Raed Arafat a fost întrebat, marţi seară, la Digi 24, dacă crede că ultimele măsuri de limitare a pandemiei sunt moi şi a precizat: ”Eu aş spune că măsurile au fost luate pe plan general, şi asta e foarte bine, nu putem spune că e o măsură moale când generalizezi masca peste tot. Şi asta dacă se respectă, în sine, este una dintre cele mai importante măsuri. Mai sunt alte măsuri care s-au luat. Limitarea circulaţiei pe anumite ore, declararea programului de muncă, astea nu putem să spunem că sunt măsuri moi, dar au nevoie de timp să producă efect şi trebuie să le dăm acest timp, care e de o lună cum au zis şi epidemiologii”.
Arafat a subliniat că este foarte important ca măsurile să fie respectate. ”Din păcate, ce observ, însă, că orice regulă care se vine cu ea este contestată automat de pe mai multe paliere şi asta reduce impactul acestor măsuri, uneori. Noi trebuie să înţelegem că noi lucrăm împreună cu toţi, de la cetăţeanul individual până la instituţii, companii, lucrăm împreună. Dacă o componentă din societate nu participă la această acţiune, această acţiune este menită să eşueze”, a afirmat Arafat, referindu-se şi la amendamentul votat de parlamentari care să permită funcţionarea pieţelor în spaţii închise.
Arafat a explicat că, la finalul a 30 de zile, se poate face o nouă analiză, se poate veni cu alte măsuri, ori să se renunţe la unele restricţii care nu au avut impactul scontat.
Raed Arafat a subliniat că măsurile luate de România nu diferă de măsurile luate în alte ţări, arătând că ”nimeni nu ia toate măsurile deodată”, ci acestea sunt luate în aşa fel încât impactul economic să nu fie unul major.
În acest context, el a explicat faptul că măsurile privind închiderea pieţelor în spaţii închise a avut la bază faptul că în astfel de spaţii au fost date multe amenzi pentru nerespectarea regulilor.
”Trebuie să înţelegem că în unele zone trebuie să acceptăm nişe restricţii temporare să nu ajungem la nişte restricţii mult mai complexe şi mult mai largi pentru că nu am putut să controlăm situaţia”, a adăugat Raed Arafat.
Medicul Raed Arafat atrage atenţia asupra faptului că autorităţile pot reglementa conduita în spaţiile publice, nu şi în casele oamenilor, subliniind că cei care invită persoane din familia lărgită în casele lor pentru a petrece sărbătorile de iarnă se supun unui risc suplimentar privind infectarea cu noul coronavirus. „Nu vor fi sărbători ca altădată, nu putem să ne aşteptăm la sărbători ca şi în decembrie 2019”, a afirmat Arafat.
„Nu vor fi sărbători ca altădată, nu putem să ne aşteptăm la sărbători ca şi în decembrie 2019. Limitele generale le ştim deja: masca cred că va fi şi atunci, distanţarea va fi şi atunci, limitele la activităţile în spaţii închise vor fi şi atunci, cel mai probabil. Dacă vor fi alte măsuri, asta nu am cum să prezic de acum, dar important e să sesizăm cu toţii că nu avem să avem o sărbătoare similară cu cea din 2019. (…) Vom fi în mijlocul pandemiei valul 2, să zicem şi vom şi fi şi cu risc că dacă nu respectăm regulile să ne trezim cu o creştere în ianuarie februarie. Încă vom fi în timpul iernii, care este sezonul preferat de acest virus”, a afirmat Raed Arafat, marţi seară, la Digi 24.
Arafat a explicat că „fără îndoială” transmiterea virusului este accentuată acasă, iar dacă se invită persoane cu care nu se locuieşte în mod frecvent, riscul creşte.
Întrebat dacă Crăciunul se va face în familie, Arafat a explicat: „În familie înseamnă între oamenii care stau în aceeaşi casă. În familie lărgită, înseamnă să vină şi alţii la tine, ţi-ai asumat imediat un risc. Nu putem intra în casele oamenilor să spunem ce să facă. Asta e pe răspunderea lor. Dacă tu vrei să sărbătoreşti cu încă două, trei familii ţi-ai crescut riscul mult de a te infecta şi de a lua virusul de undeva, că nu bănuiesc că o să stai în noaptea de Crăciun cu mască. Modul cum îţi organizezi masa de Crăciun, dacă aduci mai multă lume care stă în alte zone riscul de transmitere e mult mai mare şi vulnerabilitatea e mai mare. În final, fiecare calculează riscul pe care vrea să şi-l asume”.
Şeful DSU a precizat că autorităţile încearcă să reducă riscul de transmitere în spaţiile publice, dar că pot da doar sfaturi privind conduita în spaţiul personal, iar în acest caz fiecare trebuie să conştientizeze riscurile la care se expune.