Medicul Alexandru Rafila susține că medicamentul scade edemul, îmbunătățește capacitatea pacientului de a rezistă, însă nu trebuie luat preventiv. Mai mult decât atât, clorochina nu omoară virusul.
Citește și: Ce înseamnă scenariul 4 al crizei coronavirus şi ce măsuri suplimentare ar putea fi luate
„Am văzut schema din Germania. Clorochina e un medicament care scade edemul și nu duce la distrugerea pneumocitelor. Clorochina se folosește deoarece scade inflamația la nivelul plămânilor, nu omoară virusul, dar îmbunătățește capacitatea pacientului de a rezista. Mă sună colegi și mă întreabă dacă pot să ia clorochina preventiv. Dacă iau clorochina preventiv șase luni de zile mă omor singur. Haideți să ne calmăm. Pentru un popor care nu dă doi bani pe prevenție, acum suntem exagerat de preventivi și gata să ne omorâm pe noi datorită unor comportamente care nu își au locul. Trebuie să luam măsuri, dar nu excesive”, a declarat Alexandru Rafila, în direct la Marius Tucă Show.
Medicul susține că oamenii sunt speriați și neinformați, iar cadrele medicale care au o formă ușoară a virusului își pot continua munca dacă poartă echipament de protecție.
„Oamenii sunt foarte speriați, neinformați. A te îmbolnăvi nu e o nenorocire. Sigur, e un risc. Dar nu e o nenorocire. Trebuie să ne asumăm că suntem medici și să lucrăm pentru pacienți. Cadrele medicale care au o formă ușoară de boală pot să își continue munca purtând echipamentul de protecţie, fără să infecteze colegii și pacienții”, a precizat Rafila.
Citește și: CORONAVIRUS. Cercetătorii britanici anunţă cifre alarmante: Pandemia putea ucide 40 de milioane de oameni
Alexandru Rafila susține că pandemia de coronavirus va avea o evoluție de doi ani și va fi mai blândă în timpul verii.
„După părerea mea, această epidemie va avea o evoluție de doi ani”, a mai spus Alexandru Rafila.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, a avertizat statele și cetățenii că fac o greșeală imensă. Acesta susține că tratamentele experimentale pentru coronavirus trebuie să inceteze, deoarece persoanele își pot creea alte probleme de sănătate dacă nu iau medicamente care au fost, în prealabil, încercate în cadrul unor studii clinice.
„Facem un apel către toți oamenii și statele din lume să se abțină de la a utiliza terapii despre care nu s-a demonstrat că sunt eficiente în tratarea Covid-19. Istoria medicinei este plină de exemple de medicamente care au funcționat pe hârtie sau în eprubetă, dar care nu au funcționat pe oameni sau care chiar au făcut rău”, a avertizat directorul organizației în conferința de presă zilnică, susținută la sediul din Geneva al OMS.
Directorul OMS a dat declarat faptul că câțiva pacienți infectați cu coronavirus din Norvegia și Spania vor intra într-o campanie de testare a unor medicamente.