„Scopul acestei noi strategii este să promoveze integritatea, prin aplicarea mai riguroasă a cadrului normativ și instituțional. Adoptarea acestui document este un obiectiv strategic, asumat de premierul României și de Ministerul Justiției încă de la începutul programului de guvernare și cred că aproape am ajuns la capătul acestui demers în termenii calendarului pe care l-am stabilit inițial și mai cred că adoptarea Strategiei este un interes major nu numai pentru Guvernul României, dar și pentru societatea românească în general”, a declarat Raluca Prună, ministrul Justiției, în cadrul dezbaterii „Transparența serviciilor publice și guvernarea deschisă”, prilejuită de lansarea noii SNA.
Raluca Prună a precizat că lupta împotriva corupției nu este o chestiune „pe care o facem, o încheiem și după aceea ne relaxăm”, ci este un exercițiu continuu.
„În acest sens am lansat o consultare publică amplă pentru această strategie și încercăm să schimbăm un pic accentul pe prevenție. Pe 19 iulie vom lansa oficial strategia, la Palatul Victoria, și evenimentul se va bucura și de prezența prim-ministrului, care și-a stabilit ca obiectiv în programul de guvernare și această chestiune”, a msi arătat ministrul, citat de Agerpres.
Ea a vorbit despre cele patru valori care stau la baza Strategiei, care sunt aplicabile deopotrivă administrației centrale sau locale.
„Prioritatea interesului public este prima dintre aceste valori, funcționarii nu trebuie să folosească funcția publică pentru beneficii necuvenite, care pot fi patrimoniale sau nepatrimoniale. A doua valoare este integritatea, și în acest sens Strategia pune accent pe faptul că reprezentanții instituțiilor și autorităților publice au obligația de a declara orice interes personal care poate veni în contradicție cu exercitarea atribuțiilor lor de serviciu”, a afirmat Prună.
Ea a explicat că există obligația de a se lua din timp măsuri pentru a se evita situațiile de conflict de interese și de incompatibilități.
„A treia valoare este transparența, care evident că se referă la obligația reprezentanților acestor instituții și autorități publice de a oferi un acces neîngrădit la informațiile de interes public. Accesul acesta trebuie să fie regulă, este de fapt regulă, pentru că avem Legea 544, iar restrângerea dreptului trebuie să fie excepția”, a mai declarat Prună.
Ministrul a amintit că Guvernul a adoptat în urmă cu două săptămâni o hotărâre care revizuiește normele de aplicare a Legii 544, tocmai în sensul de a garanta un mai bun acces la informația de interes public.
„Cea de-a patra valoare este voința politică, (…) cele trei puteri în stat — executivă, legislativă și judecătorească trebuie să înțeleagă și să internalizeze importanța unei societăți lipsite de corupție, (…) să înțeleagă importanța controlului asupra gradului de corupție și să conlucreze pentru ca măsurile prevăzute în Strategie să nu rămână măsuri pe hârtie, care în realitate nu se traduc pentru cetățeanul de rând în niciun fapt concret”, a mai spus Raluca Prună.
Ea a adus în discuție și declarațiile procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, care a arătat, în mai multe rânduri, că nu este suficientă combaterea corupției prin măsuri penale, ci trebuie pus un accent mai mare pe prevenție și, într-o nouă paradigmă, fiecare act de corupție reprezintă un eșec de management într-o instituție publică.
„În ceea ce privește angajamentele la nivel internațional, evident că Strategia contribuie și la dezvoltarea acestei componente internaționale, în primul rând prin aderarea României la Convenția OCDE privind combaterea mituirii funcționarilor publici în cadrul tranzacțiilor comerciale internaționale. Acesta este un obiectiv strategic național și o prioritate a Agendei Naționale Anticorupție”, a mai afirmat Raluca Prună.
Potrivit ei, primul obiectiv general al SNA se referă la dezvoltarea unei culturi a transparenței pentru o guvernare deschisă la nivel central și local.
„Aș vrea să subliniez rolul fundamental pe care îl au integritatea și transparența în exercitarea funcției publice, aceste două elemente sunt pilonii centrali ai bunei guvernări, care trebuie să fie pentru și în folosul cetății. Cred că acesta trebuie să fie standardul sub care nimic nu trebuie să fie acceptat de către societate”, a mai arătat Prună.
În opinia ministrului, datoria sa, ca persoană aflată în serviciul public, este de a veni în întâmpinarea nevoilor societății și acest lucru, cu costurile pe care le implică.
„România se află într-un moment important din punctul de vedere al așteptării cetățenilor săi, chiar acest guvern a venit pe o așteptarea foarte mare ca lupta împotriva corupției și actele de corupție care fac posibilă proasta aplicare a unor norme la nivelul unei administrații locale, dar și centrale, că tocmai această așteptarea a generat în fond și acest exercițiu tehnocrat de guvernare”, a subliniat Prună.