Raluca Prună: „Vom avea două penitenciare noi. Sunt chestiuni care se pot rezolva şi fără bani”

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat joi, cu ocazia prezentării unui raport al Avocatului Poporului despre situația din penitenciare, că în acest domeniu se pot face și lucruri fără mulți bani, care țin de o bună administrare a banului public.
Iulian Tudor
17 dec. 2015, 12:12
Raluca Prună:

Dacă respectăm toate termenele legale vom avea două penitenciare noi de acum în patru ani și, am mai spus, chestiunea nu este în primul rând de infrastructură penitenciară, aceasta este o politică pe termen lung, care nu va răspunde neapărat concluziilor raportului Avocatului Poporului. Cred că, în afară de aceste măsuri pe termen lung, (…) putem lua măsuri care nu presupun niciun fel de impact bugetar, ci țin de o bună administrare a banului public„, a spus ministrul Justiției.

Raluca Prună a precizat că a vizitat penitenciare unde, prin grija directorului, a văzut că se pot face lucruri fără un buget mare, precum introducerea mai multor acțiuni ale ONG-urilor, care cu bani puțini sau chiar voluntar lucrează cu deținutul.

La doi de la intrarea celor două coduri în vigoare avem date statistice și acestea arată o scădere importantă a numărului de persoane care au intrat în custodia penitenciarelor. De exemplu, în 2013, măsura arestării preventive a fost dispusă în aproximativ 10.500 de cazuri, iar în 2014 avem 7.147. Evident, acest lucru se explică și prin introducerea metodei arestului la domiciliu„, a explicat Prună.

Ea a adăugat că, de la mijlocul lunii octombrie 2015, pentru prima dată, s-a produs o inversare a raportului dintre persoanele care execută o pedeapsă în penitenciar și cele care se află în supravegherea serviciilor de probațiune.

„În octombrie 2015, în supravegherea serviciilor de probațiune se aflau 37.817 persoane, iar în sistemul penitenciar 28.313 persoane”, a precizat Raluca Prună.

Ea l-a felicitat pe Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, pentru raportul întocmit, care dă o imagine unitară a sistemului penitenciar.

„Îmi pare foarte bine că s-a precizat că nu vorbim de o situație nouă, s-a spus că este o problemă veche de 20 de ani, eu nu cred că este de 20 de ani. Între 2000 și 2004 când am lucrat cu doamna ministru Stănoiu și a fost foarte generoasă și ne-a deschis ușa penitenciarelor și am putut vizita unul dintre acestea, eram la Delegația Comisiei Europene, și într-adevăr, situația în 2001, când am vizitat primul penitenciar, era dezastruoasă și nu mi-e frică să spun acest lucru”, a completat ministrul.

Raluca Prună s-a arătat încântată că o chestiune care nu era pe agenda publică a devenit una importantă și se vorbește despre ea.

„Felicit publicarea acestui raport și doresc să reamintesc că Ministerul Justiției a fost inițiatorul modificărilor legislative care au dat instituției Avocatului Poporului mecanismul prin care a putut realiza acest raport, nu numai pentru a răspunde unor cerințe internaționale, ci pentru a răspunde unor cerințe elementare ale drepturilor omului în țara noastră”, a susținut Prună.

Potrivit acesteia, toate aceste cerințe de infrastructură penitenciară trebuie privite într-un cadru mai larg. „Când venim și spunem că avem nevoie de sume impresionante de bani, trebuie să ne uităm la aceste lucruri într-un cadru mai larg. Cred că sunt chestiuni care se pot rezolva cu un buget, (…) dar sunt chestiuni care se pot rezolva și fără bani, sunt chestiuni de politică penală și de politică de rezolvare a infrastructurii, care sunt politici pe termen lung, (…) dar sunt și chestiuni care pot fi rezolvate printr-o administrare bună a penitenciarelor și aici este rolul fiecărui director de penitenciar să ia măsurile care se impun”, a concluzionat ministrul.

DailyBusiness
Se dau 100 de euro în plus la al 13-lea salariu. Iată cine sunt norocoșii
Spynews
Larisa Uță ar fi fost lovită de Alin Oprea! Fosta lui soție, declarații în lacrimi despre unul dintre cele mai dificile momente: ”Era foarte beat”
Bzi.ro
Ce salarii au chefii de la MasterChef 2024. Cine primește cei mai mulți bani
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească un bărbat într-o cameră ascunsă din podul casei. ”Erau acolo din anii ’60”
Capital.ro
Ungurii au fost pedepsiți. Comisia Europeană i-a dat lovitura finală Ungariei
Playtech.ro
Ioana Năstase, apariție spectaculoasă la 50 de ani. Are o siluetă de vis, zici că e o adolescentă
DailyBusiness
O nouă GRATUITATE pentru românii cu venituri sub 3000 de lei. Este vestea care va bucura milioane de oameni
Adevarul
Fost consilier prezidențial la Kremlin: ”Când Putin va pleca, întregul sistem politic va fi distrus și se va ajunge la o situație de haos”
Spynews
Lora se căsătorește mâine cu Ionuț Ghenu! Cei doi îndrăgostiți devin soț și soție după ce au amânat nunta timp de patru ani / VIDEO
Spynews
Larisa Uță demontează declarațiile lui Alin Oprea, confom cărora ar fi aflat din interceptările DNA că este înșelat: ”Singurul urmărit era el”
Evz.ro
Vrăjitoarele i-au distrus viața Oanei Zăvoranu. Nu se mai poate face nimic
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
Trupul neînsuflețit al Anei Maria Vasiliu, adus în țară! Soția lui Gabriel de la Puterea Dragostei, înmormântată lângă o artistă celebră
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Ana Maria Vasiliu va fi înmormântată lângă Mădălina Manole. Trupul neînsuflețit al tinerei a fost depus la o capelă din Ploiești. Ce se întâmplă cu Gabriel Vasiliu în aceste momente
Capital.ro
Noua super funcție a lui Klaus Iohannis. Postul pe care îl poate ocupa din 2025
StirileBZI
Se dau 500 de lei în plus la al 13-lea salariu! Banii intră în cont în decembrie 2024, de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare! Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
stirilekanald.ro
Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere
substantial.ro
Inspectorii vamali rețin 77 de tone de detergent suspect contrafăcut la Constanța Sud
MediaFlux
DOLIU IMENS! Toată lumea îl CUNOAȘTE pe ”Salvatore della patria”
Shtiu.ro
De unde vine expresia 'a da milităria jos din pod'! Nu te-ai fi gândit!