„Noi avem convingerea că, aşa cum s-a întâmplat şi în alte sisteme, conştientizarea oportunităţii de vaccinare va da rezultate şi că numărul angajaţilor vaccinaţi va creşte în centrele rezidenţiale. Opţiunea pentru vaccinare este una deschisă, pe care orice om raţional este obligat să o ia în considerare, întrucât asta este soluţia pentru a salva vieţi, pentru a diminua impactul unei boli.
Nimeni nu își dorește să încalce Constituția, însă cu toții ne dorim să salvăm vieți și să apărăm sănătatea oamenilor, mai ales a oamenilor care se află în sistemul de stat. Discuțiile cu Ministerul Justiției sunt foarte aplicate, astfel încât varianta legislativă cu care revenim să fie una constituțională. Din toată jurisprudența creată până acum avem convingerea că poate fi luată această măsură prin ordonanță de urgență. Dacă există cel mai mic risc de a nu fi constituțională ordonanța de urgență, atunci luăm în calcul să ne asumăm un proiect de lege care sper să fie susținut rapid în Parlament de către o majoritate parlamentară responsabilă”.
Ministrul Muncii a mai adăugat că, în ceea ce privește angajații din centrele rezidențiale care refuză vaccinarea, situația rămâne la atitudinea angajatorului întrucât acesta are puterea de a face modificări în schema de personal.
„Acest act normativ dă posibilitatea angajatorilor să-şi reaşeze schema de personal astfel încât cei care nu sunt vaccinaţi, dar sunt în imposibilitate să-şi plătească testul, dar vor să lucreze în continuare, eventual să aibă şi acces la beneficiari, să se ducă să lucreze temporar în altă parte, în aceeaşi instituţie.
Textul legal este foarte clar: angajatorul are posibilitatea ca în urma discuției cu angajatul să reașeze temporar schema de personal astfel încât să dea posibilitatea angajatului ca într-o perioadă scurtă de timp să se vaccineze. Noi avem convingerea că, așa cum s-a întâmplat și în alte sisteme, conștientizarea oportunității de vaccinare va da rezultate și că numărul angajaților vaccinați va crește în centrele rezidențiale”, a precizat ministrul.
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunţă că banii de la rectificarea bugetară vor fi folosiţi pentru contractarea de expertiză pentru reforma sistemului de pensii şi pentru cea a salarizării, dar şi pentru achiziţia de echipamente şi salarizarea personalului suplimentar implicat în procesul de digitalizare.
Raluca Turcan dă soluția pentru a ieși din criza economică. Ministrul Muncii a declarat după şedinţa de guvern că singura soluție pentru a estompa problema cauzată de creșterea prețurilor este ca guvernanții să ajute cu bani persoanele vulnerabile.
Totodată, guvernanta PNL a amintit că trebuie creeate noi locuri de muncă și dezvoltate investiții pe teritoriul țării noastre.
”Înainte de a prezenta proiectele prezentate azi la Guvern, cred că trebuie făcute câteva mențiuni. Știu că există multă critică față de politică și nemulțumire, există așteptări ale oamenilor pentru a trăi mai bine, sunt mulți care o duc foarte rău în România.
Știu asta că pentru opt luni de zile vorbesc cu angajatori, angajați, cu șefi de instituții, cu simplii angajați din ministerul Muncii sau din instituțiile din subordine. Vreau pentru toată lumea care astăzi așteaptă guvernare eficientă să transmit un mesaj și anume că prioritatea guvernului ți a ministerului Muncii e să reducem sărăcia, să creem bună stare și să îmbunătățim serviciile publice.
În fața creșterilor de prețuri și a inflației cu care nu ne confruntăm doar noi, ci toată Europa singura soluție e să sprijinim rapid cu bani persoanele vulnerabile, să creem noi locuri de muncă și să dezvoltăm investiții.
Este esențial ca și societatea și guvernul să urmărească marile probleme de pe agenda publică, dar în același timp să meargă proiectele interne: investiții și crearea noilor locuri de muncă.”, a spus Raluca Turcan.
De altfel, Florin Cîţu a declarat după şedinţa de guvern că se discută mai multe variante pentru rezolvarea problemei privind preţurile mari la gaze şi energie electrică.
„Am avut discutii despre plafonarea pretului la gaze. Sunt mai multe variante la care ne gandim. Cautam cele mai bune solutii pentru aceasta perioada in care preturile la energie si gaze au crescut. Avem deja solutii pentru compensare. IMM-urile si persoanele fizice nu vor plati toata factura la iarna.
Referitor la plafonarea preţului la gaze, este important sa nu distorsionam foarte mult piata. Vreau sa luam aceasta masura astfel incant sa fie cat mai putin invaziva pe piata. În Uniunea Europeană sunt mai multe ţări în care se plafonează preţurile. România nu poate să stea să se uite”, a declarat premierul după şedinţa de guvern.