Raed Arafat a comentat, sâmbătă, evoluţia pandemiei de coronavirus în ultimele săptămâni. Cifrele oficiale arată o scădere semnificativă a ratei de pozitivare. În acelaşi timp însă, numărul de cazuri grave se menţine ridicat, la peste 1000 de internaţi la ATI, de la o zi la alta.”Noi facem o analiză în fiecare zi şi vedem mai mulţi indicatori. Situaţia este pe o line. Sunt unii indicatori care scad, dar alţii arată că situaţia nu este stabilă. Şi datele generale arata.
De ieri pe azi, avem o creştere de incidenţă în mai multe judeţe au fost în zona verde şi au reintrat în zona galbenă. Nu s-au dus către roşu cele care au fost anterior în zona roşie.
Raed Arafat: Nu s-a rezolvat. Uitaţi-vă la Marea Britanie, Franţa, Germania
Ce înseamnă asta. Bătălia nu e gata. Trebuie să fim atenţi. Măsurile aplicate de autorităţi şi mai ales măsura măştii universale au avut rol major în controlul situaţiei. Majoritatea respectă regulile. Nu s-a rezolvat.
Vedem lângă noi Franţa (unde este interzisă circulaţia după ora 18), Marea Britanie, Germania. Teama lor majoră este noua tulpină care este majoritară în Marea Britanie şi care se transmite mai eficient”, a explicat secretarul de stat.
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă 3.218 cazuri noi de infectare cu noul coronavirus înregistrate în ultimele 24 de ore. Totodată, au fost raportate 66 de decese, bilanţul de la începutul pandemiei urcând la 17.164. La ATI sunt internaţi 1.089 d epacienţi cu COVID-19. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 22.521 teste RT-PCR (12.134 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 10.387 la cerere) şi 4.409 teste rapide antigenice.
Alexandru Rafila şi Raed Arafat, şeful DSU, s-au poziţionat împotriva paşaportului de vaccinare, idee avansată de Grecia pentru limitarea călătoriilor.
„Dacă se pune ca şi condiţie de circulaţie, înseamnă că le spunem unora că nu mai circulă dacă nu se vaccinează. Automat, sunt separate două grupuri de oameni, cei care au certificatul şi circulă unde vor, şi cei care au limitări. Asta clar va crea discriminări majore.
15 milioane de vaccinaţi la nivel global e o picătură într-un ocean, e nimic la acest moment. Vom avea o situaţie în care va fi o mică parte, o elită care s-a vaccinat pentru că a avut acces la vaccin. Nu vorbim de un vaccin la care toată lumea are acces, deja Pfizer a anunţat că va avea întârzieri la livrări. La acest moment, astfel de discuţii pot pune o presiune foarte mare pe oameni şi să discrimineze.
Gândiţi-vă ce va fi dacă în avion nu veţi putea urca dacă nu sunteţi vaccinat. Dar nu aveţi acces la vaccin încă! Asta va crea o elită care a avut noroc şi o bună parte de populaţie care poate vrea să se vaccineze, dar nu a avut acces încă.
Limba COVID – un nou simptom al coronavirusului
Mai e şi un risc pentru turism. E posibil să iasă şi certificatele false de vaccinare. Orice lucru de acest gen crează o piaţă. Şi cred că va fi prosperă. Mai bine abordăm altfel situaţia! Sunt convins că se va discuta la nivelul UE orice aspect, trebuie să fim foarte atenţi. Riscăm într-adevăr să stigmatizăm şi să etichetăm oamenii. Unde ajungem? Vom avea autobuze pentru vaccinaţi şi pentru nevaccinaţi? Nu merge treaba asta.”, a declarat Raed Arafat la Antena 3.
Dr. Rafila scoate în evidenţă modelul din Israel
Întrebat ce părere are despre oportunitatea unui astfel de paşaport, profesorul Alexandru Rafila a scos în evidenţă modelul din Israel.
„Rămâne să vedem ce ne va rezerva viitorul. În mod evident, discriminarea şi stigmatizarea trebuie evitate cu orice preţ. Gândiţi-vă că, cel puţin la început, până lumea s-a obişnuit cu această boală, cei care erau trecuţi prin infecţie erau priviţi ciudat de alţii. Lucrul ăsta s-a manifestat pe diverse planuri, nu doar în legătură cu vaccinarea, ci şi cu boala în sine. Dacă ai un acces universal la vaccinare, poţi pune problema şi aşa. Cât timp e în cantitate limitată, însă, nu.
Am văzut o idee interesantă în Israel. Acolo, statul israelian negociază două tipuri de situaţii. Persoanele vaccinate, ca să urce într-un zbor internaţional, nu mai au nevoie de test, iar ceilalţi da. O abordare de genul ăsta nu ar fi discriminatorie, ci ar evita testele inutile la persoanele vaccinate. Uşurează autorităţile aeroportuare în aprecierea statusului unei persoane.
În Israel, atenţie, şi cei care au trecut prin boală au această posibilitate, pentru că şi ei au o imunitate de 3-6 luni”, a spus şi dr. Alexandru Rafila.