STARE DE ALERTĂ. „Cred că unul dintre motivele pentru care unii nu mai respectă regulile, sau le respectă mai puţin decât ar trebui, sunt toate aceste speculaţii despre faptul că virusul nu există sau că este – şi aici nu am să uit comentariul unui coleg medic, care zice este vorba de o biată gripă. Dar răspunsul meu este o biata gripă nu ucide, cum am văzut în alte ţări, sute sau mii din rândul personalului medical. (…) Un virus obişnuit de gripă, sau o biată gripă, între ghilimele, nu ucide atâta personal medical când ei îşi fac datoria lor. Dacă personalul medical e atât de expus, gândiţi-vă că şi populaţia este expusă şi trebuie să înţeleagă că nu este vorba despre o glumă sau despre o exagerare. Nu le cerem decât respectarea regulilor care au fost recomandate, ca să evităm o deteriorare a situaţiei pe care să nu putem să o controlăm”, a afirmat Raed Arafat, vineri seară, într-o intervenţie în jurnalul de ştiri al TVR.
Şeful DSU a precizat că autorităţile iau în calcul posibilitatea ca situaţia să se agraveze. „Scenariul că o să avem o creştere exponenţială este unul dintre scenariile care există şi ar fi scenariul urât, să avem o creştere rapidă şi exponenţială”, a spus Arafat.
El a arătat că, într-o astfel de situaţie, „cu siguranţă o să ajungem să avem alte recomandări decât cele de până acum”, afirmând că se vor intensifica în perioada următoare controalele privind respectarea regulilor de prevenire a răspândirii virusului.
„Vom face tot posibilul să evităm situaţia în care să revenim la măsuri mai restrictive”, a mai spus şeful DSU.
Întrebat dacă sunt pregătite spitalele să facă faţă unui număr mare de infectări, Raed Arafat a răspuns că sunt pregătite „mai mult ca înainte” pentru că acum au protocoalele pe care trebuie să le urmeze, menţionând că o creştere a numărului de cazuri poate duce la o situaţie „dramatică” în care sistemul sanitar să fie „depăşit”.
Alte 320 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus au fost confirmate în ultimele 24 de ore, bilanţul ajungând la 23.400. S-au înregistrat şi alte 11 decese, numărul total fiind de 1.484, conform datelor anunţate vineri de Grupul de Comunicare Strategică.
La ATI, în acest moment, sunt internaţi 184 de pacienţi.
Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 1.392 de persoane. Alte 82.236 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.
Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 608.771 de teste.
Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, poliţiştii şi jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 108 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 98.700 de lei.
De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliţiei, au fost constatate joi 3 infracţiuni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 Cod Penal.
Totodată, în data de 18 iunie a.c., 75 de persoane care nu au respectat măsura izolării la domiciliu sau a carantinei au fost introduse în carantină instituţionalizată pentru 14 zile sau a fost dispusă măsura carantinării instituţionalizate pentru o nouă perioadă de 14 zile.
În ceea ce priveşte situaţia cetăţenilor români aflaţi în alte state, 3.531 de cetăţeni români au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu COVID-19 (coronavirus): 1.885 în Italia, 561 în Spania, 107 în Franţa, 817 în Germania, 97 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 6 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveţia, 2 în Turcia, 2 în Islanda şi câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia şi Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) şi până la acest moment, 115 cetăţeni români aflaţi în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franţa, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 7 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveţia, unul în SUA şi unul în Brazilia, au decedat.
Dintre cetăţenii români confirmaţi cu noul coronavirus, 29 au fost declaraţi vindecaţi: 9 în Germania, 10 în Franţa, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg şi unul în Tunisia.