izolate, pe alocuri. Trebuie să înțelegem că noi, cu toții, avem un rol major în a preveni necesitatea unor astfel de măsuri. Nimeni nu poate să spună că sută la sută nu, dar noi sperăm să nu ajungem în această situație”, a declarat dr. Raed Arafat.

Dubla epidemie, de COVID-19 și gripă sezonieră, o realitate

Legat de dubla epidemie de care se vorbește în ultima, de COVID-19 și gripa sezonieră, dr. Arafat a menționat: ” Este o realitate, deci este posibil să avem un impact având și gripă sezonieră și SARS-CoV-2. Dar, în același timp, trebuie să înțelegem că dacă purtăm mască impactul gripei sezoniere ar putea să scadă. Dacă ne vaccinăm, scade și mai mult acest impact. Noi am insistat în această perioadă ca populația să se vaccineze împotriva gripei sezoniere sau împotriva virusului care o cauzează astfel încât să reușim să stopăm măcar o parte din problema cu care ne confruntăm în timpul iernii.”

Pe alocuri, dacă apar focare, școlile s-ar putea închide

În ceea ce privește impactul pe care deschiderea noului an școlar l-a avut asupra evoluției numărului de cazuri noi de COVID-19, secretarul de stat a precizat că încă este devreme să se vorbească despre acest impact, fiind necesare 14-20 de zile de la reluarea cursurilor pentru a se putea trage o concluzie.

Totodată, șeful DSU a menționat că este posibil ca, pe alocuri, să se închidă școlile, dacă apar focare în ele.