Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a refuzat să comenteze în vreun fel cazul medicului Dan Tesloianu de la Iași, acuzat că a recolta stenturi de la morți pe care le reimplanta pacienților săi.
„Eu n-aș vrea să comentez asupra acestui aspect, știți bine că e o anchetă penală în derulare. Noi ne-am făcut datoria și Parchetul General a menționat acest lucru, din punct de vedere al furnizării întregului sprijin și a informațiilor necesare pentru soluționarea cât mai rapidă a acestui caz”, a spus Rafila.
Pe de altă parte, ministrul Rafila a spus că ”în mod evident, dacă pe un echipament scrie că e de unică folosință, e de unică folosință”.
”Dacă ai o seringă de unică folosință, e clar că poți să o folosești a singură dată, nu poți s-o folosești de mai multe ori. Cred că lucrul ăsta trebuie să fie clar pentru toată lumea.
Din ce cunosc, a existat și finanțare suficientă pentru acest program din partea Casei Naționale de Aigurări de Sănătate.
Eu nu pot să comentez dacă mai există sau nu mai există o astfel de practică, eu singurul lucru pe care-l pot spune e dacă e legal sau nu în România o astfel de practiocă, or legislația în vigoare nu permite acest lucru. Din cauza asta n-aș vrea să comentez mai mult și să lăsăm organele de cercetare penală să-și facă datoria.
Cred că e corect să lăsăm anchetatorii să-și termine treaba să nu încercăm să influențăm, că văd tot mai multe comentarii în spațiul public legate de acest lucru fără ca oamenii să aștepte, cum e normal, finalizarea cercetărilor.
Când există astfel de fapte, care până la urmă sunt fapte de corupție, scade încrederea nu numai în sistemul de sănătate, în orice sistem care validează astfel de fapte, dar noi nu facem acest lucru, dimpotrivă: cred că prin tot ce a făcut Ministerul Sănătății în ultimul an a demonstrat că nu tolerează faptele de corupție și derulează și activități preventive susținute și vom veni cu precizări în perioada imediat următoare”, a declarat ministrul Alexandru Rafila, la B1TV.
Vă reamintim că procurori și polițiști de la Investigarea Criminalității Economice au descins vineri, 17 februarie, în zeci de locații din patru județe. S-au făcut percheziții într-un dosar care vizează destructurarea unei grupări care făcea trafic cu aparatură și dispozitive medicale. Procurorii au suspiciunea că medicii luau aparatură medicală de la persoanele decedate pe care o montau apoi la pacienți în viață.
Printre instituţiile la care au loc percheziţii se află Primăria Movileni, Clădirea Ambulatoriului Integrat al Spitalului de Urgenţă „Sfântul Spiridon” Iaşi şi Secţia Cardiologie Intervenţională din cadrul spitalului.
Anchetatorii vorbesc despre 171 de intervenţii pentru care bolnavii ar fi plătit între 2.000 și 10.000 euro. Cel puţin doi dintre pacienții operați au suferit complicații și au murit. Pacienții au plătit pentru aceste operații, deşi în mod normal sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Ulterior banii obţinuţi astfel ar fi introduşi în circuit printr-un ONG înfiinţat de doi dintre medici.