Suntem în valul al doilea al Covid si ne îndreptăm spre liga ”superioară” a țărilor care încep să aibă probleme serioase legate de gestionarea infecției cu noul coronavirus. Când gradul de ocupare din ATI va depăși 80%, probabil că vor apărea problemele, afirma prof. univ. dr. Alexandru Rafila.
Într-un interviu acordat SpotMedia.ro, Alexandru Rafila a arătat că discutăm despre o intensificare a transmiterii comunitare si au fost două momente care au influențat transmisibilitatea: revenirea la lucru după vacanțe și ulterior debutul noului an școlar.
Suntem într-o perioadă de creștere continuă a numărului de cazuri. Proporția testelor pozitive din totalul probelor efectuate a atins un record, peste 20% duminică.
Este o dublare față de procentul obișnuit duminica, atunci când se testează mai puțin la cerere și marea majoritate a probelor sunt din rândul persoanelor simptomatice sau care îndeplinesc criteriile INSP pentru a fi testate.
Deci discutăm despre o intensificare a transmiterii comunitare, cel mai probabil, ceea ce e îngrijorător, mai ales că suntem după două săptămâni cu noi recorduri, cu peste 1.700 de cazuri în unele zile.
Eu cred că restaurantele au avut cel mai mic impact, deoarece marea majoritate a persoanelor au preferat terasele. Au fost două momente care au influențat transmisibilitatea: revenirea la lucru după vacanțe în jurul datei de 1 septembrie și, ulterior, debutul noului an școlar.
Aș lega aceste date cu avertismentul lansat de Centrul European de Control al Bolilor pentru 7 țări UE, inclusiv România, care corelează creșterea numărului de cazuri cu proporția celor infectați din categoriile vulnerabile din țările respective, adică persoane vârstnice, cele cu comorbidități.
Nu există asemenea cercetări și rezultate legate de România, dar există studii care prezintă un clasament al riscului de transmitere. Datele pot fi extrapolate cu siguranță și pentru România.