Raluca Turcan, anunţ bombă despre schimbarea vârstei de pensionare. Românii pot alege să lucreze până la 70 de ani, dar nu vor mai primi pensie. Care sunt condiţiile

Raluca Turcan a prezentat, joi, proiectul Ministerului Muncii pentru persoanele care vor să lucreze în continuare după împlinirea vârstei de pensionare. Ministrul Muncii spune că este vorba despre o "opţiune a angajatului" de a putea munci.
Razvan Mihalascu
11 mart. 2021, 14:25
Raluca Turcan, anunţ bombă despre schimbarea vârstei de pensionare. Românii pot alege să lucreze până la 70 de ani, dar nu vor mai primi pensie. Care sunt condiţiile

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a precizat că unul dintre unul dintre obiectivele Ministerului Muncii este de a creşte „gradul de ocupare, în condiţiile în care multe dintre domenii au avut de suferit din cauza pandemiei”.

„Un proiect de lege pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare şi care introducere psobilitiatea ca cei cu vârsta de pensie îndeplinită să poată să opteze să muncească până la 70 de ani”, a precizat ministrul Muncii.

Turcan a explicat ce prevede proiectul de lege despre continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare prevede ca persoanele ajunse la vârsta de pensie şi care doresc să rămână în activitate să poată să facă lucrul acesta.

„E vorba despre o opţiune a angajatului. Este o opţiune de a munci în continuare, chiar dacă a ajuns la vârsta legală de pensionare şi în acelaşi timp aduce avantaje pe lângă faptul că rămâne persoana activă şi în câmpul muncii şi posibiltatea de a avea un nivel al salariului un nivel al salariului la care se afla în momentul îndeplinirii vârstei de pensionare.

Vorbim despre un drept şi nu o obligaţie. Exercitarea acestui drept este strict la latitudinea angajatului. Legal, rămâne posibilitatea oricărei persoane de a se pensiona la vârsta legală de pensionare, fără nicio îngrădire”, a explicat Turcan.

Citeşte şi: Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor

Raluca Turcan, anunţ bombă despre schimbarea vârstei de pensionare. Ce prevede proiectul Ministerului Muncii

„Dacă o persoană a optat pentru continuare activităţii până la împlinirea vârstei de 70 de ani, însă din motive obiective sau subiective doreşte să revină asupra acestei decizii şi să se întoarcă la pensie, poate să facă acest lucru oricând între perioada în care a împlinit vârsta legală de pensionare şi vârsta de 70 de ani”, a menţionat Turcan.

Ministrul Muncii a afirmat că persoana care continuă activitatea poate să solicite de asemenea recalcularea pensiei în sistemul public, avantajul constând evident în majorarea punctelor lunare şi anuale şi obţinerea unei pensii în sistemul public calculată proporţional cu perioada lucrată.

„De asemenea, persoanele care au îndeplinit vârsta de pensionare şi doresc să se reangajeze şi să lucreze până la 70 de ani pot să facă lucrul acesta”, a spus ea.

Cui se aplică proiectul prin care angajaţii pot munci până la 70 de ani. Care sunt condiţiile

– persoanelor care desfăşoară activităţi profesionale pe bază de contract individual de muncă sau raport de serviciu, aşadar şi pentru sistemul public şi pentru sistemul privat.

– pentru persoanele care se află în funcţie într-un act de numire

„Pentru a putea opta să lucreze până la 70 de ani este suficient să depună o cerere la angajator cu 30 de zile înainte de împlinirea vârstei de pensionare. Pentru sectorul public, continuarea activităţii se realizează în baza aceluiaşi contract de muncă sau raport de serviciu. Tot în sectorul public, pentru continuare activităţii nu este necesar acordul prelabil al angajatorului.

Opţiunea continuării activităţii după împlinirea vârstei legale de pensionare are drept consecinţă suspendarea plăţii pensiei şi această măsură este o măsură de echitate socială şi juridică. De ce spunem lucrul acesta? În primul rând, este o echitate în raport cu persoanele care nu şi-au deschis dreptul la pensie sau faţă de persoanele care au avut opţiunea în baza unor legi speciale să se pensioneze la vârste mult mai reduse, spre deosebire de persoane care nu se află în sistemul de legi speciale.

Dacă au optat pentru continuare activităţii şi dacă din motive obiective se revine asupra decizii, atunci ei pot să solicite reluarea plăţii pensiei, evident cu consecinţa încetării raportului de muncă”, a spus Turcan.

Raluca Turcan, avertisment pentru românii cu pensii speciale

„Pentru persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii, ai sistemului de pensii militar sau ai beneficiarilor pensiilor de serviciu, aceştia se pot încadra, potrivit legii, pe perioadă determinată sau nedeterminată până la vârsta de 70 de ani.

Am menţionat acest lucru pentru a sublinia încă o dată că acesta este un drept care lărgeşte un drept existent, practic conferind persoanei care se află în momentul de faţă la pensie să poată să opteze pentru munca până la 70 de ani”, a afirmat ministrul Muncii.

„Persoanele care se află în acestă situaţie pot să solicite recalcularea pensiei în sistemul public cu o consecinţă directă a majorării punctului de pensie şi a punctajelor anuale şi evident obţinerea unei pensii mai mari”, a adăugat ea.

Care sunt excepţiile

„Trebuie să fie exceptate de la aplicarea acestei reguli persoanele alese care se află în mandate pe o durată definită de Constituţie.

De asemenea, vor fi exceptate de la suspendarea dreptului pensiei când optează pentru activitatea până la 70 de ani persoanele care beneficiază de drepturile de autor, personalul didactic prevăzut de Legea Educaţiei, persoanele încadrate în gradul III de invaliditate, membrii Academiei Române şi persoanele din cadrul autorităţilor administrative autonome sau instituţiilor publice care la data intrării în vigoare sunt în exercitarea unui mandat cu o durată prevăzută de lege”, a explicat Raluca Turcan.

Ce obligaţii au angajatorii

„Există şi o serie de sancţiuni, astfel încât angajatorul să atragă atenţia persoanelor care se apropie de vârsta legală de pensionare că pot să opteze şi dacă nu încetează automat contractul de muncă, în condiţiile în care optează pentru pensie, atunci angajatorul va suporta şi consecinţe”, a spus Raluca Turcan.

Citeşte şi: Florin Cîţu anunţă că salariile bugetarilor vor fi îngheţate şi în 2022. „Reforma aşa o facem. Statul e o frână în dezvoltarea economiei, cu toate problemele”

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Gratis de la stat pentru proprietarii de teren și case din România. Mergi la Primărie până pe 10 septembrie
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus de urgență
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
După atacul ursului din Bucegi, un alt animal SĂLBATIC a luat cu ASALT LITORALUL. Turiștii de la Marea Neagra au fost îngroziți VIDEO
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Rămâi fără certificatul de înmatriculare. Se reține pe loc talonul auto și iei amendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'