Raed Arafat: „Sunt posibile scenarii mai grele şi măsuri mai drastice”. Ce spune şeful DSU despre deschiderea şcolilor

Sunt peste 300 de focare de COVID-19 în țară în prezent, a anunțat joi seara, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. El a precizat însă că aceste focare înseamnă și cămine, și azile de bătrâni, și din domeniul industrial, zone care sunt însă controlabile. Nimeni nu poate prezice însă cum va evolua pe viitor boala, mai ales în cazul unor transmisii comunitare, și deocamdată nu pot fi excluse nici „scenarii mai grele", a avertizat Raed Arafat în direct la Digi 24.
Filip Stan
06 aug. 2020, 20:27
Raed Arafat:

Raed Arafat rămâne tprecaut. Foarte multe dintre cele 300 de focare din țară „sunt focare care sunt foarte limitate, sunt sub control”, a spus Raed Arafat. El a explicat apoi care este diferența între aceste focare, bine delimitate, și cele cu transmisie comunitară, în cazul cărora se impune uneori măsura carantinării unor localități întregi.

Cum se calculează corect scenariile pentru deschiderea şcolii. Anunţul Administraţiei Prezidenţiale

„Focarele pentru care noi luăm măsura de carantină, atunci când carantinăm o localitate, sunt focarele de transmitere comunitară. Deci, dacă este o localitate cu o cifră mare de cazuri, dar care sunt concentrate la un azil de persoane vârstnice, atunci măsurile se iau pe azilul respectiv – carantinarea azilului, a personalului; dacă avem o localitate de 1.500 de persoane și avem 14 cazuri, 10 cazuri, 15 cazuri, este transmisie în comunitate, în mai multe familii, atunci luăm măsura de a carantina localitatea. De ce? Pentru că nu este suficient să izolezi persoanele și contacții lor direcți. Acolo, dacă s-a transmis în comunitate, înseamnă că mai avem mai multe persoane în comunitate probabil asimptomatice, de care nu știm și care transmit. Și atunci, această comunitate se pune sub carantină, DSP-ul poate să organizeze testări mai multe în localitatea respectivă, se descoperă mai mulți care au fost infectați sau nu și pot să se concentreze eforturile de prevenire pe comunitatea respectivă. Acesta este rostul carantinării unei localități, pe care o facem, dacă vedem că este răspândire comunitară serioasă”, a explicat Raed Arafat.

„Nimeni nu poate să excludă luarea unor măsuri mai drastice”

El a avertizat însă că „nimeni și nicio țară nu va putea la un moment dat să spună că exclude total luarea unor măsuri mai drastice”, pentru că totul depinde de evoluția epidemiei.

„Noi am luat, am carantinat unele localități, chiar dacă s-au supărat pe noi primarii din localitățile respective, chiar și recent. Am luat anumite măsuri punctuale și asta fac multe țări acum, dar sunt situații în care dacă vezi că scapă total sub control și începe să fie o creștere mare, exponențială, se pot reimpune anumite măsuri drastice. Poate că nu faci un total lockdown în toată țara, dar faci într-un județ, îl faci într-o zonă în care vezi că este o răspândire majoră”, a spus șeful DSU.

Orban, în ziua cu record de cazuri: „După cum arată datele, părem că am oprit creşterea”

„Acest lucru nimeni nu poate să-l nege, la orice moment se poate lua o astfel de decizie”, a insistat Raed Arafat.

„Nu suntem în acest scenariu încă, dar putem să ajungem și peste o lună, și peste două, și în timpul toamnei, și în timpul primăverii anului viitor să ajungem la scenarii grele, dacă boala se va comporta într-un fel pe care nu putem să-l controlăm”, a avertizat secretarul de stat în MAI. „Nu panicăm pe nimeni, la acest moment măsurile noastre sunt de prevenire, măsurile pe care le recomandăm populației și măsurile concentrate local pe localitățile care au un număr mai mare de cazuri, unde încercăm să limităm ieșirea din ele și să limităm transmiterea. Dar depinde cum evoluează scenariul ce decizii vor fi luate ulterior”, a adăugat Raed Arafat.

 „Dacă vezi că copilul are febră, tușește, strănută, nu-l trimiți la școală”

„Rămâne copilul, vrând, nevrând, un vector de transmitere, iar de aici trebuie să fim foarte atenți ce se întâmplă în școală pentru ca, atunci când merge acasă, să nu fie copilul cer care duce virusul”, a spus Arafat, la Digi 24.

„Dacă se respectă regulile, în mod normal riscul trebuie să fie redus la maxim. Dar, aici este necesară colaborarea familiei, părinților. Dacă vezi că copilul are febră, tușește, strănută, nu-l trimiți la școală. Dacă vezi că copilul are ceva simptome acasă nu-l lași să se ducă la școală ca școala să se întoarcă acasă și, bineînțeles, să colaborezi cu personalul de la școală ca să poți aplica regulile care sunt recomandate”, a continuat șeful DSU.

Citește și: Klaus Iohannis: Pe 14 septembrie începe noul an şcolar. Şcoala va începe pentru majoritatea elevilor

Arafat a menționat și că masca este un lucru care ar trebui deja să fie normal, iar copiii ar trebui să o poarte pentru a limita răspândirea SARS-CoV-2.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, joi, încă 1.345 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, bilanţul total ajungând la 57.895. În ultimele 24 de ore, 45 de persoane şi-au pierdut viaţa. În prezent, 458 de pacienţi sunt internaţi la Terapie Intensivă.

„Până astăzi, 6 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 57.895 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 28.992 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi şi 5.639 de pacienţi asimptomatici au fost externaţi la 10 zile după depistare. În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 1.345 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv”, a transmis, joi, Grupul de Comunicare Strategică.

În Bucureşti s-au înregistrat 192 cazuri în ultimele 24 de ore, iar în Prahova 102. Lista transmisă de autorităţi aici.

Până astăzi, 2.566 persoane diagnosticate cu infecţie cu COVID-19 au decedat. În intervalul 05.08.2020 (10:00) – 06.08.2020 (10:00) au fost înregistrate 45 de decese (28 bărbaţi şi 17 femei), ale unor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, internaţi în spitalele din Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Olt, Prahova, Teleorman, Timiş, Vaslui şi Municipiul Bucureşti.

Dintre acestea, 2 decese s-au înregistrat la categoria de vârstă 40-49 ani, 2 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 19 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 10 decese la categoria de vârstă 70-79 ani şi 12 decese la categoria de peste 80 de ani.

44 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienţi care au prezentat comorbidităţi, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbidităţi.

„În unităţile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.961. Dintre aceştia, la ATI sunt internaţi 458 de pacienţi. Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 1.319.369 de teste. Dintre acestea 24.147 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 14.887 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical, iar 9.260 la cerere”, au mai anunţat autorităţile.

Pe teritoriul României, 5.607 persoane confirmate cu infecţie cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.078 de persoane se află în izolare instituţionalizată. De asemenea, 19.362 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituţionalizată se află 178 de persoane.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Taxă după deces. Se întocmește act la notar. Achiți la doi ani de la înmormântare
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Se schimbă vremea în România. Emoții înainte de Paște
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai