Deputatul liberal consideră că eficientizarea şi nereguli sesizate de Curtea de Conturi, invocate de ministru pentru această decizie, nu justifică distrugerea unei întregi structuri.
„Nereguli peste nereguli au existat şi în finanţarea PSD, şi totusi partidul domnului ministru nu a fost desfiinţat de nimeni”, afirmă Ovidiu Raeţchi într-o postare pe Facebook.
El subliniază că patronatele importante din turism se opun măsurii, criticându-l dur pe ministru, şi că specialiştii admit că sunt necesare o optimizare a activităţii, o clarificare a normelor de funcţionare, dar în niciun caz „o desfiinţare fără preaviz”.
Citeşte şi Ministerul Turismului desfiinţează birourile externe, care creează o gaură de 500 de mii de euro
„Cred că vocea lor ar trebui măcar ascultată înainte de a lua astfel de decizii radicale. Şi mai cred că sensul real al acestei operaţiuni este reînfiinţarea rapidă a unor structuri similare celor existente azi, în care să fie promovaţi zeci de oameni loiali PSD. Oamenii lui Dragnea consideră, probabil, că dacă pesedizează turismul şi reprezentanţele ICR vor putea controla imaginea lor catastrofală peste hotare în anul alegerilor prezidenţiale. Eu cred că doar vor creşte semnificativ nivelul de incompetenţă; de imaginea PSD peste hotare se ocupă prea eficient domnul Şerban Nicolae”, scrie parlamentarul liberal.
El îi solicită premierului Sorin Grindeanu – despre care afirmă că „până în acest moment s-a dovedit un pesedist mai lucid în unele momente cheie” – să analizeze implicaţiile unei astfel de măsuri şi, mai ales, să se consulte cu oamenii din turism.
„Toţi ne dorim un turism mult mai eficient – şi e important ca dorinţa noastră să nu fie speculată în interesul unui partid”, conchide Ovidiu Raeţchi.
Ministerul Turismului a elaborat un proiect de act normativ care prevede, pe lângă modificări de organigramă, desfiinţarea reprezentanţelor externe ale acestei instituţii, adică a organismelor care se ocupă cu promovarea turismul românesc în străinătate şi cu atragerea de turişti străini în România.
Ministrul Mircea Dobre a invocat neregulile constatate la unele birouri de turism şi a susţinut că reprezentanţele externe au funcţionat după reguli care nu se mai întâlnesc în nicio instituţie publică din România cu misiuni externe şi că ministerul nu a avut un control real asupra activităţii angajaţilor de la birourile externe, în condiţiile în care unii dintre ei sunt de peste 20 de ani la post. „La New York, angajatul nostru e de 23 de ani. La Viena, de 17 ani. Cel de la Varşovia e la fel, cu o vechime notabilă la post. Cel mai este reprezentantul nostru de la Londra, cu doar 5 ani vechime. Nu e normal să ieşi la pensie de pe un post de reprezentant extern, în condiţiile în care niciun ambasador al României nu are un mandat mai mare de 4 ani într-o ţară”, a argumentat ministrul, adăugând că îşi doreşte ca promovarea României pe pieţele externe să fie făcută corect, coerent şi eficient.
„Cea mai proastă idee posibilă este să închizi aceste birouri. Văd că ministrul ăsta are idei proaste. El nu are în cap nimic coerent, nu are o viziune coerentă”, spune Gheorghe Fodoreanu, unul dintre cei mai vechi turoperatori specializaţi în incoming. El afirmă că, până acum, promovarea României, bună sau proastă, a fost doar cu birourile de turism şi cu târgurile externe organizate de ele, iar, dacă aceste lucruri dispar, România va dispărea „cu totul şi cu totul” de pe harta turismului. „Dintotdeauna, nimic altceva în afară de birouri şi târguri nu a funcţionat pentru promovarea României. Birourile organizau infotripurile de presă, infotripurile de turoperatori… Nu poţi, acum, să distrugi totul”, mai spune Fodoreanu, conform Profit.ro.
Contactat de Profit.ro, Simion Alb, directorul biroului de promovare de la New York, la care se referă Dobre, spune că, deşi nu doreşte şi nici nu este potrivit, din poziţia în care se află, să susţină declaraţii în legătură cu intenţiile sau iniţiativele ministrului Turismului, crede că acesta este greşit informat. „Mă tem că domnului ministru i se ascunde faptul că, până în prezent, am participat la şapte concursuri şi selecţii pentru ocuparea acestui post. Şi sunt şi alte aspecte în legătură cu activitatea birourilor naţionale de turism ale României care nu sunt cunoscute sau sunt greşit înţelese. Funcţia pe care o ocup este tehnică, nu diplomatică sau politică. Eu nu am refuzat niciodată să comunic cu conducerea sau cu colegii de la minister şi cred că este nefiresc să schimbăm informaţii şi opinii prin intermediul presei sau prin facebook. Doresc de ceva vreme să revin acasă, iar acest fapt este cunoscut şi poate fi confirmat de mai mulţi reprezentanţi ai industriei”, spune Simion Alb, unul dintre cei mai respectaţi şi apreciaţi oameni din turismul românesc ai ultimelor decenii.
Dacă birourile din străinătate nu sunt eficiente, aceasta nu este din cauza lor, ci a ministerului, spune şi Mohammad Murad, cel mai mare investitor în turismul românesc, care conduce Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc.
„Niciunul (n.r. – dintre deţinătorii portofoliului Turismului), în viaţa lui privată, nu a realizat şi nu a dat dovadă că e în stare să facă… La o întâlnire cu domnul Mircea Dobre, la minister, mi-a spus că s-a născut într-o casă care se ocupă de turism şi servicii, iar eu l-am întrebat care a fost contribuţia sa la acest lucru şi mi-a răspuns că nu s-a băgat. „Dacă nu v-aţi băgat în familie, vă băgaţi la ţară?”, l-am întrebat”, povesteşte Murad.