Raluca Prună este de părere că „nu e nicio independenţă în scenariul în care cei care rup corul tăcerii pentru că gandesc, au îndoieli şi exprimă opinii sunt scoşi în faţa plutonului pentru a fi sanctionaţi exemplar”.
„Ce este independența instituțională? Independenţa justiţiei? Dar libertatea individuală? Depinde de perspectiva şi de scoala de gândire.
Mie, libertatea mea individuală îmi permite să spun adevărul aşa cum îl înţeleg. Libertatea mea devine mai amplă cu fiecare zi în care învăţ să nu cad în capcana de a crede că aş avea mereu dreptate. Pentru asta e nevoie de o cultură a gândirii critice şi a argumentului frumos conturat. Şi de interlocutori cu aceeaşi deschidere. Am avut norocul să fi avut mereu în mediul meu privat şi profesional astfel de interlocutori.
Aceasta libertate pe care mi-o câștig în fiecare zi îmi mai permite să nu mă las uşor speriată pentru ca pur şi simplu nu am ce pierde când spun onest adevărul. Tot libertatea mea mă face să mă bucur să fiu contrazisă cu argumente. Sclavii voluntari nu mă sperie absolut deloc. De pildă acum, în pandemie, cel mai speriată aş fi de cel care nu poartă mască şi mi-ar putea strănuta în faţă. În rest, mă bazez în aserţiunile mele pe câteva repere morale solide, o experienţa într-un domeniu, pe evidenta şi pe logica elementară.
Despre independenţa justitiei s-au scris multe cărti. Şi o putem defini funcţie de ce libertate individuala ne definim fiecare în propriile vieţi. Independenta justiţiei poate însemna multe lucruri care nu încap aici. Acum important e ca independenţa justiţiei nu înseamnă deloc intimidarea magistraţilor, adică a celor care înfăptuiesc justiţia. Independenţa justiției nu este nici limitarea dreptului lor constituțional la opinie în numele unei independenţe abstracte, a unei justiţii retrase din cetate în atmosfere olimpiene în care niciun dubiu nu mai are loc.
Independenţa oricărui sistem, fie el şi al justitiei, se construieşte cu oameni liberi si nu poate coexista cu o lume căreia i se taie vocea. Nu e nicio independenţă în scenariul în care cei care rup corul tăcerii pentru că gândesc, au îndoieli şi exprimă opinii sunt scoşi în faţa plutonului pentru a fi sancţionati exemplar. Nu am un nume pentru cei care se tem de oameni liberi – aş avea unul, dar e greu traductibil…”, a scris fostul ministru al Justitiei, pe Facebook.
Citeşte şi: Preşedintele CSM o reclamă pe Raluca Prună la CSM pentru critici aduse instituţiei pe Facebook
Bogdan Mateescu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a reclamat-o pe Raluca Prună forului pe care-l conduce, după ce fostul ministru al Justiţiei a scris un mesaj critic pe Facebook.
Raluca Prună a catalogat CSM drept „penibil, ridicol şi decuplat de orice legatură cu menirea sa constituţională”.
De asemenea, fostul ministru al Justiţiei susţine că CSM este „în majoritatea să o adunătura de ţaţe juridice şi de magistraţi născuţi cu credinţa că destinul lor nu poate fi decât acela de şef din ziua întâi, toţi aliniaţi într-un sindicat prost”.
Mesajul fostului ministru Raluca Prună vine în contextul în care Bogdan Mateescu, şeful CSM, a cerut Inspecţiei Judiciare să facă verificări, după ce ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat că va solicita un control la unităţile de parchet pentru a verifica cum sunt declinate sau preluate anumite dosare.
Citeşte şi: Raluca Prună, acuzații grave la adresa Comitetului de Vaccinare: Tolerează rețele paralele de vaccinare