Oamenii și-ar putea capăta viața de dinainte de pandemie spre finalul acestui an, având în vedere că campania de vaccinare merge bine și se respectă în continuare măsurile de protecție împotriva COVID, a declarat Raed Arafat.
“Dacă campania de vaccinare merge foarte bine și sper să continue – avem o campanie care, comparativ cu alte țări, are succes și are un număr suficient de oameni vaccinați – dacă totul merge bine, este posibil ca pe la toamnă- iarnă să ne vedem că avem un număr suficient de vaccinați ca să întrerupem răspândirea.
Dar avem și necunoscute: ce tulpini noi mai apar… Până acum, totul este ok, sub control.
Poate că va trebui să fie făcute anumite modificări la vaccin, poate mai trebuie făcute rapeluri. Acum oamenii de știință și de cercetare lucrează. Eu cred, către sfârșitul anului am putea să ajungem la o situație mult mai bună decât a fost până acum, cu condiția celor două traiectorii: vaccinarea să continue și măsurile de protecție să continue până la momentul la care considerăm că suntem în siguranță să începem să relaxăm din aceste măsuri”, a declarat Raed Arafat la TVR.
În același timp, directorul medical de la Institutul Matei Balș din Capitală, Cătălin Apostolescu, a lansat un semnal de alarmă legat de valul 3 al pandemiei de COVID. „Nu va ocoli România și teama noastră e că va fi mai rău”, a subliniat el.
„Mă tem că ar putea fi mai rău”, mărturisește medicul. „Zece, hai, dacă suntem optimiști, 15 la sută din populație a trecut prin infecția COVID, deci asta ne arată că încă mai avem majoritatea populației care nu a trecut prin COVID. Nouă ne este teamă că al treilea val va fi mai rău decât al doilea, în sensul că vor fi mult mai mulți pacienți. (Reporter: Și mai gravi?) Nu știm deocamdată cum va evolua din punct de vedere clinic, dar vă întreb: între 1.000 de pacienți cu mortalitate 3 la sută și 3.000 de pacienți cu mortalitate 2 la sută, cum e mai bine?” – atrage atenția directorul medical de la „Matei Balș”.
Vor apărea noi mutații și vom avea de conviețuit mulți ani de acum încolo cu COVID, a mai spus directorul.
„Și pe lângă acele tulpini, vor mai apărea altele”, a adăugat el. „Ne putem uita în istorie, ne putem uita pe modele matematice. Este clar că acest virus va rămâne pentru o foarte lungă perioadă printre noi, 10 ani, 20 de ani, 30 de ani”, spune medicul.