„Noi trebuie să analizăm ce anume presupune o grațiere și acest lucru nu se va face în două săptămâni. Noi nu vom rezolva condițiile din penitenciare grațiind acum persoane. Să presupunem că am grația, au grațiat și alte state înaintea noastră și statistica ne arată că aceasta nu este o soluție.
Noi trebuie să se asigurăm că, indiferent cine va veni după grațiere în penitenciar, va putea să își execute pedeapsa în condiții demne. Obligația mea ca ministru este să mă asigur că umblăm, de exemplu, la norma de hrană, care este ca valoare foarte mică, trebuie să ne asigurăm că accesul la asistența medicală este asigurată, trebuie să ne îngrijim de faptul ca cei aflați în detenție să poată munci, trebuie să vorbim de multe alte chestiuni care nu presupun o grațiere”, a spus Raluca Prună, la TVR.
Ministrul Justiției a opinat că o grațiere nu va reduce infracționalitatea din România, adăugând că există alte mijloace de a rezolva problema condițiilor din penitenciare, scrie Agerpres.
„Să spunem că golim mâine penitenciarele. Nu se va mai întâmpla să mai avem infracționalitate în România? Eu cred că da. Și întrebarea este ce facem cu cei care vor intra după. Ceea ce vreau să propun, fără să anticipez absolut nicio soluție, făcând o consultare largă a publicului, este că trebuie să ne asigurăm că în penitenciarele din România avem condiții demne indiferent de cine, cum intră în penitenciar în executarea unei pedepse decise de un judecător. Îmi mențin opinia că, înainte de a ajunge la grațiere, există alte mijloace care pot rezolva problema condițiilor de demnitate în executarea pedepselor”, a mai spus Raluca Prună.