Raluca Turcan a mai declarat marţi că i-a rugat pe directorii caselor judeţene de pensii să trateze cu maximă seriozitate acest proces şi că s-au făcut progrese semnificative în acest sens.
”Primele două etape de evaluare a dosarelor de pensii au fost încheiate şi au fost finalizate 202.000 de dosare din cele aproximativ 250.000 verificate. Pentru că s-au strecurat unele erori şi parte din dosare trebuie reevaluate, i-am rugat astăzi pe directorii caselor judeţene de pensii să trateze cu maximă seriozitate acest proces, pentru că este foarte important ca în format electronic să apară toţi indicatorii cu valoare de contributivitate în calculul pensiilor, astfel încât, recalcularea să reflecte toată activitatea contributivă pe care oamenii au avut-o”, a scris, miercuri, pe Facebook Raluca Turcan.
Aceasta a anunţat, totodată, că există un draft al unei Ordonanţe de Urgenţă care prevede mai multe măsuri pentru activitatea de evaluare şi recalculare a pensiilor.
”Suplimentăm pe perioadă determinată personalul caselor judeţene de pensii în acest proces de evaluare. Noi estimăm că ar fi nevoie de suplimentarea cu 1.000-1.500 persoane şi estimăm că procesul de recrutare va începe în aproximativ 2 luni. Un alt aspect care va fi stabilit prin această ordonanţă de urgenţă se referă la remunerarea personalului angrenat în acest proces de evaluare. Sunt angajaţi din casele de pensii care şi-au dublat activitatea şi ei trebuie stimulaţi”, a mai precizat ministrul Muncii.
Potrivit acesteia, ”avem nevoie de o matrice exactă a modului în care să aşezăm stimulentele pe care le vom acorda personalului implicat în procesul de evaluare a dosarelor de pensii, însă trebuie acordate diferenţiat, în funcţie de gradul de implicare a fiecărui angajat”.
”Ordonanţa de urgenţă pe care o pregătim va stabili cadrul general şi va detalia metodologia de normare a activităţii angajaţilor din casele de pensii”, a mai afirmat ministrul MUncii.
Turcan anunţă, de asemenea, că a fost evaluat stadiul calculării dosarelor naţionale şi internaţionale de pensii, astfel încât să nu existe întârzieri.
”Pe dosarele naţionale de pensii avem un progres semnificativ: de la restanţe de 20.000 dosare am ajuns la o restanţă de doar 54 dosare care au termenul de 45 de zile depăşit. În cazul pensiilor internaţionale lucrurile arată mai bine, însă mai avem o restanţă de 2.400 dosare, 1.500 dintre acestea fiind în relaţia cu Italia. În acest context, conducerea Casei Naţionale de Pensii Publice va avea o întâlnire on-line cu autorităţile din Italia, astfel încât să avansăm şi pe această parte de calcul a dosarelor internaţionale de pensii”, a mai anunţat Turcan, potrivit News.ro.