Românii vor avea multe de îndurat în sezonul rece, având în vedere scumpirea energiei electrice și gazelor naturale.
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că se ia in calcul posibilitatea ca până la 500.000 de gospoădrii din România să aibă problele și să fie incluse în schema de compensare la care lucrează executivul
„Vom avea aproximativ 500.000 de gospodării și, la un calcul de aproximativ 2,5 oameni/gospodărie, deci între 1 și 5 milioane de oameni vor beneficia de diferite tipuri de sprijin din partea statului, prin legea consumatorului vulnerabil. Și până intră în vigoare, vor beneficia de sprijin dar, din nefericire, pe cifre, așa reiese, că avem 500.000 de gospodări cu oameni ale căror venituri sunt sub nivelul de 810 lei/membru și, cumulat, avem până la aproximativ 5 milioane de oameni care câștigă sub nivelul salariului mediu brut pe economie. Este UN MOMENT DIFICIL, FOARTE DIFICIL, în care noi nu plătim doar scumpirea energiei, ci și indiferențe (din partea guvernelor și autorităților – N.R.) acumulate în timp”, a declarat Raluca Turcan.
Ministrul Muncii a precizat că scenariul actual prevede urgentarea circuitului legii consumatorului vulnerabil, astfel încât aceasta să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022 și, în paralel, prin OUG, adoptarea unor forme de sprijin pentru pentru acest tip de consumatori până la apariția legii.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că firmele de furnizare și distribuție a energiei electrice și gazelor naturale vor fi amendate cu un procent între 2% și 5% din cifra de afaceri dacă încarcă în mod repetat facturile pentru consumatori.
Virgil Popescu a anunțat că firmele de furnizare și distribuție a energiei electrice și gazelor naturale vor fi amendate cu un procent între 2% și 5% din cifra de afaceri dacă încarcă în mod repetat facturile pentru consumatori.
”Abaterile repetate ale furnizorilor și distribuitorilor car încarcă facturile le vom sancționa la nivelul cifrei de afaceri. O amendă de câteva mii de lei e plătită imediat, așa că vrem să stopăm abuzurile prin coerciție. Vom avea o amendă pentru ofertă înșelătoare de 2-5% din cifra de afaceri”, a spus Virgil Popescu la finalul unei întâlniri cu mai multe instituții din domeniul energetic.
Întrebat de creșterea facturilor la energie, Popescu a spus că ”nu am văzut creșteri de preț foarte mari”.