În total, Raiffeisen Bank International AG a înregistrat o pierdere netă de 926 milioane de euro în acest trimestru, în timp ce a suportat și costuri suplimentare de 156 milioane de euro din cauza unor litigii legate de împrumuturile în monedă străină din Polonia, conform unui raport Bloomberg.
Deși rezultatele financiare au fost puternic influențate de aceste costuri excepționale, oficialii Raiffeisen încearcă să minimizeze impactul crizei.
„RBI a obținut un rezultat satisfăcător în 2024, în ciuda cheltuielilor extraordinare. Reducerea afacerii în Rusia face progrese bune”, a afirmat Johann Strobl, directorul general al Raiffeisen Bank International.
Decizia care a dus la pierderile uriașe pentru Raiffeisen a fost pronunțată într-o instanță din Kaliningrad, Rusia, la începutul lunii curente. Aceasta reprezintă o lovitură semnificativă pentru Raiffeisen, banca fiind până acum una dintre cele mai profitabile instituții financiare occidentale din Rusia.
De la izbucnirea conflictului armat din Ucraina, Raiffeisen a realizat profituri considerabile în Federația Rusă, însă acest câștig a fost umbrit de o serie de controverse legate de implicarea sa cu regimul rus al președintelui Vladimir Putin.
În urma conflictului, Raiffeisen a fost acuzată de colaborare cu regimul rus, fiind suspectată că a obținut fonduri de la firme care sprijină acțiunile militare ale Rusiei. De asemenea, în 2024, Raiffeisen a primit plăți de 62 milioane de ruble (aproximativ 620.000 dolari) de la o companie chimică rusă, care furniza ingredientele necesare pentru producția sistemelor militare, potrivit unor extrase de plată obținute de Bloomberg.
Această decizie juridică vine în contextul unei prăbușiri a unui acord important, care ar fi permis eliberarea unei participații rusești la un constructor austriac. Acesta a fost blocat sub presiunea autorităților americane, ceea ce a dus la o escaladare a tensiunilor între Rusia și companiile occidentale.
În plus, acțiunile Raiffeisen au fost un subiect de discuție și în rândul altor mari companii occidentale active în Rusia, cum ar fi PepsiCo, Procter & Gamble, Mondelez și UniCredit, banca italiană. Expertiza economică sugerează că măsurile punitive aplicate de Rusia, inclusiv amenzi uriașe și confiscări de active, fac parte dintr-o strategie mai largă a Moscovei de a răspunde la izolarea economică și diplomatică a țării.