„Dr. Arafat nu trage personal la răspundere ambulanţele private, acest lucru fiind efectuat, prin mecansimele stabilite legal, de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) şi Ministerul Sănătăţii. Ultima perioadă ne-a arătat clar că astfel de servicii de ambulanţă pot avea probleme serioase ascunse, iar acolo unde interesul final este comerţul, că nu vorbim totuşi de servicii private de binefacere, este normal să existe un mecanism care să controloze că acest comerţ în domeniul serviciilor de ambulanţă respectă unele reguli şi nu pune viaţa pacienţilor în pericol. Măsurile ce se pot lua nu sunt unele arbitrare, ele fiind bazate pe reglementări clare”, a scris Raed Arafat pe pagina personală de Facebook.
Precizarea secretarului de stat a venit după ce preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED), Cristian Hotoboc, a declarat, într-un interviu pentru Mediafax, că ambulanţele private nu pot fi trase la răspundere pentru că nu sunt primite în acelaşi sistem în care îşi desfăşoară activitatea SMURD.
„Cei de pe ambulanţele private operează doar pe nişte cazuri foarte uşoare în general. Şi tot ce înseamnă sistem de urgenţă este operat de SMURD. Atâta timp cât nu li s-a permis să intre în sistemul de urgenţă real alături de SMURD , nici nu are cum să-i tragă la răspundere. Pentru că ar trebui să fie un singur sistem unic care să preia şi partea de privat, unde ştim cu toţii că ar uşura foarte mult bugetul ţării ăsteia, unde plătim toţi bani acolo ca să ia domnul Arafat ambulanţe. Aici vine sistemul privat care deja a făcut investiţia, cu aceleaşi ambulanţe dotate ca şi ambulanţele SMURD. Ar putea să-i preia şi să lucreze în acelaşi sistem şi să le deconteze, exact cum deconteză şi la SMURD. Ambulanţele private doresc acest lucru de ani de zile, păcat că nu li se permite. De ce, nu ştiu, trebuie să-l întrebăm pe domnul Arafat”, a declarat Cristian Hotoboc.
Raed Arafat susţine că ambulanţele private asistă, pe fondurile publice, cazurile de cod verde, unele dintre ele fiind implicate şi în cazuri grave, la solicitare directă şi, mai ales, în cazul competiţiilor sportive.
„Totodată, ambulanţele private pot fi utilizate la urgenţă în cazul calamităţilor conform Legii 95/2006. Sistemul public nu este operat de SMURD, după cum afirmă domnul Hotoboc, SMURD fiind de fapt parte a sistemului public aparţinând Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Sănătăţii. Ce acreditează domnul Hotoboc prin afirmaţia că este exact ce s-a încercat să se facă de-a lungul anilor trecuţi. Astfel, sectorul privat ar accesa fondurile publice să le împartă cu sectorul public, care şi aşa este finanţat la limită. Nu înţeleg însă prin ce mecansim urmează să fie degrevat bugetul de stat prin introducerea privatului, singura metodă la care mă gândesc fiind punerea cetăţenilor la plata suplimentară. (…) Până acum sistemul privat nu a făcut investiţii semnificative în aşteptarea momentului prielnic în care se anunţa că sistemul de urgentă s-ar liberaliza”, susţine Raed Arafat.