Raed Arafat este de părere că în urma controversei legate de vaccinul Astra Zeneca, populaţia ar putea fi descurajată şi ar putea respinge imunizarea, mai ales cu serul în cauză, dar şi cu celelalte deja autorizate.
„Fara discutie, mai ales daca sunt discutii intre oameni care nu sunt experti si pot raspandi idei gresite. Pot duce la teama, mai ales pe acest tip d vaccin. Tocmai de aceea trebuie discutat cu experti in vaccinuri, cu Agentia Europeana a Medicamentului, ca sa vedem concluzia asumata de ei.
Discutiile care merg pe partea emotionala duc la intimidarea si dezinformarea populatiei. Romania a luat masura inteleapta de sistare a vaccinarii cu acest vaccin pana se pronunta Agentia Europeana a Medicamentului.
Noi avem reprezentant in Comitetul National de Vaccinare. Vaccinarea este unica masura pentru a opri pandemia si de a ne apropia de viata normala. Rolul de limitare a raspandirii nu poate fi asumat de o singura entitate, ci suntem toti o echipa, cu tot cu populatie si cu fiecare individ.
Sunt atacuri si informatii false, au fost inclusiv la adresa mea, a fost chiar si o dezmintire falsa din partea mea. Aceste dezinformari nu fac decat rau.
Exista programarea, ne programam pe Astra Zeneca, daca se da drumul inseamna ca s-a dat unda verde. Trebuie sa vedem decizia asupra acelui lot. Ati vazut ca daca apare un caz, se opreste intreg lotul si se supravegheaza. Asta ne da incredere ca se iau masuri imediate.”, a spus Raed Arafat la Digi24.
„Toate incidentele ne arata o crestere clara. Sunt zone cu cresteri mai mari, dar ce incercam noi sa face, si oricat ar parea de exagerate masurile, sunt menite sa stopam raspandirea. Plus masurile importante de carantinare zonala. Deja avem un numar semnificativ de astfel de zone, din pacate, chiar am ajuns si la Timisoara, care este un municipiu mare. Suntem pe crestere, nu mai suntem pe platou sau pe scadere.
De regula, aceste masuri isi fac efectele in minimum 14 zile, dar depinde, pentru ca mai avem factorul agravant care este tulpina noua, care este din ce in ce mai predominanta. Asta inseamna ca numarul de cazuri aparute intr-o unitate de timp va fi mai mare.
Nu putem exclude ca in perioada urmatoare sa ajungem la 10.000 pe zi. In ultimele 2 saptamani am tinut-o totusi pe la 4-5.ooo. Masurile care s-au luat sunt menite sa incetineasca aceasta crestere si speram sa nu ajungem la cifre foarte mari.”, a adăugat şeful DSU.
Secretarul de stat în MAI a explicat şi cum se observă creşterea numărului de cazuri în anumite zone, întrebat dacă la Timişoara ar putea fi mai multe cazuri pentru că se şi testează cel mai mult din toată ţara.
„Unii testeaza mai mult, altii mai putin. Dar noi nu testam oamenii aleatoriu. Problema este ca multe din aceste teste sunt la cerere, ceea ce inseamna ca daca sunt mai multe solicitari, inseamna ca sunt mai multe cazuri. Se publica si numarul testelor. Nu pot sa va spun care este rata de pozitivare in anumite regiuni, nu am acum datele.
Noi ne uitam la rata de pozitivare, dar pe plan national, nu regional. Indicatorii sunt multi, cati se interneaza, cate paturi de ATI sunt ocupate, impactul pe UPU-uri. Asa vedem daca o zona este pe crestere sau nu, nu doar pe numar de teste si pe rata de pozitivare. Daca exista multe cazuri se vede din mai multi indicatori. Ne apare in fiecare zi cati internati sunt, de exemplu.”, a declarat Raed Arafat.
Arafat a afirmat că speră să nu fie cazul ca de Paşti să avem din nou măsuri restrictive dure, dar a explicat că este prea devreme pentru a putea oferi un răspuns în acest sens.
„Nu doreste nimeni sa limiteze accesul la procesiuni religioase. Noi speram ca situatia sa fie ok atunci si sa nu fie cazul, dar nimeni nu este clarvazator ca sa poata spune ce se va intampla peste doua luni.”, a spus Arafat.
În ce priveşte vestitul „paşaport de vaccinare”, Raed Araft este în asentimentul lui Florin Cîţu, declarând la rândul său că trebuie avut în vedere să nu se ajungă la măsuri discriminatorii, dar actul medical rămâne, astfel că în ţările care permit acest lucru, se poate intra cu adeverinţa de vaccinare, fără a mai sta în carantină.
„Iar aici am avut un punct de vedere, evitarea discriminarii. Dar am vorbit si de partea medicala, pentru ca sunt tari care au zis clar ca daca ai anticorpi, prin vaccinare sau prin trecere prin boala, nu mai stai in carantina. Sunt tari, chiar si noi practicam asta acum. Acest lucru poate fi aplicat si pe partea de turism. Sunt tari care probabil il vor aplica. E un aspect medical aici, nu am de ce sa te tin in carantina, daca ai fost vaccinat. Acum avem acea adeverinta de vaccinare, cu data cu tot. Este valabila si cand vii in Romania, ea este si in limba engleza, are un cod QR care poate fi verificat. Cei care ar vrea sa falsifice ar fi descoperit, pentru ca e greu sa falsifici codul QR.”, a încheiat medicul Raed Arafat.
Raed Arafat, despre scandalul AstraZeneca: ‘Fără discuție că ar putea duce la o scădere a dorinței de vaccinare’
„Fără discuție acest scandal ar putea duce la o scădere a dorinței de vaccinare, la teamă în rândul populației. Orice discuție trebuie purtată cu oameni din domeniu, care știu despre ce e vorba. Discuții care sunt nefondate, care nu folosesc date științifice și care merg pe partea emoțională, duc la îndepărtarea populației. România a luat o decizie de stopare a acestor doze. […]
Este clar că acum nu avem suficienți oameni vaccinați ca să oprim valuri de infectări. Rolul de limitare a impactului nu-l poate avea doar o instituție, ci și cu individul – toți – suntem o echipă. În ultimele zile au fost dezinformări dure.
Ultimele zile au fost chiar la postul dvs., la Digi24, era un fals. Era folosită o declarație a mea. Până când am dezmințit a durat”, a spus Raed Arafat, la postul Digi24.