Raed Arafat a declarat într-o conferinţă de presă că toată lumea, inclusiv Direcţia de Sănătate Publică, trebuie să înţeleagă faptul că în situaţii de dezastru „ne adaptăm şi sunt acceptate anumite devieri”.
Şeful DSU spune că orice soluţie care creşte capacitatea pentru a elibera pacienţii din unităţile de primiri urgenţă, pentru a putea să le preluăm către secţii ATI sau secţii cu oxigen, este bună.
„Trebuie să înţeleagă foarte clar toată lumea, inclusiv DSP-ul, în situaţiile de dezastru ne adaptăm şi acceptăm anumite devieri, altfel, dacă vrem totul să funcţioneze ca în situaţia de normalitate înseamnă că noi nu ştim în ce situaţie ne aflăm. Dacă sunt motive care pot fi adaptate, care pot fi acceptate în situaţia în care ne aflăm acum, credeţi-mă că bolnavul este mult mai sigur într-o secţie de ATI decât să stea la UPU ventilat când vin şi alţi bolnavi din afară şi avem şi alţii de preluat. Aşa că orice soluţie care creşte capacitatea pentru a elibera pacienţii din unităţile de primiri urgenţă, pentru a putea să le preluăm către secţii ATI sau secţii cu oxigen, acest lucru trebuie făcut”, a precizat el.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, a afirmat, sâmbătă, că „trebuie oprit microfonul” celor care dezinformează şi încurajează oamenii să nu se vaccineze.
El a fost prezent la Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei de la Ciolpani, unde a ajuns sâmbătă ajutorul oferit de Danemarca, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă, constând în 15 ventilatoare şi 8 concentratoare de oxigen necesare pentru tratarea bolnavilor COVID.
„Trebuie oprit microfonul tuturor care vin şi dezinformează şi spun oamenilor să nu se vaccineze, pur şi simplu. Şi i-aş lăsa pe oamenii care se pricep la acest domeniu să explice de ce trebuie să se vaccineze. Am trecut printr-o perioadă grea, printr-o perioadă de dezinformări, de toate posibilităţile prin care să convingem oamenii să nu respecte, să nu aibă încredere în ce spun autorităţile”, a declarat Raed Arafat.
În opinia sa, „suntem la momentul în care să facem aşa”. „Măcar două – trei luni, după care putem să continuăm cum vrem, dar în acest moment trebuie oprit microfonul, cel puţin cel oficial, de la televiziuni, de la radiouri. Facebook şi YouTube o să permită să facă ce vor acolo, dar măcar la dezbateri să ne îndreptăm către a sfătui populaţia corect, pe linie sanitară, cu sfaturile care sunt bazate ştiinţific şi să explicăm de ce este mai bine să te vaccinezi decât să rămâi nevaccinat şi ce poate să se întâmple cu tine şi cu familia dacă rămâi nevaccinat”, a detaliat şeful DSU.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că un pacient infectat cu SARS-CoV-2, de la terapie intensivă, a fost transportat, sâmbătă, de la Oradea la Debrecen.
„Un singur pacient a plecat astăzi de la Oradea, cu elicopterul, către Debrecen, de terapie intensivă. Acum mai pleacă pacienţi care sunt mai uşor, nu de terapie intensivă, de oxigen sau de altceva, adică de terapie intermediară, dar vor pleca din zona de graniţă”, a afirmat şeful DSU.
Acesta a fost prezent sâmbătă, la Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei de la Ciolpani, unde a ajuns ajutorul oferit de Danemarca, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă, constând în 15 ventilatoare şi 8 concentratoare de oxigen necesare pentru tratarea bolnavilor COVID.