Alexandru Rafila a declarat la România TV că ar fi bine ca România să urmeze modelul suedez, deoarece Suedia are cele mai puţine cazuri de COVID, „Cred că ar fi bine să avem modelul suedez. În Suedia acum sunt cele mai puține cazuri din Uniunea Europeană pentru că după ce au trecut de perioada inițială de adaptare, cetățenii respectă regulile fără să le impună cineva și acum au cele mai puține cazuri raportate în populație. Cu cât numărul de cazuri e mai mare, cu atât efectul unei măsuri de sănătate publică e mai mic și durează mai mult. Trebuie să impui o măsură de sănătate publică pe care să o aplici timp mai îndelungat pentru că numărul de cazuri care se înregistrează la un moment dat este foarte foarte mare. Cu cât luăm măsurile mai târziu cu atât ele vor fi mai dure și vor dura mai mult. (…) Un lockdown total este o măsură foarte împovărătoare din punct de vedere economic și social pentru că noi trebuie să și trăim nu putem doar să stăm în case”, a spus Alexandru Rafila.
Reprezentantul României la OMS şi-a nuanţat duminică teoria.”Eu am avut un comentariu puțin mai larg referitor la modelul suedez, am descris ce s-a întâmplat acolo și modelul suedez nu este o decizie. Este un proces. Pentru că nu cred că nicio țară nu poate aplica un astfel de model de pe o zi pe alta.
În Suedia, la început, în primăvară, în lipsa restricțiilor, a fost înregistrat un număr important de cazuri și cu o mortalitate destul de mare, mai ales la categoriile vulnerabile, însă ulterior datorită unei strategii foarte bună de comunicare și de educare a populației, oamenii au înțeles că de ei depinde controlul acestei pandemii, în țara lor bineînțeles, și depinde și o normalitate a vieții publice și economice.
Acesta este modelul suedez. Ca să ajungem totuși la acest model ne trebuie o construcție. Care ar trebuie să plece de acum și chiar dacă în perioada următoare se vor lua măsuri restrictive, noi ar trebui să putem să clădim încrederea populației în cei care iau deciziile.
Mie mi se pare că ne pierdem timpul cu tot felul de dezbateri sterile: cine e de vină, cine a fost responsabil. Și nu reușim să ne dăm seama că discutăm despre o problemă de sănătate publică care nu afectează numai PNL-ul, USR-ul sau PSD-ul, iar soluția trebuie să vină de la clasa politică care ar trebui să înțeleagă că ar trebui să ajute împreună la soluționarea acestei probleme de sănătate publică.
Ori, încrederea cetățenilor va fi generată și de comportamentul clasei politice. Eu, ați văzut, am intrat în politică de o săptămână și am avut parte de atacuri din prima zi.
Văd că lucrurile astea continuă. Astăzi nu sunt eu ținta, dar sunt alte persoane de pe scena politică acuzate de tot felul de lucruri.
Întrebat ce ar face dacă preşedintele Klaus Iohannis i-ar propune să preia mandatul de ministru al Sănătăţii, pentru gestionarea situaţiei.
„Probabil că aş răspunde pozitiv, dar cu o singură condiţie: să existe o echipă de profesionişti care să fie în faţă. Ştiţi că modelul suedez are ceva foarte interesant. Lucrul acesta nu l-am spus, dar trebuie să-l ştiţi: cei care sunt în faţă sunt profesionişti; epidemiologul şef din Suedia, un omolog al doamnei de Adriana Pistol. Dânsa ar trebui să fie în faţă, împreună cu o echipă de profesionişti, iar partea politică să fie în spate şi să ia măsurile pe care le recomandă partea profesională. Ori lucrul acesta nu s-a întâmplat la noi. Întotdeauna, profesioniştii au fost ţinuţi în planul doi, iar dacă au dat o soluţie sau o raportare, ea a fost adaptată interesului politic de moment. Iar acest lucru a creat neîncredere, bâlbe”, a răspuns Alexandru Rafila.