„Am făcut un drum lung şi cred, ca ministru, că suntem în etapa în care România nu mai este de mult un simplu elev în această materie a combaterii corupţiei, ci este, şi o spun fără rezervă, un model în regiune. Suntem acum o ţară care, prin instituţiile sale, este implicată în multe mecanisme internaţionale la nivelul Naţiunilor Unite, Uniunii Europene şi Consiliului Europei şi suntem în multe privinţe promotorii unei agende anticorupţie în plan internaţional”, a afirmat Prună, la Forumul de dezbateri Eurosfat.
În acest sens, ea a dat ca exemplu invitarea Guvernului României, săptămâna viitoare, la Forumul Anticorupţie organizat de premierul David Cameron în Marea Britanie.
„Guvernul va reitera acolo ceea ce a făcut în ultimul timp, şi anume un angajament fără rezerve de a sprijini autorităţile naţionale anticorupţie prin legislaţie stabilă, resurse adecvate şi independenţă faţă de presiunile politice care nu sunt puţine, cel puţin nu în ultimele săptămâni. (…) O declar, fără niciun fel de rezerve, suntem în situaţia în care avem un cadru legislativ, avem un cadru instituţional şi asistăm poate la una dintre marile ofensive ale luptei împotriva luptei contra corupţiei. Aşadar, cred că momentul este unul grav, trebuie să ne asigurăm că ceea ce s-a câştigat, nu uşor şi nu într-un termen scurt, este păstrat şi, în numele Guvernului României, obligaţia şi angajamentul nostru este să ne asigurăm că nimeni nu primeşte imunitate în faţa justiţiei, că produsul infracţiunilor, inclusiv vorbim astăzi despre corupţie, nu este neurmărit, nu rămâne neconfiscat şi că ceea ce a fost luat de la beneficiarii reali, de la societate, într-un sens larg, ceea ce a fost furat societăţii este redat societăţii”, a susţinut ministrul Justiţiei, conform Agerpres.
Raluca Prună a menţionat că România este într-o etapă în care are nevoie de un nou proiect de ţară în această materie, opinând că aderarea la OCDE, inclusiv sau în primul rând la Comitetul Anti-mită, poate constitui nu numai o provocare, dar şi o ţintă care să genereze şi mai multă performanţă, inclusiv economică, pentru statul român.
„Rezultatele obţinute de instituţiile din Românie — DNA, ANI, instanţele judecătoreşti — pun o presiune importantă asupra Guvernului în sensul finanţării corespunzătoare, o presiune pe structurile administrative, şi aş vrea să cred că o presiune şi pe legislativ, pentru ca ceea ce s-a obţinut (…) să nu poată fi pierdut într-o clipă”, a adăugat Prună.