„Acest panou publicitar a apărut la Braşov acum două zile. Panouri similare au apărut la Iaşi şi Cluj. Înţeleg că este o campanie de „informare”, sau mai bine zis de DEZINFORMARE, asupra faptului că vaccinurile nu sunt sigure. Oare lipsa vaccinării este mai sigură? Celor care încearcă prin orice metodă să transmită omului de rând că vaccinurile nu sunt sigure le spun că lipsa vaccinării poate ucide chiar, sau cel puţin să lase copilul cu invaliditate pe viaţă. Uitaţi-vă la ce s-a întâmplat cu copiii afectaţi de rujeolă. Lipsă vaccinării a fost unul din cauzele principale a formei grave a bolii la copiii nevaccinaţi şi a decesului unora dintre ei”, afirmă secretarul de stat, potrivit news.ro.
El spune că o astfel de campanie are nevoie de finanţare, iar „concepţia este una diabolică”.
„Se vrea să se spună că oamenii au dreptul la informare şi la liberă alegere, un aspect cu care sunt total de acord, se vrea să ne convingă că afişul transmite un mesaj echilibrat prin care se cere populaţiei să citească prospectul şi să intre pe un site de informare…sau mai bine zis, cel puţin din punctul meu de vedere, ca medic, de dezinformare. Însă primul mesaj care rămâne în mentalul celui care citeşte este cel din primul punct şi care afirmă că vaccinurile nu sunt sigure, o afirmaţie care nu are nici un fundament ştiinţific şi care alcătuieşte mesajul principal al campaniei”, afirmă secretarul de stat.
Încă un copil a murit din cauza rujeolei. Numărul deceselor a ajuns la 37
Arafat mai spune că acest mesaj – direct, fals şi periculos – vine să submineze toate eforturile din ultimele luni prin care se încearcă creşterea numărului copiilor vaccinaţi în România şi prevenirea tragediilor precum cele cauzate de rujeolă din ultima perioadă, fiind vorba despre o campanie de dezinformare care contrazice toate probele ştiinţifice şi toate doveziile cumulate pe parcursul a zeci de ani şi care arată că vaccinarea a dus la scăderea mortalităţii şi invalidităţii la nivelul întregului mapamond.
„Mai vrea cineva să vadă copii mutilaţi în urma poliomielitei? Sau mai vrea cineva să reapară o boală precum variola? (…) Cei care concep astfel de campanii, foarte bine gândite de altfel, trebuie să fie responsabilizaţi, din punctul meu de vedere, cel puţin aducându-i la o dezbatere adevărată în faţa publicului, având prezenţi experţii adevăraţi în domeniul bolilor infecţioase şi al epidemiologiei ca să explice cum stau lucrurile şi cu ce se joacă în final – cu viaţa copiilor şi cu siguranţa populaţiei!”, scrie Raed Arafat.
El mai spune că astfel de afişe, care nu arată în mod clar cui aparţine mesajul, trebuie îndepărtate întrucât reprezintă „un atentat la sănătatea publică a populaţiei şi nu poate fi considerat un banal mesaj sau o exprimare de părere”.
„Internetul este plin de astfel de păreri, însă cine accesează aceste păreri pe internet găseşte şi alte informaţii şi discuţii despre această temă. Cei care citesc acest afiş rămân cu mesajul iniţial şi nu ştim câţi dintre ei vor mai accesa alte surse de informare, iar lipsa sursei informaţiei principale din afiş poate avea efectul dorit lăsând cititorului impresia că este un afiş scris din partea unei autorităţi, şi nu neapărat din partea unui ONG sau al unui grup de persoane cu o anumită convingere”, adaugă medicul Raed Arafat.