În timpul unei audieri la Camera Reprezentanţilor, acesta a declarat că sumele încasate de jihadişti prin vânzarea produselor petroliere au scăzut cu milioane de dolari pe săptămână, dar el nu a furnizat date mai exacte, limitându-se să menţioneze că ‘facem progrese’. ‘Paşii mărunţi vor avea cu timpul un impact autentic, aşa că să nu vă aşteptaţi să mă întorc în faţa acestei comisii peste o lună şi să fiu în măsură să ofer un bilanţ contabil care să arate ce are exact Statul Islamic astăzi şi care este scăderea veniturilor sale o lună mai târziu’, astfel a temperat el aşteptările congresmenilor, potrivit Agerpres.
Raidurile aeriene împotriva acestei grupări jihadiste în Siria şi Irak au ca obiectiv nu doar neutralizarea potenţialului ei militar, ci şi eliminarea surselor din care obţine venituri, Washingtonul considerând Statul Islamic drept organizaţia teroristă cea mai bine finanţată pe plan mondial. Jihadiştii obţin venituri considerabile din contrabanda cu petrol, răscumpărări în urma răpirilor sau impunerea de impozite în teritoriile controlate.
‘Statul Islamic a acumulat sume imense de bani într-un ritm fără precedent şi sursele sale de venituri sunt mai diversificate comparativ cu cele ale multor alte organizaţii teroriste’, explică un diplomat american.
Gruparea teroristă Statul Islamic vrea să bată monedă proprie
Gruparea teroristă Statul Islamic (SI) a anunţat joi că intenţionează să bată propria monedă, piese din aur, argint sau cupru, ce vor fi utilizate pe teritoriul aflat sub controlul său în Siria şi Irak.
Această organizaţie, care şi-a extins controlul asupra unui teritoriu la fel de mare ca Marea Britanie, însă în cea mai mare parte deşertic, explică noua iniţiativă prin faptul că doreşte să înlocuiască ‘sistemul monetar tiranic impus musulmanilor, care a dus la oprimarea lor’. Comunicatul precizează, de asemenea, că obiectivul este de a-i elibera pe musulmani din ‘mercantilismul şi opresiunea economică satanică’.
Pe fotografiile publicate de SI, monedele apar având imprimate pe o faţă ‘Statul Islamic’, ‘califat’, precum şi greutatea şi valoarea monedei. Simboluri precum moscheea Al-Aqsa şi Ierusalim apar, de asemenea, pe diferite monede.