Rafinăria Steaua Română din Câmpina se transformă într-un spațiu urban modern

Proprietarii Rafinăriei Steaua Română din Câmpina, împreună cu un ONG local, vor transformarea site-ului care a fost poluat o sută de ani într-o oază verde.
Alina Costache
11 mai 2022, 15:21
Rafinăria Steaua Română din Câmpina se transformă într-un spațiu urban modern

Soceram, proprietarul fostei rafinării Steaua Română, dorește construirea unui parc, a unui muzeu al industriei câmpinene precum și a unor clădiri comerciale sustenabile energetic. Parcul va include și un loc de joacă pentru copii. De altfel, Soceram va colabora cu cetățenii orașului Câmpina în ceea ce privește dezvoltare proiectului, conform reprezentanților companiei.

“Deschidem Rafinăria” este o inițiativă a grupului ”Rafinăria la prezent” și presupune deschiderea efectivă a spațiului Rafinăriei pentru toți cei interesați. Evenimentul va avea loc pe 14 și 15 mai 2022 și include mai multe acțiuni.

Legea offshore a fost adoptată de plenul Senatului. Pas mare spre independenţa energetică de Rusia

Iată mesajul de promovare al acestui eveniment, transmis de câmpinenii care fac parte din grupul “Rafinăria la prezent”:

“Deschidem rafinăria!

Împreună cu proprietarii actuali ai spațiului Rafinăriei, noi, grupul Rafinăria la prezent, facem primul pas și deschidem conversația despre regenerarea urbană a zonei. Timp de două zile – pe 14 și 15 mai – Rafinăria se va deschide către toți cei cărora le pasă de trecutul, prezentul și viitorul spațiului.
Am pregătit activități de informare, momente artistice și o zonă de relaxare chiar în incinta Rafinăriei – toate acestea pentru a pune bazele unei discuții deschise și constructive referitoare la viitorul zonei. De asemenea, pentru sâmbătă seară, am pregătit un moment special – proiecția filmului „România Sălbatică”, urmată de o sesiune Q&A cu co-producătorul filmului, câmpineanul Cosmin Dumitrache. Accesul la eveniment este gratuit, iar accesul la proiecția de film se va face în baza unei rezervări prealabille.
Câmpinenii, precum și toți cei interesați, vor avea astfel ocazia să vadă cu ochii lor interiorul uneia din cele mai vechi Rafinării din Europa. Apoi, toți participanții vor fi încurajați să își imagineze viitorul posibil al Rafinăriei, să schimbe idei în legătură cu viziunea lor și să transmită aceste idei către proprietari și comunitate. Numai printr-un asemenea dialog ne putem asigura că zona Rafinăriei va fi, cu adevărat, integrată armonios în oraș. Și, deci, că această zonă va redeveni inima orașului, așa cum a fost timp de peste 125 de ani.

Orarul de vizitare pentru cele două zile va fi:

– Sâmbătă, de la 10.00 la 20.00 (vizitare), apoi de la 20.30 la 23.00 (proiecție film)
– Duminică, de la 10.00 la 18.00

De asemenea, ne dorim ca acest eveniment să marcheze un punct de cotitură – dintr-o sursă de poluare, Rafinăria trebuie să devină un spațiu al naturii, iar această schimbare de direcție începe cu fiecare noi. Astfel, vă încurajăm să veniți la eveniment pe jos, cu bicicleta, sau folosind transportul în comun (nu vor exista locuri de parcare în incintă).
Iar acesta este numai primul pas. Este esențial ca această conversație să crească în amploare și să fie întreținută pe toată durata procesului de regenerare urbană și vom continua să lucrăm împreună și să ne implicăm pentru ca acest lucru să se întâmple și sperăm ca, începând cu 14 mai, să vă avem alături.

Rafinăria la prezent este un grup de câmpineni implicați civic și specialiști independenți legați sufletește de Câmpina. Grupul nostru a luat ființă în urma apariției unei oportunități urbanistice excepționale pentru orașul nostru: regenerarea urbană a zonei Rafinăriei și integrarea și punerea în valoare a elementelor de patrimoniu industrial. În grupul nostru există oameni implicați direct în povestea de până acum a Rafinăriei și oameni care, deopotrivă, se luptă pentru a duce povestea mai departe. Oameni care au făcut deja analize preliminare ale zonei, sau care au pregătit deja unele propuneri de dezvoltare. Alții – cercetători, arhitecți, istorici, sau ingineri – sunt gata să își pună cunoștințele și experiența în slujba identificării unor soluții inteligente de conservare și dezvoltare.”

Bani pentru turişti. Se dau câte 40 de euro pentru fiecare străin care vine în vacanţă în România
Producătorul de materiale de construcţii Soceram Câmpina a achiziționat Rafinăria Steaua Română de la TDR București, în urma unei tranzacții de circa 5 milioane de euro ce s-a perfectat în ultima parte a lunii octombrie 2021.

Rafinăria, înființată în 1895, a intrat în 2020 în faliment, după opt ani de insolvență. La finalul anului 2020, activele au fost cumpărate de către TDR Energy SRL București. După doar o lună, aceasta a vândut către Mouse Design Construct SRL 16 batale de gudroane acide. Tot atunci a fost vândut și stadionul rafinăriei. Totodată, o parte a terenului de pe Calea Doftanei, situat la intersecția cu Strada B.P. Hașdeu, a fost achiziționat de societatea Cirex. Tranzacția dintre Soceram și TDR Energy nu include cele 16 batale și stadionul.

Practic, Soceram a devenit proprietar pe aproximativ 17 hectare din ceea ce a fost prima rafinărie de petrol din țară și din Europa.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Acesta este cel mai murdar obiect din bucătărie. Gospodinele îl folosesc zilnic, fără să știe că este periculos
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Ce semnifică punctul luminos verde sau roşu de pe telefonul mobil, de fapt? Mulţi cred că sunt ”ascultaţi”
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi toată viața, dar primești pensie”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Două bancnote vor fi retrase de pe piață. Cât timp vor mai fi valabile actualele variante
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
Cancan.ro
Alex Bodi îl face praf pe Beinur: 'Uiți că nici nu aveai chiloți pe tine? Ai rămas pe stradă în Dubai și…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Destinație exotică cu prețuri mici în luna mai. Poți economisi peste 50% din prețul cazării