Raed Arafat: SMURD a început la Târgu Mureş cu o maşină şi s-a ajuns la un sistem pe o ţară întreagă

Întemeietorul SMURD din România, dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că, în urmă cu 25 de ani, SMURD a început la Târgu Mureș cu o mașină, "cu niște nebuni" și s-a ajuns la un sistem pe o țară întreagă.
Iulian Tudor
25 sept. 2015, 15:53
Raed Arafat: SMURD a început la Târgu Mureş cu o maşină şi s-a ajuns la un sistem pe o ţară întreagă

Ce se întâmplă astăzi, la Târgu Mureș, este de o importanță maximă pentru că noi sărbătorim 25 de ani de muncă și de lucru în echipă, ca să ajungem unde este SMURD astăzi și nu doar SMURD, vorbim despre întreg sistemul de urgență din care SMURD face parte. S-a început cu o mașină, cu niște nebuni — printre care și dr. Cristian Boieriu — care au acceptat să se implice și au rămas implicați până azi, și de la o mașină am ajuns la un sistem pe o țară întreagă. Acest lucru nu putea să aibă loc dacă nu îi aveam pe cei care au văzut și n-au sprijinit. Acum, ne sprijină foarte multe instituții și ministere„, a arătat Raed Arafat, citat de Agerpres.

Acesta a spus că manifestările dedicate împlinirii a 25 de ani de la înființarea SMURD la Târgu Mureș beneficiază și de o prezență importantă a unor oaspeți străini, ‘fără de care, în anumite momente, poate nu am fi putut continua și nu am fi putut să ajungem la o asemenea calitate pe care o avem astăzi’.

Pompierii din Scoția, care ne fac onoarea să defileze cu noi, care au fost primii alături de noi, împreună cu Spitalul Regal din Edinburgh, în 1993, cu prima echipă de descarcerare, prima cameră de resuscitare, apoi cursuri făcute cu colegii din Paris, primele centre de formare făcute cu sprijinul guvernului SUA, prin fonduri care au venit prin Agenția de Dezvoltare, care ne-au permis să deschidem primele cinci centre de formare, unul la Târgu Mureș și multe alte exemple; foarte important, sprijinul guvernamental elvețian, care a început în 1996 pentru serviciile de urgență, pentru serviciile de ambulanță, pentru SMURD, Dispeceratul integrat în 2001 cu dotare cu tot, iar acum sunt proiecte continue pe care le sprijină Guvernul elvețian, inclusiv cel de colaborare cu serviciul aerian din Elveția — toate acestea și prezența colegilor din alte țări arată că este o recunoaștere, o mândrie că un proiect început în 1990, fără a fi planificat să ajungă unde este azi, a ajuns unde este de fapt„, a susținut Arafat.

Acesta a precizat că în 2012 ultimul județ în țară în care s-a înființat SMURD este Teleorman, iar în 2014, cu sprijinul Guvernului României și al Republicii Moldova, SMURD a trecut granița, cu același nume.

În plus, a subliniat Arafat, s-a ajuns de la 3 intervenții pe zi în 1990, cu o echipă care era în Târgu Mureș, la peste 1.100 de intervenții pe zi a echipajelor SMURD, terestre și aeriene.

Plachete de onoare pentru cei care s-au implicat în susținerea SMURD, la 25 de ani de la înființare

Ambasadorul Confederației Elvețiene în România, Jean-Hubert Lebet, al Marii Britanii, Paul Brummell, și al Germaniei, Werner Hans Lauk, au primit, vineri, la Târgu Mureș, în cadrul ceremoniilor de aniversare a 25 de ani de la înființarea SMURD, diploma și placheta de onoare a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), pentru contribuția adusă de statele lor la dezvoltarea acestui serviciu în România.

Pe lângă cei trei ambasadori participanți la ceremonii, au mai primit placheta de onoare și președintele României, Klaus Iohannis, Ambasada Franței la București, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, o serie de foști miniștri ai sănătății și secretari de stat, precum și numeroase personalități locale care s-au implicat în susținerea SMURD.

Înmânarea plachetelor și diplomelor de onoare a avut loc în cadrul unei ceremonii impresionante organizată în centrul orașului Târgu Mureș, la care au luat parte echipaje SMURD din toate județele țării, pompieri, jandarmi, militari ai Ministerului Apărării Naționale, Garda de Onoare, precum și pompieri scoțieni, care și-au făcut intrarea cântând la cimpoaie, și pompieri din Franța și din Republica Moldova.

În timpul ceremoniilor militare, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ‘Horea’ al județului Mureș a primit, prin Decret prezidențial, drapelul de luptă, iar în premieră, Corul Armatei a interpretat Imnul SMURD, compus în urma unui concurs public desfășurat în luna august.

Ceremoniile au mai cuprins o prezentare a tehnicii din dotarea ISU-SMURD, o demonstrație a Gărzii de Onoare, o defilare a detașamentelor ISU din fiecare județ al țării, a jandarmilor, precum și a militarilor și a pompierilor din Scoția, Franța și Republica Moldova.

Manifestările se vor încheia cu Gala „SMURD 25 de ani”, care se desfășoară la Palatul Culturii din Târgu Mureș și în cadrul căreia urmează să fie premiați toți cei care, de-a lungul anilor, au contribuit la dezvoltarea Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare.

Întemeietorul Serviciului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare (SMURD) din România, dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne, a mulțumit astfel tuturor celor care au crezut în ideea lansată de el și de o echipă de medici tineri, în 1990, la Târgu Mureș.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Obligatoriu pentru mașinile mai vechi de 12 ani din România
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Unt de casă. Rețeta cu două îngrediente
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Nu e permis pentru românii cu balcon la bloc. Asociația de proprietari trebuie să dea acord în scris
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Soldați ruși, în disperare, se adresează direct lui Vladimir Putin
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'