Raiul imobiliar din România. Orașul în care s-au înregistrat scumpiri uriașe în 2024: „Nu există un moment potrivit de cumpărare a unei locuințe”

Raiul imobiliar din România. Piața imobiliară din România se schimbă de la o zi la alta, iar cele mai mari scumpiri au fost înregistrate, în ultima perioadă, în București, Cluj și Brașov,
Alina Costache
25 oct. 2024, 22:39
Raiul imobiliar din România. Orașul în care s-au înregistrat scumpiri uriașe în 2024: „Nu există un moment potrivit de cumpărare a unei locuințe”
Raiul imobiliar din România

Raiul imobiliar din România. Vești proaste pentru cei care vor să își cumpere o locuință în viitorul apropiat. Prețurile de pe piașa imobiliară continuă să crească semnificativ, cele mai mari scumpiri fiind înregistrate în orașele mari, cum ar fi București, Brașov și Cluj.

Prețurile sunt puternic influențate de zone, dar și de facilități. De exemplu, Capitala se află pe locul trei în topo, prețul pe mp/util ajungând în medie la 1.800 de euro, zonele de la periferie fiind în continuare cea mai ieftină opțiune.

În ultima perioadă, prețurile au atins un nivel record. Experții din domeniul imobiliar estimează o creștere medie anuală de preț de peste 13% a metrului pătrat în toată țara, conform datelor Asociației Brokerilor Imobiliari (ABI). Cele mai scumpe locuințe se găsesc în Cluj-Napoca, urmat apoi de Brașov. La Cluj, prețurile ajung și la peste 3.000 de euro/mp.

Citește și: Prețurile apartamentelor din București au scăzut în 2024, în unele zone. Vezi care sunt prețurile medii pe cartiere

În septembrie 2024, prețurile au înregistrat în Cluj o scădere de 14,49% față de luna precedentă, media fiind de 2.425 de euro/mp, potrivit Blitz. Cele mai mici se găsesc în comuna Apahida (1.337 euri, Florești (1.462 euro) și Someșeni – 1.832 euro.

„Conform indicelui de preț oferit de imobiliare.ro, Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș din țară pentru cumpărătorii de apartamente. Prețul mediu solicitat pentru locuințele listate la vânzare a ajuns la 2896 euro/mp. Brașovul a depășit în primăvară Bucureștiul cu o medie de 1986 euro/mp util, comparativ cu 1802 euro/mp util media din București.

Dat fiind faptul că București are o zonă periferică mult mai mare comparativ cu Brașovul s-a ajuns la acest clasament. Însă, prețul pe mp în zonele centrale și semi-centrale din București depășesc media Brașovului”, a spus Alexandru Socoteanu, pentru Ziare.com.

Cele mai ieftine locuințe din București

Prețul mediu pentru apartamentele vechi la nivel nmațional s-a majorat cu aproximativ 7,2%, ajungând de la 1.690 de euro/mp în ianuarie la 1.812 euro/mp în iunie.

„În București, locuințele vechi sunt undeva între 1600-1800 euro metrul. Iar cele mai ieftine le găsim în localitățile din jurul capitalei, Militari, Militari Residence, Popești Leordeni, Bragadiru. Aici din ce știu locuințele noi sunt 1200-1300 euro pe metrul pătrat”, potrivit lui Valentin Bucheru, analist economic.

Nici Brașovul nu face excepție, dar tot mai mulți români aleg să-și cumpere o locuință aici, fiind un oraș în plină ascensiune. Brașovul a înregistrat aproape 3.000 de noi locuitori cu acte în regulă în prima jumătate a anului 2024.

Primăria Municipiului Brașov se așteaptă să atingă cifra de 10.000 de persoane care își stabilesc domiciliul aici, luându-i în calcul și pe cei care se mută din zona metropolitană.

„Brașovul a explodat așa în ultima perioadă, în ultimii 2 ani. Oferă mai multe facilități, cred că are hype (n. red. a promova în mod exagerat), așa cum îi spunem noi, datorită faptului că s-a deschis și aeroportul. E foarte operațional, sunt multe zboruri din Brașov. Sunt câțiva dezvoltatori care au proiecte frumoase acolo și cred că a fost și o ofertă limitată pe Brașov, de aceea au crescut prețurile acolo”, a mai explicat agentul.

Citește și: Prețurile apartamentelor din România vor scădea cu peste 50%. Bula imobiliară se va sparge în următorii doi ani. Radu Georgescu: „Cum poți să spui că apartamentele în România sunt ieftine?”

Evoluția prețurilor pe piața imobiliară devine un subiect de interes pentru români, în contextul în care țara noastră are cea mai mare rată de locuințe aflate în proprietate personală din Europa. Astfel, 60% dintre rezidenții cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani din mediul urban din România locuiesc într-o locuință proprie, în timp ce 13% dintre românii cu vârste cuprinse 18 și 55 de ani din mediul urban sunt chiriași.

Specialiștii din domeniul imobiliar recomandă cumpărarea unei locuințe în momentul în care este luată o decizie clară în acest sens, pentru că piața fluctuează constant și nu există niciodată un moment oportun de investiție.

„În opinia mea, nu există un moment potrivit de cumpărare a unei locuințe, cum mereu există un motiv și o sursă a fondurilor. În cazul în care sursa fondurilor este vânzarea altui imobil, în acest trend crescător riscul devalorizării fondurilor este ridicat dacă achiziția nu se face la scurt timp după vânzare. De asemenea, fondurile din alte surse suferă de același efect.

Ce puteam cumpăra în urma cu 12 luni nu mai putem cumpăra astăzi, așa că recomand cumpărarea unei locuințe la momentul luării deciziei. Trendul este crescător pe mass-market, ce cuprinde cel mai mare procent de oferte. Cu o experienta de aproape 7 ani in domeniul imobiliar, instinctul nu îmi transmite semnale de prăbușire a pieței sau de stagnare”, a conchis Alexandru Socoteanu.

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Dan Diaconescu aruncă bomba! „Silviu Prigoană a fost ucis?!“
Fanatik.ro
Acestea sunt zodiile care vor avea un decembrie ca în povești, de la început și până la sfârșit. Trei zodii devin favoritele astrelor
Capital.ro
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Playtech.ro
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Un plan secret al Rusiei prevede dizolvarea Ucrainei și redefinirea ordinii mondiale
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți vor să plece
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Ninsorile au făcut ravagii în România! În ce județe sunt blocate șoselele și căile ferate
Cancan.ro
Ce a putut să pățească Gabriela Lucuțar la înmormântarea unui adolescent de 16 ani: 'S-a oprit slujba! Așa ceva n-am văzut niciodată'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
StirileBZI
Banii au intrat deja pe carduri: Cine primește tichete în valoare de 500 de lei
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Incident în Capitală: Doi nevăzători agresați în biserică pentru că au intrat cu câinele ghid
MediaFlux
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?