Raluca Prună: Strategia Naţională Anticorupţie 2016-2020 pune accent pe prevenţie. Ea nu demolează, ci construieşte

Strategia Națională Anticorupție 2016 - 2020 propune o schimbare de paradigmă, a afirmat marți ministrul Justiției, Raluca Prună, subliniind că este timpul să se pună accentul pe educație și pe prevenție.
Filip Stan
19 iul. 2016, 09:57
Raluca Prună: Strategia Naţională Anticorupţie 2016-2020 pune accent pe prevenţie. Ea nu demolează, ci construieşte

Raluca Prună a spus că își dorește ca această strategie să fie adoptată de Guvern pe 10 august.

„Adoptarea Strategiei Naționale Anticorupție este un obiectiv asumat de Guvern, de premierul României și de Ministerul Justiției în acest mandat. (…) Suntem în linie dreaptă cu îndeplinirea acestui obiectiv. (…) Scopul acestei noi strategii este promovarea integrității printr-o aplicare riguroasă a cadrului normativ existent și a cadrului instituțional în vederea prevenirii corupției în România. (…) Am înțeles, în elaborarea acestei strategii, că nu trebuie să demolăm ceea ce s-a făcut bine în ultimii ani. (…) Este prima strategie care nu demolează ce s-a făcut anterior, ci construiește”, a precizat Raluca Prună, la dezbaterea privind Strategia Națională Anticorupție 2016 — 2020, care are loc la Palatul Victoria, conform Agerpres.

Ministrul Justiției a adăugat că, fără a reduce intensitatea combaterii corupției, în special la nivel înalt, „noua strategie are un centru mai puternic cu privire la prevenție”.

„Propunem societății o schimbare de paradigmă. E timpul să punem accentul pe educație și pe prevenție pentru a preîntâmpina faptele de corupție. (…) Combaterea corupției numai prin forța coercitivă a statului și acțiunea extraordinară a DNA nu este suficientă. Schimbarea de paradigmă pe care o propunem este una care implică responsabilități la nivel managerial. (…) Este important ca, la nivel de conducere de instituții, să se înțeleagă, să se asume faptul că anticorupția începe cu managementul resurselor publice, cu transparența decizională și cu utilizarea instrumentelor de audit și control intern. (…) Promovăm prin noua strategie un model de manager de instituție care se implică efectiv în promovarea integrității, care oferă, dacă se poate, propriul exemplu de integritate și sancționează sau gestionează adecvat încălcările regulilor, de la cele mai mici, de tipul abaterilor administrative, până la cele mai grave de tipul infracțiunilor, unde, sigur, managerul de instituție are obligația să sesizeze organele competente ale statului”, a subliniat Prună.

Ea a adăugat că noua strategie își propune să consolideze cel puțin trei dintre măsurile preventive care nu au funcționat bine în precedenta strategie, respectiv „interdicțiile post-angajare, avertizorul de integritate și consilierul de etică”.

Citeşte şi:  Dacian Cioloş, la lansarea Strategiei Naţionale Anticorupţie: Corupţia, coroborată cu indiferenţa, poate să ucidă literalmente

Potrivit ministrului Justiției, elaborarea Strategiei Naționale Anticorupție 2016 — 2020 a ținut și de o serie de valori etice pentru a se putea ajunge la o bună guvernare, în interes public. „Avem patru valori centrale: prioritatea interesului public, integritatea, transparența și voința politică”, a subliniat ministrul.

Raluca Prună a menționat că Strategia Anticorupție din perioada 2008 — 2010 a avut ca partener 12 primării, iar cea din perioada 2012 — 2015 două mii de primării implicate.

„Strategia este construită astfel încât toate instituțiile publice să poată atrage fonduri europene deja disponibile. (…) E important așadar ca instituțiile să coopereze, să inițieze parteneriate pentru a atrage cât mai mult din resursele deja alocate pe această temă a integrității. Bugetul necesar pentru măsurile preconizate, măsurile noi preconizate de strategie, este de aproximativ 100 de milioane de euro, fără a include aici bugetele minimale pentru măsuri anticorupție deja în vigoare”, a precizat Prună.

Ministrul Justiției a anunțat că strategia va rămâne în consultare publică pe site-ul MJ până pe data de 29 iulie.

„Adoptarea acestei strategii, pe care eu, personal, ca ministru îmi propun să o pun pe masa Guvernului spre adoptare pe 10 august, este un obiectiv, intrinsec legat de un alt obiectiv — și anume operaționalizarea Agenției de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate”, a subliniat ministrul Raluca Prună.

Ea a menționat că, în acest domeniu, Strategia Națională Anticorupție 2016 — 2020 propune transpunerea în legislația internă a Directivei Europene 42/2014 privind confiscarea extinsă.

„Ministerul, eu, personal, ca ministru îmi asum că voi promova curând actul normativ de transpunere a Directivei și îl voi pune pe masa Parlamentului pentru sesiunea de toamnă. Trebuie să ne asigurăm că nimeni nu se îmbogățește din infracțiuni și că sumele rezultate din infracțiuni și imobilele confiscate vor fi reîntoarse în societate în proiecte concrete, în proiecte măsurabile și verificabile”, a arătat Raluca Prună.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Lucrurile pe care un administrator de bloc nu are voie să le facă. Mulți români nu știu asta și riscă să fie țepuiți
Capital.ro
Decizie pentru românii cărora le expiră buletinele. NU mai au mult timp. Se aplică de sâmbătă, 3 mai
Playtech.ro
În câte secunde trebuie să frânezi pentru a evita un accident. Timpul de reacţie e mai scurt decât te aştepţi
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Stânga și dreapta în România, o glumă? Cum au apărut și cine a amestecat haotic doctrinele politice în România
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Oraș din România cu apă infestată. Avertisment pentru populație
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
O tânără, în vârstă de 18 ani, din Dolj, a dispărut fără urmă în drumul către liceu. Poliția a cerut sprijinul populației
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în lumea muzicii. A murit unul dintre cei mai mari cântăreți. Românii i-au fredonat melodiile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Donald Trump vrea să fie următorul Papă: „Asta ar fi alegerea mea numărul 1!”
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri