Într-o înregistrare video postată pe paginade Facebook, Raed Arafat a anunţat că există multe interese în domeniul urgenţei, care pot fi în spatele atacurilor care au loc concentrat în ultima perioadă.
„Este un subiect care arată că există mai multe interese în domeniul urgenţei, există mai multe interese care pot fi în spatele atacurilor care au loc în mod concentrat asupra noastră şi nu numai ultima perioadă, dar şi pe parcursul ultimilor ani. Şi dacă vedem unul din aceste lucruri, care la finalul acestui filmări o să înţelegeţi despre ce este vorba, cum s-a încercat dărâmarea Aviaţiei de Urgenţă din România, cum s-a încercat dărâmarea aviaţiei Ministerului de Interne, respectiv a SMURD-ului şi colaborării civil-militare numai în ultimele patru săptămâni”, a explicat Arafat.
Dacian Cioloş îi cere demisia lui Raed Arafat la patru ani de la Colectiv
Şeful DSU susţine că prin aceste atacuri se încearcă decredibilizarea instituţiilor şi a persoanelor.
„Există multe interese care pot fi convergente pentru a încuraja asta, atacarea şi persoanelor şi decredibilizarea lor, dar şi instituţiilor, încercând să arate că ele nu sunt eficiente, nu au evoluat, nu s-a schimbat nimic în ele, care este contrar total realităţii”, a mai spus Arafat.
Mai mult, Araft a precizat că recent, prin iniţiative parlamentare, s-a încercat modificarea Codului Aerian, iar acest lucru ar fi dus la imposibilitatea ca aeronavele SMURD să mai intervină în cazul situaţiilor de urgenţă.
„Am fost atenţionat de către colegii militari, că există amendamente care se încearcă introducerea lor în Codul Aerian şi era pe ultima sută de metri pentru că trecuseră de Senat tacit şi ajunseseră la Camera Deputaţilor şi comisia respectivă era una din cele două comisii care fac raportul comun. Am să vă arăt exact care erau propunerile lor ca să înţelegeţi care este profunzimea gândirii şi că gândirea este una extrem de complexă pentru a dărâma sistemul de urgenţă şi nu ar împiedica pe aceşti oameni să mai intre şi să folosească înfluenţele şi lobbyul ca să fie sistemul de urgenţă atacat permanent dacă este nevoie până se pierde încrederea. Aeronavele militare urmau să execute numai misiuni militare. Asta înseamnă că aeronavele SMURD-ului care sunt înmatriculate militare, dar şi aeronavele Ministerului Apărării care sunt înmatriculate militare nu mai pot executa nicio misiune medicală de urgenţă pe situaţii de urgenţă, de stingere incendii, de orice, decât misiuni militare. Ce înseamnă că aeronavele SMURD-ului imediat, dacă se promulga această lege, stăteau la sol până se schimbă statutul lor pentru că ele nu mai puteau să execute astfel de misiuni”, a explicat Arafat.
Raed Arafat mai spune că o altă propunere era ca aeronavele utilizate pentru situaţii de urgenţă să nu mai fie de stat.
„Asta era primul articol modificat, după care articolul original prevedea că aeronave de stat, toate aeronavele care sunt implicate în diferite domenii care le rezolvă statul, inclusiv situaţiile de urgenţă, iar la propunerea industriei cum i se spune sau a firmelor deţinătoare de elicoptere, au scos din aeronavele de stat tot ce considerau ei că ar fi un domeniu pentru activitatea lor comercială şi mai ales situaţiile de urgenţă. Deci o aeronavă destinată intervenţiei pe situaţii de urgenţă nu mai este aeronavă de stat, conform propunerilor”, a susţinut şeful DSU.
Arafat afirmă că una din greşelile pe care le-a făcut a fost că nu au fost prezentate toate realizările.
„Vă garantez că s-au făcut foarte multe, singura greşeală a noastră poate că nu ne-am ocupat de a arăta mult acest lucru, iar când am vorbit poate nu întotdeauna am arătat destul populaţiei ce am făcut. De acum poate că o să comunicăm mai des şi o să explicăm mai des ce facem ca să înţeleagă populaţia că într-adevăr ne interesează şi ne pasă. Nu stăm aici să ne uităm la televizoare sau să ne uităm la pereţi chiar lucrăm pentru populaţie. (…) Nu este sistem perfect, dar cu siguranţă lucrăm pe îmbunătăţirea lui”, a mai declarat Raed Arafat.