Iranul, avertizat că va suferi consecinţe „cataclismice” dacă va ataca Israelul, care continuă raidurile în ţările care susţin grupările teroriste. Cel puţin şase persoane au fost ucise într-un raid aerian asupra unei clădiri rezidenţiale din sudul Libanului, a anunţat sâmbătă Ministerul Sănătăţii libanez, relatează DPA.
Alte trei persoane au fost rănite în atacul israelian, a precizat ministerul într-un comunicat de presă. Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) nu au comentat încă incidentul.Vineri, cel puţin o persoană a fost ucisă şi o alta rănită într-un atac israelian care a lovit satul Aitaroun din sudul Libanului, a anunţat Ministerul Sănătăţii libanez.
Între timp, mişcarea libaneză pro-iraniană Hezbollah a declarat că unul dintre luptătorii săi a fost ucis, dar nu a precizat când şi unde.
Armata israeliană a precizat că locul pe care l-a lovit în zona Aitaroun era o structură militară în care operau teroriştii Hezbollah.
Hezbollah din Liban şi Israel au fost angajate în schimburi de focuri zilnice de la începutul războiului din Gaza, în octombrie.
Mai mult de 120 de civili au fost ucişi, majoritatea de partea libaneză.
Iranul va suferi consecinţe „cataclismice” dacă va ataca Israelul, a declarat, vineri, un înalt oficial american, citat sub acoperirea anonimatului, relatează AFP.
„Am dori să îi descurajăm pe iranieni (…) să urmeze această cale, deoarece consecinţele ar fi cataclismice, în special pentru Iran”, a adăugat el, avertizând împotriva oricărui atac care ar putea «deraia» discuţiile delicate privind un armistiţiu în Fâşia Gaza.
Preşedintele Joe Biden a declarat vineri că părţile implicate în conflictul din Gaza „nu au fost niciodată atât de aproape” de un acord privind încetarea focului şi eliberarea ostaticilor, după două zile de discuţii în Qatar în timpul cărora mediatorii americani au prezentat o propunere revizuită.
„Hamas, o grupare legată de Iran, a fost cea care a început acest război la 7 octombrie şi ar fi ironic dacă Iranul ar face ceva pentru a deraia ceea ce noi credem că este cea mai bună oportunitate în ultimele luni de a obţine un acord foarte cuprinzător de încetare a focului şi de eliberare a ostaticilor”, a declarat oficialul american.
Iranul a avertizat Israelul că va efectua un atac ca represalii pentru asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh în capitala iraniană, la 31 iulie. Teheranul atribuie asasinarea Israelului, care nu a revendicat responsabilitatea. Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a declarat vineri că se aşteaptă ca aliaţii săi să „se alăture Israelului” în „atacarea Iranului” dacă Republica Islamică îi atacă ţara.
Întrebat despre aceste declaraţii ale lui Israel Katz, înaltul oficial american a asigurat că Statele Unite se pregătesc „pentru orice eventualitate”. „Vom face tot ce este necesar pentru a apăra Israelul împotriva atacurilor din partea Iranului”, a adăugat el.
Organizaţia libaneză Hezbollah a difuzat vineri o înregistrare video care arată ceea ce par a fi tuneluri subterane şi lansatoare de rachete de mari dimensiuni, alimentând temerile legate de un conflict extins între mişcarea pro-iraniană şi Israel, transmite France Presse.
Publicarea videoclipului are loc într-un moment în care la Doha au loc negocieri pentru încetarea focului în Gaza, iar eforturile diplomatice sunt intensificate în Liban pentru a evita o escaladare.
Videoclipul, care durează 4 minute şi 30 de secunde, arată membri ai Hezbollah deplasându-se prin tuneluri mari, iluminate, săpate în stâncă, folosind motociclete şi alte vehicule.
Camioanele par să transporte rachete în instalaţie, care este etichetată „Imad 4”, cu referire evidentă la comandantul Hezbollah Imad Moughnieh, care a fost ucis în 2008 la Damasc într-un atac ce a fost atribuit Israelului.
Intitulată „Munţii noştri sunt depozitele noastre”, filmarea arată, de asemenea, o trapă care se deschide şi un lansator de rachete îndreptat spre cer.
Hezbollah schimbă focuri cu armata israeliană aproape zilnic, pretinzând că sprijină aliatul său palestinian Hamas, care poartă un război împotriva Israelului în Fâşia Gaza. Acest război a fost declanşat de Israel după ce mişcarea islamistă palestiniană a comis în aceeaşi zi un atac sângeros pe teritoriul israelian.
Asasinarea fostului lider Hamas Ismail Haniyeh la Teheran la sfârşitul lunii iulie, atribuită Israelului, şi cea a şefului militar al Hezbollah cu puţin timp înainte au determinat comunitatea internaţională să îşi dubleze eforturile pentru a evita o conflagraţie regională, după ce Iranul şi Hezbollah au ameninţat cu represalii.
„Avem ţinte în posesia noastră, coordonatele sunt în mâinile noastre, iar aceste rachete sunt plasate, desfăşurate şi focalizate pe ţinte în cel mai mare secret”, a declarat liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, într-un extras audio subtitrat în engleză şi ebraică.
Armele, personalul, experienţa şi determinarea Hezbollah sunt „mai puternice ca oricând”, a adăugat el.
Mişcarea islamistă libaneză s-a întărit din punct de vedere militar de la cel mai recent război cu Israelul, în 2006. Potrivit unor experţi, aceasta dispune de o gamă largă de rachete de artilerie grea neghidate, rachete balistice şi rachete antiaeriene, antitanc şi antinavă. De asemenea, se crede că are o reţea vastă de tuneluri în sudul Libanului şi în estul Văii Bekaa, aproape de graniţa cu Siria. Se spune că Mughnieh a fost cel care a dezvoltat capacităţile militare ale Hezbollah, care îl consideră arhitectul „victoriei” sale asupra Israelului în 2006.