Raed Arafat a fost somat, vineri dimineaţă, de Ministerul Sănătăţii să ceară ajutorul UE pentru tratarea unui număr de 40.000 de bolnav de covid cu anticorpi monoclonali.
Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila a declarat că există promisiuni de sprijin din partea statelor europene pentru asigurarea tratamentului cu anticorpi monoclonali neutralizaţi, necesar în cazul bolnavilor de covid-19.
„Există promisiuni de sprijin și din partea altor state pentru acest tratament. Am discutat ieri (joi – n.r.) cu Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate despre intenția noastră de activare a mecanismului de protecție civilă în vederea aprovizionării cu medicamentele necesare asigurării tratamentului pacienților noștri”, a declarat Cseke Attila.
Ministrul interimar al Sănătăţii este de părere că, având în vedere evoluţia situaţiei epidemiologice în România, este necesară asigurarea accesului bolnavilor COVID-19 cu forme usoare și medii la tratament cu anticorpi monoclonali neutralizanți.
Citeşte şi OMS recomandă schimbarea schemei de tratament COVID-19
Reamintim că o aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române a adus marți, 12 octombrie, din Milano, Italia, circa 5200 de doze de anticorpi monoclonali, care fac parte din schema de tratament împotriva COVID-19.
Ajutorul oferit României de către Italia, prin punere la dispoziție a acestor doze aflate în stocurile Regiunii Lombardia, Italia, vine ca urmare a solicitării statului român în vederea acordării de sprijin în combaterea efectelor generate de creșterea exponențială a numărului de cazuri confirmate SARS-CoV-2.
Misiunea a fost executat prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene.
Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a afirmat că miercuri vor apărea în Monitorul Oficial criteriile pentru tratamentul cu anticorpi monoclonali, folosit în cazurile mai puţin severe de COVID-19.
„Italia ne oferă astăzi acest important sprijin în tratamentul anti-COVID. Pot să vă spun că mâine în Monitorul Oficial vor apărea actualizate criteriile pentru tratamentul cu acest medicament, care este un medicament injectabil intravenos, important pentru cazurile care sunt mai puţin severe şi în care simptomatologia este de până la şapte zile. Criteriile au fost stabilite de comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii, astfel încât de mâine, odată cu acest transport, vom avea şi criteriile medicale de tratament şi de împărţire în spitalele din România”, a afirmat Cseke Attila marţi seara, la Baza 90, după sosirea aeronavei.