„Ce se întâmplă astăzi, la Târgu Mureș, este de o importanță maximă pentru că noi sărbătorim 25 de ani de muncă și de lucru în echipă, ca să ajungem unde este SMURD astăzi și nu doar SMURD, vorbim despre întreg sistemul de urgență din care SMURD face parte. S-a început cu o mașină, cu niște nebuni — printre care și dr. Cristian Boieriu — care au acceptat să se implice și au rămas implicați până azi, și de la o mașină am ajuns la un sistem pe o țară întreagă. Acest lucru nu putea să aibă loc dacă nu îi aveam pe cei care au văzut și n-au sprijinit. Acum, ne sprijină foarte multe instituții și ministere„, a arătat Raed Arafat, citat de Agerpres.
Acesta a spus că manifestările dedicate împlinirii a 25 de ani de la înființarea SMURD la Târgu Mureș beneficiază și de o prezență importantă a unor oaspeți străini, ‘fără de care, în anumite momente, poate nu am fi putut continua și nu am fi putut să ajungem la o asemenea calitate pe care o avem astăzi’.
„Pompierii din Scoția, care ne fac onoarea să defileze cu noi, care au fost primii alături de noi, împreună cu Spitalul Regal din Edinburgh, în 1993, cu prima echipă de descarcerare, prima cameră de resuscitare, apoi cursuri făcute cu colegii din Paris, primele centre de formare făcute cu sprijinul guvernului SUA, prin fonduri care au venit prin Agenția de Dezvoltare, care ne-au permis să deschidem primele cinci centre de formare, unul la Târgu Mureș și multe alte exemple; foarte important, sprijinul guvernamental elvețian, care a început în 1996 pentru serviciile de urgență, pentru serviciile de ambulanță, pentru SMURD, Dispeceratul integrat în 2001 cu dotare cu tot, iar acum sunt proiecte continue pe care le sprijină Guvernul elvețian, inclusiv cel de colaborare cu serviciul aerian din Elveția — toate acestea și prezența colegilor din alte țări arată că este o recunoaștere, o mândrie că un proiect început în 1990, fără a fi planificat să ajungă unde este azi, a ajuns unde este de fapt„, a susținut Arafat.
Acesta a precizat că în 2012 ultimul județ în țară în care s-a înființat SMURD este Teleorman, iar în 2014, cu sprijinul Guvernului României și al Republicii Moldova, SMURD a trecut granița, cu același nume.
În plus, a subliniat Arafat, s-a ajuns de la 3 intervenții pe zi în 1990, cu o echipă care era în Târgu Mureș, la peste 1.100 de intervenții pe zi a echipajelor SMURD, terestre și aeriene.
Plachete de onoare pentru cei care s-au implicat în susținerea SMURD, la 25 de ani de la înființare
Ambasadorul Confederației Elvețiene în România, Jean-Hubert Lebet, al Marii Britanii, Paul Brummell, și al Germaniei, Werner Hans Lauk, au primit, vineri, la Târgu Mureș, în cadrul ceremoniilor de aniversare a 25 de ani de la înființarea SMURD, diploma și placheta de onoare a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), pentru contribuția adusă de statele lor la dezvoltarea acestui serviciu în România.
Pe lângă cei trei ambasadori participanți la ceremonii, au mai primit placheta de onoare și președintele României, Klaus Iohannis, Ambasada Franței la București, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, o serie de foști miniștri ai sănătății și secretari de stat, precum și numeroase personalități locale care s-au implicat în susținerea SMURD.
Înmânarea plachetelor și diplomelor de onoare a avut loc în cadrul unei ceremonii impresionante organizată în centrul orașului Târgu Mureș, la care au luat parte echipaje SMURD din toate județele țării, pompieri, jandarmi, militari ai Ministerului Apărării Naționale, Garda de Onoare, precum și pompieri scoțieni, care și-au făcut intrarea cântând la cimpoaie, și pompieri din Franța și din Republica Moldova.
În timpul ceremoniilor militare, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ‘Horea’ al județului Mureș a primit, prin Decret prezidențial, drapelul de luptă, iar în premieră, Corul Armatei a interpretat Imnul SMURD, compus în urma unui concurs public desfășurat în luna august.
Ceremoniile au mai cuprins o prezentare a tehnicii din dotarea ISU-SMURD, o demonstrație a Gărzii de Onoare, o defilare a detașamentelor ISU din fiecare județ al țării, a jandarmilor, precum și a militarilor și a pompierilor din Scoția, Franța și Republica Moldova.
Manifestările se vor încheia cu Gala „SMURD 25 de ani”, care se desfășoară la Palatul Culturii din Târgu Mureș și în cadrul căreia urmează să fie premiați toți cei care, de-a lungul anilor, au contribuit la dezvoltarea Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare.
Întemeietorul Serviciului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare (SMURD) din România, dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne, a mulțumit astfel tuturor celor care au crezut în ideea lansată de el și de o echipă de medici tineri, în 1990, la Târgu Mureș.