Profesorul Rafila laudă iniţiativa autorităţilor din România de a închide şcolile şi de a el menţine închise. El a dat exemplul Israelului, care se confruntă cu un nou val de infectări în rândul elevilor abia întorşi în clase.
Autorităţile din Israel au decis să închidă 15 şcoli în urma unui nou val de îmbolnăviri. Asta după ce în urmă cu o lună, pentru că numărul celor vindecaţi îl depăşise pe cel al celor infectaţi, au luat hotărârea să redeschidă şcolile.
„Este o măsură raţională să închizi şcolile, dar nu putem să continuăm aşa la nesfârşit. Sunt două elemente care trebuie luate în considerare. Să le închizi atunci când e momentul potrivit, să nici nu întârzii, dar să nici nu grăbeşti închiderea şcolilor, de exemplu, dacă nu există niciun fel de transmitere comunitară, şi al doilea element este pregătirea şcolilor pentru deschiderea anului şcolar, încât chiar dacă în luna septembrie o să avem valori mici de transmisibilitate ale bolii, să fim pregătiţi ca să nu apară incidente asemănătoare cu cele din Israel, să punem mai puţini elevi în clasă, să decalăm programele, să introdcem măsuri igienice stricte, astfel încât să avem lucrurile cât de cât sub control în sezonul rece”, este de părere specialistul.
Alexandru Rafila este încrezător că autorităţile vor lua măsurile potrivite şi nu vor închide toate şcolile, ci doar pe acelea unde apar focarele.
„Opinia mea este că autorităţile vor lua decizia să închidă şcolile acolo unde apar astfel de probleme, nu ar trebui să existe o măsură generală pentru că dacă infecţia va fi ţinută sub control la nivel național atunci măsurile trebuie să fie delimitarea transmiterii, închiderea focarelor”, a spus Alexandru Rafila.