Raluca Turcan: „Consider revendicările salariale ale profesorilor justificate”

Deputata PNL Raluca Turcan consideră justificate revendicările profesorilor, aflați în grevă generală. Ea dă vina pe faptul că salarizarea a fost scoasă din legea educației și pe faptul că legea salarizării unitare în sectorul bugetar este întârziată.
Mircea Filipescu
22 mai 2023, 12:12
Raluca Turcan:

Raluca Turcan mai spune că la Ministerul Muncii ar trebui să se lucreze încontinuu, „ca în furnal”, pentru definitivarea legii salarizării unitare, care este jalon cuprins în PNRR şi este deja în întârziere.

”Consider că revendicările de natură salarială ale profesorilor sunt justificate și îngrijorările lor cu privire la un calendar ferm de îndeplinire a acestor revendicări, evident, într-o formulă rezultată din negociere, de asemenea au un fundament serios. Dacă stăm să ne gândim bine, primul semnal că o parte dintre niște aspecte pe care profesorii le așteptau și care țineau de salarizare au fost scoase din legea educației naționale și mutate pentru legea salarizării unitare, au condus la un prim moment de nemulțumire în rândul profesorilor. Ulterior, legea salarizării unitare în mod evident este într-o întârziere. Iată că au fost două momente, scoaterea salarizării din legea educației naționale și întârzierea pe legea salarizării unitare care au condus la acest moment de revoltă a profesorilor”, a declarat deputata la RFI.

Raluca Turcan mai crede că, ”în mod normal, în condițiile în care legile educației naționale au trecut de Camera Deputaților și se află la Senat, ar putea fi găsită o rezolvare, prin reincluderea părții de salarizare în legile educației naționale. După aceea, evident că pe partea de salarizare există un ministru titular. Cum îl cheamă, că-l cheamă acum Marius Budăi și altă dată o să-l cheme altfel nu mai contează. Realitatea este că legea salarizării unitare avea ca deadline în PNRR final de lună iunie. Asta ar fi însemnat ca până la finalul lunii iunie să se poarte negocierile cu categoriile socio-profesionale, astfel încât fiecare categorie să aibă deja o anticipare a locului pe care îl ocupă în grila de salarizare și evident, a nivelului de salarizare. Deci și profesorii s-ar fi aflat oarecum într-o situație mult mai predictibilă”.

Întrebată despre numeroasele întârzieri din PNRR, între care și legea salarizării, deputata PNL Raluca Turcan a răspuns că ”există miniștri titulari de reformă și responsabilitatea este în ograda lor. Sunt miniștri mai eficienți și miniștri mai puțin eficienți. Problemele de rezolvat la Ministerul Muncii sunt extrem de grele și acolo ar fi trebuit să fie o activitate ca într-un furnal, non stop, de dimineața până seara, pentru că măsurile de acolo vizează milioane de oameni și nu exagerez, pentru că vorbim de angajații din sectorul bugetar, vorbim de pensionarii din sistemul public de pensii, vorbim de beneficiarii de pensii speciale”.

Citeşte şi: Nicolae Ciucă, primele declarații după negocierile eșuate cu sindicaliștii din Educație: „Singurii care au de pierdut, dacă se declanșează criza, sunt părinții și elevii”

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...