Alexandru Rafila: În România antibioticele sunt folosite excesiv. E o problemă de cultură, educaţie şi legislaţie

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat vineri că în țara noastră antibioticele sunt folosite excesiv, subliniind că aceasta este o problemă de cultură, educație și legislație.
Filip Stan
05 mai 2017, 15:24
Alexandru Rafila: În România antibioticele sunt folosite excesiv. E o problemă de cultură, educaţie şi legislaţie

În ceea ce privește rezistența la antimicrobiene (…) nu o putem evita, dar o putem controla prin folosirea cu măsură a antibioticelor și existența unor persoane specializate care să controleze fiecare spital cum folosesc antibioticele. Trebuie să controlăm foarte bine vânzarea antibioticelor în farmacii — teoretic, avem o legislație în țara noastră, pentru că dacă insiști la o farmacie poți cumpăra antibiotice fără rețetă. Avem o problemă aici. O altă problemă existentă la nivelul întregii Europe este folosirea antibioticelor în domeniul veterinar, pentru dezvoltarea rapidă a animalelor. (…) Iarna, tratăm 75% dintre cazurile de viroză gripală cu antibiotice fără să fie nevoie. Este o problemă de cultură, care ține de nivelul de înțelegere al populației. Dacă cineva merge la medicul de familie poate să obțină ce antibiotic dorește. Este o problemă de cultură, educație și legislație„, a afirmat Alexandru Rafila, la Summitul Bunei Guvernări, organizat de Strategikon.

El a subliniat că rezistența la antibiotice este o mare amenințare la nivel mondial, indicând că în 2050 rezistența la antimicrobiene va fi principala cauză a deceselor.

Au existat multe amenințări în ultimii 10 — 15 ani — gripa aviară, pandemie de gripă și, recent, ebola. (…) În general, problemele sunt pe termen scurt — luni, un an sau maximum doi ani—, apoi se rezolvă prin evoluție naturală, dar acum suntem în fața unei mari amenințări, mulți au auzit de ea, puțini știu care este cauza acestei probleme și aceasta este creșterea rezistenței la antibiotice. (…) În anul 2050, cauza principală a deceselor va fi rezistența la antimicrobiene, care va produce 10 milioane de decese pe an. (…) În următorii 25 — 30 de ani putem discuta despre o creștere de zece ori a acestei probleme„, a explicat Rafila.

El a susținut că până în 2050 impactul economic generat de această problemă va fi de 100,2 trilioane dolari. Potrivit lui Rafila, în fiecare an, în întreaga lume, se cheltuiesc aproximativ 15 miliarde de dolari pentru folosirea exagerată a antibioticelor.

Una dintre probleme este că descoperirea de noi antibiotice este la un nivel minim. În ultimii 30 de ani nu există o nouă clasă de antibiotice, nu s-a realizat niciun progres. De ce? Dacă discutăm de producătorii de medicamente, aceștia sunt interesați să aibă câștiguri când dezvoltă un nou medicament. (…) Creșterea rezistenței la antibiotice este foarte rapidă, de aceea niciun producător internațional nu este interesat să dezvolte un antibiotic„, a afirmat președintele Societății Române de Microbiologie, care a arătat că trei antibiotice din 41 sunt în dezvoltare și au potențialul de a lupta împotriva bacteriilor.

În context, el a propus existența unui parteneriat între diferite guverne și companii farmaceutice pentru investiții privind producerea de noi medicamente.

Rafila a subliniat că folosirea antibioticelor ar trebui diminuată cât se poate de mult, atât la oameni, cât și la animale, caz în care sunt folosite pentru creșterea acestora. „Mâncăm antibiotice în fiecare zi”, a arătat el.

Președintele Societății Române de Microbiologie a susținut că în următorii 20 de ani operațiile chirurgicale vor fi mortale în cazul majorității pacienților din cauza infecțiilor.

În Europa, aproximativ 25.000 de persoane mor din cauza bacteriilor în fiecare an, iar costurile pentru tratament sunt de un miliard de dolari. (…) În România, Grecia, Cipru și Italia se folosesc foarte multe antibiotice. Suntem campioni în ceea ce privește bacteriile din spitale„, a arătat el.

Citeşte şi Rafila: Epidemia de rujeolă este o consecinţă a scăderii ratei vaccinării. E un semnal de alarmă pentru toată lumea

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Bancnota veche de 500 de lei care se vinde cu bani mulți în 2025. Ce o face atât de specială
Capital.ro
Mașinile, interzise de la circulație noaptea. Se aplică între 22:00 și 06:00. Decizie în România
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Vești la extreme pentru pensionari. Cine câștigă bani în plus, cine pierde
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
A renunțat complet. Călin Georgescu, în stare de șoc: Am încheiat, nu-mi bat joc de mine!
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Discursul Președintelui SUA Donald Trump la Forumul Economic Mondial de la Davos
MediaFlux
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin