„Referitor la afirmaţia făcută de ministrul Justiţiei, Raluca Prună, în cadrul şedinţei plenului CSM din data de 6 octombrie 2016, cu privire la lipsa fondurilor pentru penitenciare, Ministerul Justiţiei face următoarele precizări:
Afirmaţia a fost făcută în contextul lipsei investiţiilor pentru instanţe, nevoia de avea aceste investiţii, şi necesitatea unei programări bugetare multianuale; Comparaţia cu sistemul penitenciar şi fondurile alocate acestuia a fost făcută doar pentru a sublinia provocările cu care ne confruntăm în cazul dezvoltării unei infrastructurii la nivelul întregului sistem judiciar. Propunerea de a construi noi penitenciare a fost vehiculată în decursul discuțiilor tehnice din minister și în ședințele de dezbatere pe tema acțiunilor pe care le poate pregăti România pentru a evita pronunțarea de către CEDO a unei hotărâri pilot. În dorința de a evita vehicularea unor cifre nerealiste, care nu pot decât să inducă în eroare pe partenerii de la CEDO, am oprit un memorandum, pregătit pentru ședința de guvern din 19 ianuarie 2016 și care conținea estimări nerealiste”, a fost citată raluca Prună în comunicat.
Ministrul menționează că, în schimb, a inclus în acel memorandum (Memorandum I) obligația pentru agentul CEDO și instituțiile cu care colaborează (inclusiv MJ) de a prezenta o nouă estimare, realistă și cu un buget asumat (Memorandum II).
„Acesta din urmă a fost aprobat de Guvern la 27 aprilie 2016, vizează construcția a două penitenciare până la 2021, precum și preluarea a două locații pentru reamenajare (până în 2023). România are nevoie de un cadru predictibil de finanțare a investițiilor în sistemul judiciar, în primul rând printr-o programare bugetară multianuală. E bine că discutăm public acest lucru, chiar și în context pre-electoral, pentru că e necesar un consens politic de natură să garanteze nivelul necesar de investiții în sistemul judiciar, indiferent cine va fi la guvernare”, a mai afirmat Raluca Prună.
Raluca Prună, ministrul Justiţiei, a declarat în şedinţa de joi a CSM că a minţit la Curtea Europeană a Drepturilor Omului că dispune de un buget de aproape un miliard de euro pentru şapte penitenciare, deşi în realitate Guvernul nu avea această sumă în buget. Ea a argumentat că declaraţiile “erau nişte bune intenţii”, pentru că sumele pe care le-a prezentat pe hârtie la CEDO nu aveau acoperire în realitate.
„Ştiţi cum e, domnule judecător, ca la penitenciare, unde eu m-am dus şi am minţit la CEDO şi spun bine minţit la CEDO, că eu nu am crezut că dacă mi se dă o hârtie sub semnătura cuiva din statul român ea nu este asumată. Deci eu am minţit acolo spunând că noi am asigurat buget pentru şapte penitenciare a câte 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, ergo aproape un miliard de euro, dar astea erau nişte bune intenţii, pentru că în realitate în buget noi nu avem aceşti bani. Aşa s-a întâmplat şi cu investiţiile. Pe mine nu mă costă nimic şi pe niciun ministru să facem o foaie foarte frumoasă, să spunem că ne trebuie două miliarde de euro ca noi să avem o infrastructură de top în România, dar câtă vreme nu ai acoperire în buget, lucrurile astea nu se vor întâmpla. Deci acest guvern, pe care mă simt obligată să îl apăr nu neapărat pentru că fac parte din el, acest guvern a moştenit asta, o colecţie de bune intenţii. Şi a trebuit eu să ies să spun că nu pot să fac şapte penitenciare, că nu am bani (…)”, a declarat Raluca Prună, joi, în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), conform înregistrării postate pe site-ul instituţiei.