„S-a scris deja destul despre declaratia ministrului justitiei referitoare la cum am putea găsi țapi ispășitori in șefii parchetelor pentru faimosul drum prin noapte al OUG 13. Deși toți, inițiatorii cu noduri in gât, accepta ca a fost infamă ordonanta, și mai ingrat drumul ei noaptea pe masa unui guvern care făcea figurație.
Nu stiu care a fost ‘procedura launtrica’ a profesorului Toader cand invita pe procurorul general si pe procurorul sef DNA sa isi prezinte demisiile. Azi a nuantat, cumpara timp, anatema e insa aruncata.
Știu insa ca acest episod trebuie citit in cheie mai ampla. Maine in Comisia juridica din Senat se discuta proiectul initiat de Tariceanu anul trecut, care scoate Presedintele și ministrul justiției din procedurile de numire, respectiv de propunere a procurorului general și a procurorilor șefi DNA + DIICOT. La fel pentru revocare.
Senatul e camera decizionala, proiectul a trecut de Camera Deputatilor prin aprobare tacita. Suna cunoscut? Da, se numeste eficienta parlamentara prin inacțiune și ma întreb retoric la ce bun doua camere?! Despre asta alta data. Revin la oile noastre:
Teoretic e foarte probabil ca aceasta modificare sa fie adoptată de Senat. Ceea ce va face ca totul sa fie in mâinile CSM: centratul și datul cu capul. Echilibrul puterilor e faultat.
Dacă arbitrul e neatent, schimbam regula pe loc și dam cartonas rosu: nu unul, ci doua, nu jucătorilor care faulteaza, ci procurorilor Lazar și Kovesi. Asta după ce l-am dat afara din teren pe Presedintele României. Va fi o premiera in UE ca magistrați la acest nivel sa nu fie numiți de șeful statului, președinte sau rege.
Opinia negativă a ministerului justiției pe proiectul Tariceanu, data anul trecut e aici
Și CSM a dat anul trecut un aviz negativ.
Nu pariez ca cele doua institutii își vor menține avizul negativ. Pledez vinovata, acord greu prezumții de buna credință in ultima vreme. Aștept piața #rezist”, scrie Raluca Prună pe Facebook.