Raed Arafat, greşeala MAJORĂ care aduce cazuri noi de Covid şi restricţii suplimentare în România

Raed Arafat consideră că noile măsuri adoptate de autorităţi pentru reducerea transmiterii virusului SARS-CoV-2 sunt eficiente, însă subliniază importanţa respectării acestora de către toată lumea. ”Orice regulă este contestată automat de pe mai multe paliere şi asta reduce impactul acestor măsuri”, a afirmat Arafat, precizând că ”dacă o componentă din societate nu participă la această acţiune, această acţiune este menită să eşueze”.
Romania TV
11 nov. 2020, 05:36
Raed Arafat, greşeala MAJORĂ care aduce cazuri noi de Covid şi restricţii suplimentare în România
Raed Arafat anunţă carantină în Sibiu

Raed Arafat a fost întrebat, marţi seară, la Digi 24, dacă crede că ultimele măsuri de limitare a pandemiei sunt moi şi a precizat: ”Eu aş spune că măsurile au fost luate pe plan general, şi asta e foarte bine, nu putem spune că e o măsură moale când generalizezi masca peste tot. Şi asta dacă se respectă, în sine, este una dintre cele mai importante măsuri. Mai sunt alte măsuri care s-au luat. Limitarea circulaţiei pe anumite ore, declararea programului de muncă, astea nu putem să spunem că sunt măsuri moi, dar au nevoie de timp să producă efect şi trebuie să le dăm acest timp, care e de o lună cum au zis şi epidemiologii”.

Arafat a subliniat că este foarte important ca măsurile să fie respectate. ”Din păcate, ce observ, însă, că orice regulă care se vine cu ea este contestată automat de pe mai multe paliere şi asta reduce impactul acestor măsuri, uneori. Noi trebuie să înţelegem că noi lucrăm împreună cu toţi, de la cetăţeanul individual până la instituţii, companii, lucrăm împreună. Dacă o componentă din societate nu participă la această acţiune, această acţiune este menită să eşueze”, a afirmat Arafat, referindu-se şi la amendamentul votat de parlamentari care să permită funcţionarea pieţelor în spaţii închise.

Arafat a explicat că, la finalul a 30 de zile, se poate face o nouă analiză, se poate veni cu alte măsuri, ori să se renunţe la unele restricţii care nu au avut impactul scontat.

Raed Arafat a subliniat că măsurile luate de România nu diferă de măsurile luate în alte ţări, arătând că ”nimeni nu ia toate măsurile deodată”, ci acestea sunt luate în aşa fel încât impactul economic să nu fie unul major.

În acest context, el a explicat faptul că măsurile privind închiderea pieţelor în spaţii închise a avut la bază faptul că în astfel de spaţii au fost date multe amenzi pentru nerespectarea regulilor.

”Trebuie să înţelegem că în unele zone trebuie să acceptăm nişe restricţii temporare să nu ajungem la nişte restricţii mult mai complexe şi mult mai largi pentru că nu am putut să controlăm situaţia”, a adăugat Raed Arafat.

Raed Arafat: Nu vor fi sărbători ca altădată

Medicul Raed Arafat atrage atenţia asupra faptului că autorităţile pot reglementa conduita în spaţiile publice, nu şi în casele oamenilor, subliniind că cei care invită persoane din familia lărgită în casele lor pentru a petrece sărbătorile de iarnă se supun unui risc suplimentar privind infectarea cu noul coronavirus. „Nu vor fi sărbători ca altădată, nu putem să ne aşteptăm la sărbători ca şi în decembrie 2019”, a afirmat Arafat.

„Nu vor fi sărbători ca altădată, nu putem să ne aşteptăm la sărbători ca şi în decembrie 2019. Limitele generale le ştim deja: masca cred că va fi şi atunci, distanţarea va fi şi atunci, limitele la activităţile în spaţii închise vor fi şi atunci, cel mai probabil. Dacă vor fi alte măsuri, asta nu am cum să prezic de acum, dar important e să sesizăm cu toţii că nu avem să avem o sărbătoare similară cu cea din 2019. (…) Vom fi în mijlocul pandemiei valul 2, să zicem şi vom şi fi şi cu risc că dacă nu respectăm regulile să ne trezim cu o creştere în ianuarie februarie. Încă vom fi în timpul iernii, care este sezonul preferat de acest virus”, a afirmat Raed Arafat, marţi seară, la Digi 24. 

Citeşte şi: Raed Arafat, despre sărbătorile de iarnă: Dacă sărbătoreşti cu încă două-trei familii ţi-ai crescut riscul de a te infecta 

Arafat a explicat că „fără îndoială” transmiterea virusului este accentuată acasă, iar dacă se invită persoane cu care nu se locuieşte în mod frecvent, riscul creşte.

Întrebat dacă Crăciunul se va face în familie, Arafat a explicat: „În familie înseamnă între oamenii care stau în aceeaşi casă. În familie lărgită, înseamnă să vină şi alţii la tine, ţi-ai asumat imediat un risc. Nu putem intra în casele oamenilor să spunem ce să facă. Asta e pe răspunderea lor. Dacă tu vrei să sărbătoreşti cu încă două, trei familii ţi-ai crescut riscul mult de a te infecta şi de a lua virusul de undeva, că nu bănuiesc că o să stai în noaptea de Crăciun cu mască. Modul cum îţi organizezi masa de Crăciun, dacă aduci mai multă lume care stă în alte zone riscul de transmitere e mult mai mare şi vulnerabilitatea e mai mare. În final, fiecare calculează riscul pe care vrea să şi-l asume”.

Şeful DSU a precizat că autorităţile încearcă să reducă riscul de transmitere în spaţiile publice, dar că pot da doar sfaturi privind conduita în spaţiul personal, iar în acest caz fiecare trebuie să conştientizeze riscurile la care se expune.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Din ce este făcut sicriul Papei Francisc și ce a fost pus în el. Un obiect din România se află acolo
Capital.ro
Document obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani. Se dă ordin de la UE
Playtech.ro
Ce este permisul de conducere internațional. Cum îl obții rapid în România, unde îl poți folosi
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un patron i-a revoltat pe tinerii din Generația Z: „Vă plângeți că luați 2.400 de lei și nici nu puneți bonurile în calcul”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Proiectul odios al lui Ceaușescu, în care au murit peste 400 de români, din nou funcțional
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Obiectul din România care a fost pus în sicriul Papei Francisc
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul vrea banii cetățenilor. Românii au termen limită până pe 25 iunie. Nu poți depăși
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Sicriul Papei Francisc, sărutat la ieșirea din Bazilica Sf. Petru. Gestul de la slujba de înmormântare care a emoționat o lume întreagă
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Noi locuri pe care nu ai voie să parchezi. Amenzi de până la 1.500 de lei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte